Tovább gyűrűzik az 1,7 milliárdos dunakeszi botrány: végleg eltűnt a Közalapítvány?

2015-10-23

Mostanra nyilvánvalóvá vált: senki sem tudja, hova tűnt az Önkormányzat által alapított, a Polgármesteri Hivatal címére bejelentett, a lakosságtól az útépítési hozzájárulásokat éveken át beszedő, milliárdos közpénzt kezelő Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány - írta tegnap esti facebook-bejegyzésében Varga Zoltán Péter, a Jobbik dunakeszi elnöke. Kiemelte, hogy korábban két közérdekű adatigénylést is benyújtott az Alapítvány adataival kapcsolatban: az egyiket az alapító Önkormányzatnak, a másikat magának a Közalapítványnak. Választ egyikre sem kapott, utóbbi esetben az Önkormányzat azzal küldte vissza az adatigénylést az érdeklődő ellenzéki politikusnak, hogy nem tudja, hogy a Közalapítvány érdemi tevékenységét hol végzi.

Mindez "csak" azért érdekes, mert a szervezetet

  1. az Önkormányzat alapította,
  2. a bíróság nyilvántartása szerint a Polgármesteri Hivatal címére van bejegyezve,
  3. a kuratórium elnöke Kovács László korábban ciklusokon át, (egészen 2010-ig) önkormányzati képviselő volt Dunakeszin,
  4. felesége cége a mai napig gazdasági kapcsolatban áll az Önkormányzattal, hisz évente több mint tizenkét millió forintot kap a városi televízió üzemeltetéséért (ezen kijátszott trükkös közbeszerzésről, melyet ugyancsak a helyi Jobbik fedezett fel, korábban külön cikkben is foglalkoztunk),
  5. végül amikor korábban a Polgármesteri Hivatal milliókat fizetett ki az Önkormányzat saját Közalapítványának, akkor emlékezett rá.

Az alapítvány Kovács László kuratóriumi elnök által képviselőként a képviselő-testület ülésén 2010-ben elmondottak alapján 1,7 milliárd forint fölött rendelkezett.

Sikertelen adatigénylések

Ezen alapítvánnyal kapcsolatban nyújtotta be két közérdekű adatigénylését Varga. Mint írja, az egyiket az Önkormányzatnak, mint alapítónak, melyben a Közalapítvány alapadatait kérte. "Itt fontos megjegyezni, hogy az Önkormányzat, mint alapító gyakorolja a Közalapítvány fölött a törvény szerinti alapítói jogokat, amelynek során a képviselő-testület dönt bizonyos kérdésekben. Így tehát tulajdonképpen képviselő-testületi döntések adatait, végső soron testületi ülések napirendi pontjainak a nyilvános előterjesztéseit kértem ebben az adatigénylésben" - írja a jobbikos megyei képviselő, hozzátéve: a másik adatigénylést magának a Közalapítványnak adta be, melyben a konkrét gazdálkodási adatokról kért felvilágosítást, azt ugyanis az alapító önkormányzat jogilag már tényleg nem, hanem az önálló jogi személyként bejegyzett Közalapítvány tudhatja.

Közérdekű adatok megküldése helyett titkolózás

Első adatigénylésemet konkrétan nem teljesítette az Önkormányzat, bizonyos kérdéseimre egész egyszerűen nem válaszolt, nem tájékoztatott például a képviselő- testület által elfogadott alapító okirat mellékletében foglalt, a Közalapítvány felügyelőbizottsági tagjainak személyéről, vagy arról, hogy a Közalapítvány megküldte-e éves beszámolóit a képviselő-testület részére, ahogyan azt a saját alapító okirata egyébként előírta számára - írja a bejegyzésben.

Jó kifogás sosem rossz

Magának a Közalapítványnak benyújtott második adatigénylésemet semmilyen formában nem teljesítették. Korábban ugyan részsikert értem el és be is számoltam róla, hogy ezen adatigénylést (amelyet elsőként postán adtam fel a Közalapítvány bíróságon bejegyzett, a Polgármesteri Hivatallal azonos címére, azt azonban "a címzett ismeretlen" megjelöléssel a Hivatal bontatlanul visszapostázta), személyesen végül mégis sikerült átvetetnem - ismerteti az előzményeket a Jobbik helyi elnöke, melyről korábban ugyancsak beszámoltunk.

Ez volt azonban egyelőre az egyetlen eredmény az ügyben hisz néhány nappal később Dióssi Csaba polgármester az átvett és iktatott adatigénylése eredeti példányát visszapostázta számára azzal a megjegyzéssel, hogy habár a Közalapítvány bíróságon bejegyzett címe valóban a Hivatal címe, de a Közalapítvány érdemi tevékenységét nem ott végzi, ezért az oda címzett leveleket nem veszik át - ismerteti az új fejleményeket a Jobbik megyei képviselője.

Utoljára visszakérdeztem hát, hogy ha nem a bíróságon bejegyzett címén, akkor az Önkormányzat szerint ugyan mégis hol érhetem el szerintük a saját Közalapítványukat. Legott jött a válasz: nekik bizony fogalmuk sincs erről. Így veszett hát el a közel kétmilliárd forintot kezelő, a lakosságtól az útépítési hozzájárulásokat szedő Közalapítvány Dunakeszin - zárja sorait Varga, aki utolsó mondatában azt ígéri: a "mesének" (legalábbis a Jobbik részéről) nincs vége, folytatása következik.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Címkék