Vélemény - Azbeszt-ügy: van vagy nincs?

2017-06-14

2017. április 20-a jeles nap a Göd-Dunakeszi azbeszt-ügy történetében. Ekkor jelent meg ugyanis az MNO (egyébként a Népszavára hivatkozva írt) cikke arról, hogy a megboldogult Petőfi Csarnok (a köznyelv által csak PECSA-ként emlegetett "kultúr-objektum") bontási törmelék formájában a Dunakeszi és Göd határában lévő homokbánya területén lel örök nyugalomra. E terület gazdájának lapértesülés szerint van engedélye ilyen le nem bomló és vízben sem oldódó, jellemzően törmelék anyag hasznosítására, de a lap tudni véli, hogy nemcsak a törmelék előkezelése nem történt meg, hanem még ráadásul azbeszt is lehet a "maradványokban".

Hogy mire képes az azbeszt? Ha igazi rémtörténeteket akar olvasni, ajánljuk például ezt vagy éppen ezt a cikket

Az MNO cikkével egy napon a Ligetvédők többek között a következőket írják Facebook oldalukon: "Apró szépséghiba, hogy az építési hulladék közt azbesztpala is található (gondosan leaprítva!), illetve a lerakó második illetve harmadik rétege már jóval a védő-támasztó földhalmok fölé magasodik, a 2-3 méteres első réteg fölött 3-4 méteres kupacokat alkot. A további rétegek már nem is ennyire "tiszták": találtunk a sziloplasztos tubustól a thermo üvegen át több komplett fürdőszobára való szaniterig, a sósavas flakontól a CD-meghajtón keresztül a marhaállkapocsig mindent."

A hírek nyilván eljutottak Dióssi Csaba polgármesterhez is, aki nosza-izibe közterület-felügyelőket küldött a helyszínre, akik "a bejárt területen veszélyes hulladékot nem találtak, azaz a területen azbeszt-tartalmú hulladék nem található". Legalábbis ez áll a város honlapján található közleményben.

Nos, ezzel a minden bizonnyal jó szándékú intézkedéssel kapcsolatban azért felmerül néhány kérdés. Például, hogy közterületnek számít-e a vállalkozói érdekeltségben lévő lerakó? Mert ha nem, hát hogy a fenébe mehettek oda "köz"-területesek, akik egyébként munkájukat a vonatkozó törvény előírása szerint végzik, és ahogy a passzus szól: a KÖZterület tisztaságát és rendeltetésszerű használatát hivatottak ellenőrizni?

És, hogy mit láttak azbesztnek a Ligetvédők és mit nem annak a közteresek?

Egyáltalán: rendelkeznek-e egy köztereseink megfelelő kémiai, ásványtani stb. ismeretekkel, hogy megállapítsák az azbeszt jelen (nem) létét, merthogy egy OKJ-s tanfolyamon ilyesmiről nemigen hallani. Az viszont biztos, hogy azbesztmentesítéssel igen komoly cégek foglalkoznak, anyagminta-gyűjtést követően tesznek megállapításokat. Hát...?

Teltek-múltak napok, amikor Varga Zoltán Péter dunakeszi önkormányzati képviselő facebook-oldalán bejelentette, hogy az illetékes környezetvédelmi hatóság vizsgálatát kezdeményezte az ügyben. Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, a képviselő facebook-bejegyzésében éles megjegyzést tett a városi önkormányzat intézkedésére.

Bár a városháza bejelentette, hogy a közterület-felügyelet megvizsgálta és nem talált azbesztet a dunakeszi lerakóban, egyrészt nem ők az ügyben illetékes hatóság, másrészt gyanítom, hogy Dunakeszi vezetői 40 tonna azbesztet a saját irodájukban felhalmozva sem vennének észre, ha érdekeik úgy kívánják. Én viszont a valóban illetékes hatóság, a Kormányhivatal vizsgálatát kezdeményeztem az ügyben, már annak kirobbanásakor, közérdekű bejelentés formájában. Kértem továbbá, hogy ha helyszíni vizsgálatot folytatnak az ügyben, tegyék lehetővé, hogy azon én is jelen lehessek

- írta az ellenzéki képviselő május 21-i bejelentésében.

Alig néhány nappal később, május 25-én arról adott hírt a városi pénzből finanszírozott Dunakeszi Post nevű hírportál, hogy az önkormányzat "szakhatósághoz fordul Dunakeszi a Göd közelében lévő hulladéklerakó ügyében. Az önkormányzat ugyanis nem tudja megállapítani, hogy valóban azbesztet raktak-e le a területen."

Tetszenek érteni, ugye? Egy hónappal azután, hogy a közterületes kollégák szemlézése alapján hivatalosan közzétették a város honlapján, hogy nincs azbeszt, majd az ellenzéki képviselő ennek hitelt nem adva bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, csak rájöttek az önkormányzatnál is, hogy lehet, hogy mégsem ismernék fel az azbesztet és lehet, hogy mégis van a helyszínen.

Ehhez csak annyit: Gratula, Fiúk, szép volt!

Dunakeszi-Online

Fotó: Zsidai Péter, HVG

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás