Trükkös közbeszerzéssel nyertek további szerződést az önkormányzati média üzemeltetői Dunakeszin

2015-07-02

A közbeszerzési törvény értelmében szolgáltatások esetében 25 millió forint az az értékhatár, amely alatt nem kell nyilvános felhívást közzétenni, hanem elegendő három céget titokban meghívni az adott közbeszerzési eljárásra. Dunakeszi Város Önkormányzata külön-külön 24 millió 950 ezer forintra becsülte és írta ki a városi újság kiadására és a városi televízió működtetésére szóló közbeszerzési eljárást is. Az eredmény megjelenéséig legnagyobb titokban zajló eljárást az eddigi üzemeltetők nyerték. A megbízásokra az eredmény múlt pénteki nyilvánosságra kerülését követően Varga Zoltán Péter, a Jobbik dunakeszi és választókerületi elnöke hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett facebook-bejegyzésében.

Csöndben, a háttérben (szinte titokban) adott Dunakeszi Város Önkormányzata újabb időszakra megbízást a városi újság kiadójának és a városi televízió működtetőjének Dunakeszin - természetesen közpénzből - írta a Jobbik választókerületi elnöke.

Éppen az értékhatár alatt

A közbeszerzési értesítő 2015. évi 72. számában megjelenő adatok alapján Dunakeszi Város Önkormányzata a városi újság szerkesztésének, kiadásának, illetve terjesztésének értékét - mint a jobbikos politikus fogalmaz - "véletlenül" éppen minimális összeggel azon értékhatár alá becsülte, amely alatt nem szükséges nyilvános eljárást hirdetni. Ilyen esetben elegendő három olyan gazdasági szereplőt meghívni, akik a megbízó, ebben az esetben az Önkormányzat szerint alkalmasak a feladat ellátására - más pedig nem is vehet részt az eljárásban s így ajánlatot sem tehet.

A városi újság kiadására végül a három meghívott szereplő ajánlata közül a jelenlegi üzemeltető nyerte el a szerződést, nettó 24 millió 820 ezer forintos összegért, azonban arról nincs információ a közbeszerzési értesítőben, hogy ezen összeg milyen időtartamra vonatkozik. Az eredményről szóló dokumentáció szerint azóta már a szerződést is megkötötték, amely még nem nyilvános.

Ugyancsak a jelenlegi üzemeltető nyerte el a televízió működtetésére vonatkozó szerződést is, azonban itt még érdekesebb, hogy a másik két meghívott gazdasági szereplő ajánlatot sem tett - erre ugyanis semmi nem kötelezi a meghívottakat. Ezáltal több "megbízható" cég meghívásával biztosítható az, hogy csak az ajánlatkérő által preferált cég tegyen ajánlatot - és nyerje el a megbízást. Ebben az esetben gyakorlatilag az történt, hogy három szereplőt ugyan meghívtak az eljárásra, ezzel a törvényi kötelezettséget teljesítette az Önkormányzat, de tulajdonképpen érdemi versenyhelyzet nélkül nyert a jelenlegi üzemeltető és kaszál ezzel egy nettó 24 millió 200 ezer forintos szerződésért.

Egyoldalú tájékoztatás

Mindeközben mindkét kiadónak papírja is van arról, hogy egyoldalúan tájékoztat Dunakeszi ügyeiről. A tavaly őszi önkormányzati választási eljárásban sorozatosan marasztalta el a választási bizottság az esélyegyenlőség, s ezáltal a törvény megsértéséért a városi, közpénzből fizetett médiát - éppen a Jobbik kezdeményezésére. A korábban impresszum nélkül kiadott úgynevezett képviselői híradót egyszer, a városi televíziót ugyancsak egyszer, a városi újságot pedig a kampányidőszakban megjelenő mindkét lapszáma miatt elmeszelték, utóbbit másodszor a folytatólagos elkövetés miatt százezer forintos bírság megfizetésére is kötelezték.

25 millióig nem kell a testület felhatalmazása

Varga arra is felhívja a figyelmet, hogy a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata szerint éppen 25 millió forint az az értékhatár is, ameddig a polgármester a képviselő-testület jóváhagyása nélkül köthet szolgáltatási szerződést az Önkormányzat nevében - így a média kiadására történő szerződéskötést a városi képviselők elé sem kell terjeszteni.

A Jobbik választókerületi elnöke bejegyzése végén arról ad tájékoztatást, hogy a további információk kapcsán, így többek között a szerződések tervezett időtartama, a kifizetések rendszeressége és összege, valamint - összehasonlításul - a korábbi szerződések vonatkozásában közérdekű adatigénylésekkel fordult a jegyzőhöz, melynek jelenleg a válaszait várja.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Címkék