Tűzijátékot ésszel használhatunk, petárdázni tilos

2012-12-31

Szilveszter környékén megszaporodnak a tűzijátékok, robbanóanyagok által okozott balesetek. A mentőszolgálat több ilyen esetet lát el ebben az időszakban, mivel sokan felelőtlenül, egymásra nem figyelve alkalmazzák ezen eszközöket. Az emberek többsége csak azt tudja, hogy "ilyenkor lehet" tűzijátékokat használni, de nem tudják, hogy ez természetesen egyáltalán nem jeleni a robbanóanyagok korlátlan használatának engedélyezését. Sajnos sokan nem gondolnak arra, hogy jobb az újévet lencsefőzelékkel, mint a sürgősségi osztályon adott ebéddel indítani. Cikkünkben összefoglaljuk a tűzijátékok használatával kapcsolatos szabályokat.

Hazánkban a tűzijátékok felhasználását a 173/2011. (VIII. 24.) számú kormányrendelet szabályozza.

A pirotechnikai eszközöket a jogszabály felhasználásuk alapján, a hatóanyagok fajtáját, mennyiségét, valamint a veszélyességi fokot is figyelembe véve több csoportba sorolja.

A filmek, televíziós műsorok gyártása során felhasznált, vagy beltéri illetve kültéri színpadi felhasználásra szánt eszközök mellett azon eszközök csoportját határozza meg a kormányrendelet, amelyet a fentieken túl egyéb, szórakoztatási céllal gyártanak. E két csoporton túl megállapít egy harmadik csoportot, mely a fentiek egyikébe sem tartozik, a Szilveszterkor tartott magánjellegű összejöveteleken azonban a szórakoztatási célú tűzijátékokat alkalmazzák.

Az ezen csoportba tartozó eszközöket a jogszabály több veszélyességi osztályba sorolja, itt már elsősorban a veszélyességi fok és a zajszint a meghatározó. Nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár az 1. osztályba sorolt eszközök működtetése (pl.: méhecske, konfetti ágyú, tornádó fantázianevű termékek), ezeket az eszközöket már akár 14. életévüket betöltött személyek is engedély nélkül megvásárolhatják és a használati utasításban foglaltak szerint felhasználhatják, de egy időben csak 1 kg nettó tömegig tárolhatóak. Ezen eszközöket akár az emberi tartózkodásra alkalmas épületek belsejében is lehet működtetni.

Alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szánták a 2. pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket (pl.: sikoly).

A közepes kockázattal járó, szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra szánt eszközöket, és amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 3. pirotechnikai osztályba sorolták.

Ebbe a csoportba tartozik a 4. tűzveszélyességi osztály is, melynek zajszintje ugyancsak nem ártalmas az emberi egészségre, de használatának nagy kockázata miatt csak pirotechnikus kezelheti, így ezek alkalmazása a szilveszteri bulikon ugyancsak tilos. Az évek óta megszokott petárdavásárlási tilalom idén sem változott, petárdát továbbra is tilos vásárolni, birtokolni, tárolni és felhasználni. (A petárdát egyébként veszélyessége okán a jogszabály külön kiemeli, mint egyik osztályba sem sorolt, tiltott eszközt.)

Pirotechnikai termékeket csak a megfelelő engedéllyel rendelkező üzletből, valamint az év végi árusításhoz kapcsolódóan a forgalmazó által kihelyezett, ideiglenes tárolóhelyek készletéből szerezhetünk be. Az első két osztályba tartozó eszközöket december 28-án, 18 óra és január 1-én, 6 óra között lehet közterületen is engedély nélkül használni, magáncélú megvásárlásuk és magánterületen történő felhasználásuk ugyanakkor egész évben engedélyezett. Az ezen osztályba tartozó, hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A 3. osztályba tartozó tartozó eszközök beszerzésére és bármilyen célú felhasználására kizárólag a fenti időpontok között van lehetőség. Ez utóbbi osztályba tartozó, de fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat a vevő január 5-ig köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. A forgalmazónak kötelességük tájékoztatni a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről, időpontjáról, helyéről és módjáról.

Január 6. napjától a 3. osztályba tartozó termékek birtoklása és felhasználása szabálysértésnek minősül. A rendőrségnek a talált, valamint a zárolt pirotechnikai termék megsemmisítéséről gondoskodnia kell, amennyiben a termék hibás, vagy felhasználhatóságának időtartama eltelt, viszont ennek költségeit az érintettnek kell megtérítenie.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás