Tovább működhet a repülőtér - a képviselő-testület megadta az üzemeltetési engedélyt

2012-05-24

Május 24-én tartotta soron következő rendes ülését Dunakeszi Város képviselő-testülete. Napirend előtt elsőként Kovács László alezredes, a Dunakeszi Rendőrkapitányság korábbi vezetője búcsúzott el a város lakosságától, mivel április 1-i hatállyal a Szentendrei Rendőrkapitányság vezetőjévé nevezte ki Pest megye rendőrfőkapitánya. A képviselő-testület nevében Dióssi Csaba polgármester kívánt sok sikert Kovács Lászlónak új beosztásában.

Napirend előtt két határidő-módosítást fogadott el a képviselő-testület. Az előző testületi ülésen a strand-ügy kivizsgálásának eredményeként jobbikos kezdeményezésre támogatta a képviselő-testület, hogy a jövőben a város vagyonával kapcsolatos rendelkezés során nem köt szerződést gazdasági szempontból releváns bűncselekmény miatt elítélt magánszeméllyel, ilyen személy által vezetett gazdasági társasággal, vagy olyan céggel, amelynek tulajdonosai között ilyen ember szerepel. Ennek érdekében a vagyonrendelet módosítására a jegyzőt kérte fel.

Szintén az áprilisi ülésen kérte fel a testület a jegyzőt a szennyvízcsatorna bekötési problémák rendezése érdekében a talajterhelési díjról szóló rendelet felülvizsgálatára. Határidőnek mindkét esetben ezen testületi ülést jelölték meg a képviselők, melyet a téma bonyolultságára való tekintettel a jegyző kérésre egy hónappal meghosszabbítottak.

Nagy port kavart a repülőteret üzemeltető Malév Repülőklub számára történő üzemeltetési engedély kiadása. A helyszínen kiosztott előterjesztésben két javaslat szerepelt: az engedély két hónapra való megadása, vagy annak megtagadása. Az előterjesztésben ugyanakkor az szerepelt, hogy az ellenőrzések során kiderült, miszerint a mai napig történnek szabálytalanságok a repülőtéren. Sajnos olyanok is igénybe veszik a repülőteret, akiknek erre vonatkozóan nincs az Önkormányzattal semmiféle jogviszonyuk. Az Önkormányzat korábban felkérte az üzemeltetőt, hogy számoljon be arról, milyen lépéseket tesz ennek kiküszöbölésére. A Malév Repülőklub idáig adós maradt a válasszal. Emiatt a pénzügyi bizottság elnöke, Póczik Anita a bizottság nevében azt a módosító indítványt tette, hogy az engedélyt a soron következő testületi ülésig adja meg a képviselő-testület, s ekkor annak fényében döntsenek a továbbiakról, hogy az üzemeltető megtette-e a szükséges lépéseket a szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében. A képviselő-testület végül a bizottság által javasoltak szerint a működési engedélyt a következő testületi ülésig adta meg a repülőklubnak. A szabálytalanságok teljes kivizsgálására Dióssi Csaba dr. Molnár György jegyzőt kérte fel.

A napirendi pont megtárgyalása során szót kapott az ülésen a hétvégi "Legendák a levegőben" elnevezésű hétvégi rendezvény főszervezője. Ennek során kisebb vita alakult ki a közte és a Malév Repülőklub jelen lévő képviselői között, amikor a rendezvénnyel kapcsolatos beszámolójában, illetve inkább a beszámoló helyett a főszervező a repülőklubot vádolta azzal, hogy szándékosan akadályozták a rendezvény megszervezését.

A képviselő-testület döntött egy új emlékmű megvalósításának engedélyezéséről. A Dunakeszi Civilek Baráti Köre kezdeményezésére a Köröndön felállítandó Országzászló emlékmű megvalósítása során a "Tiszafa B" jelige alatt beérkező pályamunkát engedélyezte.

Egyebekben Hircz Tamás képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy egy a körzetéhez tartozó építkezés során több mint száz éves ősfákat vágtak ki. A polgármester ennek jogszerűségének vizsgálatára a Műszaki Osztály vezetőjét kérte fel. Nyíri Márton környezetvédelmi tanácsnok az üggyel kapcsolatban arról adott tájékoztatást, hogy a képviselő-testület a januári testületi ülésen fogadta el az épített környezet helyi védelméről szóló rendeletet, amely felváltotta az erre a célra 1993-ban elfogadott, a mai napra elavult rendeletet. Az 1993-ban elfogadott, korábbi rendelet ugyanis egyben védte azon épített és a természeti környezetet, amely nem állt magasabb szintű, például országos műemléki, vagy környezetvédelmi védettség alatt. Ugyanakkor az épített környezet és a természeti értékek is külön törvény alapján védendőek, így a régi rendelet helyett elsőként hatályba lépő új szabályozás még csak az épített környezet védelméről szól. A képviselő elmondta ugyanakkor, hogy egyeztetések folynak a már elfogadott rendelet "párjának", a természeti értékek védelméről szóló új jogszabálynak a megalkotásáról.

Nyíri Márton azt is elmondta, hogy mind a régi, mind az épített örökség védelméről szóló már elfogadott és a természeti értékek védelméről szóló, a későbbiekben a képviselő-testület elé kerülő rendelet csupán néhány védendő értéket sorol fel. A rendelet alapján ugyanakkor bárki javasolhatja egyes értékek védelmét, s kérte is a lakosságot, hogy tegyenek javaslatokat, közösen "töltsék fel" tartalommal az új rendeleteket. A képviselő szerint ez lehet az útja a fentiek jövőbeni megakadályozásának.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás