Vagdalkozik az Önkormányzat népszerűségünk láttán

2013-01-04

Az új buszmenetrenddel kapcsolatos korábbi cikkünkre érdekes önkormányzati észrevételeket kaptunk. Egyfelől rögzítjük, hogy január 2-án, azaz tegnap előtt érkezett egy (egyébként el kell ismernünk, nagyon udvarias hangvételű kérést tartalmazó) levél Szabó Katalintól, Dunakeszi Város Önkormányzatának kommunikációs szakreferensétől, melyben megküldte szerkesztőségünknek Dr. Thoma Csaba önkormányzati képviselő korábbi cikkünkkel kapcsolatos gondolatait, és kérte annak megjelentetését. (Dr. Thoma Csaba egyébiránt teljesen kompetens a témában, mivel a közösségi közlekedéssel foglalkozó önkormányzati biztosként ő felügyelte a közösségi közlekedés átalakítását, és ennek keretében bizonyosan részt vett az új menetrendek kidolgozásában is.)

A facebookon a mai nap Sipos Dávid polgármesteri kabinetvezető, (nem mellesleg a helyi Fidelitas elnöke) cikkünkhöz a következő kommentet írta: "Ami kimaradt a cikkből és annak ellenére, hogy több napja elküldtük, nem jelent meg:" - majd következett Dr. Thoma Csaba írásának egy kicsit újabb verziója, ezúttal már nem a kommunikációs szakreferens, hanem a képviselő úr aláírásával.

Tény, hogy már majdnem eltelt két egész nap azóta, hogy elsőként megküldték az írást és az csak a mai nap (a korrektség kedvéért megjegyezzük, hogy Sipos Dávid bejegyzése utáni időpontban) jelent meg oldalunkon. Úgy gondoljuk, hogy az kiegyensúlyozott tájékoztatás velünk szemben joggal felmerülő igénye mellett annyi engedtessék meg számunkra, hogy a szerkesztés elveit magunk határozzuk meg és annyi újságírói szabadsága legyen egy hírportálnak, hogy adott esetben nem azon nyomban jelenít meg egy cikket. Tehesse ezt akár csak azért, mert ha egy nap érkezik öt új hír, míg a következőn esetleg nincs egy sem, akkor a megjelentetést áttolhassuk adott esetben egy másik napra.

Két nap ugyanakkor nem egy hét, nem egy hónap, ami után feltételezhető lenne, hogy egy írást nem is akarunk megjelentetni.

Érdekes adalék, hogy korábban, egy másik témában felvilágosításért fordultunk az Önkormányzat Programirodájához, hogy akkori cikkünkben az ő véleményüket is meg tudjuk jelentetni. 2012. július 10-i megkeresésünkre a mai napig senki sem válaszolt. Levelünket 2012. július 16-án (majdnem egy hét múlva) újra továbbítottuk, mert véltük, hogy az e-mail valami hiba folytán nem érkezett meg hozzájuk. Továbbra sem válaszoltak. Ugyancsak más ügyben, 2012. július 17-én kerestük meg a Hivatal egy másik illetékesét. Abban a témában szintúgy nem válaszoltak a mai napig.

Ezen előzmények után levontuk a megfelelő következtetéseket - úgy gondoljuk, mindenki megtette volna. Tekintetbe véve azonban, hogy hírportálunk kedvelőinek száma a facebookon a mai napra meghaladta az 1000 főt, akik túlnyomó része ráadásul dunakeszi lakos, persze megértjük, hogy mindjárt fontos lett, hogy ne hagyjon az Önkormányzat szó nélkül egy kritikusabb hangvételű cikket, és azonnal kommunikációs szakreferensek és polgármesteri kabinetvezetők szerencséltessék e-mail címeinket és facebook-profilunkat. Hirtelen annyira sürgős lett egyébként véleményük megküldése részünkre, hogy a mai napon (nem egész két nap elteltével) immár valamennyi e-mail címünkre újra megérkezett levelük. Meggondolandó ugyanakkor, hogy Dunakeszi Város Önkormányzata fentiek szerint csak akkor hajlandó a nyilvánosságot (nem saját sajtótermékük útján, a híreket számukra kedvező színben feltüntetve) tájékoztatni, ha ezt egyébként semmi más módon nem tudják kikerülni.

Természetesen a jövőben is záros határidőn belül közlünk minden észrevételt, ami hírportálunkhoz érkezik, amelyre kérnek (és nem utasítanak) bennünket. Reméljük, hogy az új irány - ha kommunikációs szempontból szerencsétlenre sikerült is - azt is jelzi, hogy ezentúl nem csak akkor jelentkeznek az Önkormányzattól, amikor nekik fontos, hanem akkor is, amikor mi kérünk felvilágosítást valamely témában.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás