Volt, nincs - bárkihez kerülhetett, végleg eltűnt a költségvetésből a városvezetők hétmilliós jutalma

2015-12-27

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormánypárti önkormányzati képviselők a szocialista ellenzék támogatásával hat-hat havi juttatásának megfelelő jutalmat szavaztak meg Dióssi Csaba polgármesternek és Erdész Zoltán alpolgármesternek a decemberi képviselő-testületi ülésen, mely összesen mintegy hétmillió forintos kiadást jelent a város költségvetéséből. A városvezetőknek szánt milliós pluszjuttatás nagy felháborodást váltott ki a városban. Végül a két városvezető meghátrált: december 23-án sértett hangú közleményben jelentették be, hogy jótékony célra fordítják a jutalmat, de azt persze már elfelejtették hozzátenni, hogy kihez került ily módon a milliós közpénz. A város számára mindenesetre elveszett a több milliós forintos összeg.

Miután december 10-én a képviselő-testület kormánypárti többsége és a szocialista ellenzék közösen megszavazta a Dióssi Csaba polgármester és Erdész Zoltán alpolgármester részére a törvény által lehetővé tett legmagasabb összegű jutalmat, a városban több hírportál is foglalkozott a témával. A jutalom megszavazása komoly indulatokat váltott ki Dunakeszin, különös tekintettel arra is, hogy a településen az egyszerű önkormányzati feladatokat végző kisemberek számára már a bérek kifizetése sem történik meg mindig. Ebben a helyzetben a jutalmat nem támogató Fejlődő Városért Frakció és a Jobbik is éles hangon tiltakozott a milliós pluszjuttatás kifizetése ellen.

Végül Szenteste előtt egy nappal, december 23-án a város honlapján és az évi ugyancsak sok millió forint közpénzből megtámogatott városi médiában megjelent egy közlemény, mely szerint a városvezetők milliós jutalmukat jótékony célra ajánlották fel, csak azt titkolták el, hogy kihez került ily módon a több millió forint. A dolognak ezen túl jelentős szépséghibája az is, hogy a pénz továbbküldését a város honlapján megjelent közleményen kívül nem igazolja semmi. Akár valóban felajánlották a jutalmat valakinek, akár nem, a pénz mindenesetre a lakosság jelentős részének tiltakozása ellenére elveszett a város kasszájából.

A közlemény szerint egyikük egy a "magyar nyelv ápolását" célul kitűző alapítványt támogatott, míg a másikuk az ifjúsági sport támogatására fordította az összeget, de hogy mi módon, arra vonatkozóan semmiféle információt nem közöltek.

Az "ifjúsági sport támogatására" felajánlott pénz a "bemondás" alapján ugyanúgy kerülhetett a Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, Bíró Attila korábbi őrbottyáni fideszes polgármesterjelölt és Apor Péter korábbi dunakeszi fideszes önkormányzati képviselő nevével fémjelezett Dunakeszi Sportjáért Közhasznú Alapítványhoz, ahogyan elméletileg bármelyik városvezető egy labdába életében kétszer belerúgó gyerekéhez is. A "magyar nyelv ápolását célzó" "valamilyen" alapítvány támogatása hasonlóan kérdéses.

Hangsúlyozva az érzékelhető sértettséget, hogy hosszú évek (Dunakeszi vezetőinek bizonyára kényelmes) gyakorlatával szemben immár nem minden városi sajtótermék szajkózza az önkormányzati álláspontot a településen, a közlemény végén meglehetősen arrogánsan az alábbi mondatot sikerült az önkormányzat vezetőinek megfogalmazniuk:

Ezúton szeretnénk megkérni azon politikusokat és újságírókat, akik igyekeznek médiacirkuszt csinálni az ügyből, hogy hasonló összeggel vegyék ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból.

Az aláírás nélküli közlemény írói azt azért elfelejtették hozzátenni, hogy a városban Dióssi Csabán és Erdész Zoltánon kívül senki nem kapott idén több millió forint közpénzt jutalom gyanánt, amelyet persze könnyű eljótékonykodni - már ha erre tényleg sor került.

Egy dolog biztos: újabb hétmillió forint veszett el a város kasszájából, miközben az intézményi takarítók például nemhogy jutalmat nem kapnak Karácsony előtt, de továbbra sem jutnak hozzá a város intézményeinek tisztán tartásáért járó alig néhány tízezer forintos jogos bérükhöz sem.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás