Tovább fedezi a fideszes önkormányzat a hűségesen velük szavazó, adótartozó szocialista képviselőt

2016-03-17

Ábri Ferenc dunakeszi MSZP-s önkormányzati képviselő, a pénzügyi és jogi bizottság elnöke továbbra sem rendezte köztartozását, sőt, a 2015. december 31-i adatok szerint újra meghaladja a 10 millió forintot is az összeg, amellyel az államnak tartozik, ráadásul a tartozás legalább 180 napja folyamatosan fennáll. Noha az önkormányzati törvény szerint méltatlanság miatt meg kellene fosztani képviselői mandátumától azt az önkormányzati képviselőt, akinek köztartozása van és kimerítette a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, a kormánypárti többségű önkormányzat egészen egyszerűen szemet huny Ábri Ferenc köztartozása fölött. A szocialista képviselő egyébként rendszeresen támogatja a Fidesz-KDNP előterjesztéseit, legutóbb éppen a hétmillió forintos városvezetői jutalom megszavazásával "hálálta meg", hogy a kormánypárti önkormányzat nem indítja meg a méltatlansági eljárást, így a törvény ellenére is képviselő maradhat és tiszteletdíjhoz juthat Dunakeszin.

A 2014-es önkormányzati választások napján lépett hatályba az önkormányzati törvény azon új rendelkezése, miszerint méltatlansági oknak számít és a képviselői mandátum megszüntetésével jár, ha egy önkormányzati képviselőnek lejárt köztartozása van és kimerítette a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket. Kötelezi a jogszabály az új önkormányzati képviselőket, hogy köztartozás-mentességük igazolására jelentkezzenek be az állami adóhatóság köztartozásmentes adózói adatbázisába, ezt pedig igazolniuk is kell a képviselő-testület felé. A 2014-es önkormányzati választásokat követően több dunakeszi képviselőnek is gondjai akadtak: Erdész Zoltán fideszes alpolgármester, Kováts Sebestyén, Csoma Attila ugyancsak fideszes, Hircz Tamás független és Ábri Ferenc szocialista képviselő sem nyert felvételt hónapokig az adatbázisba, ami azt mutatta, hogy az állammal szemben köztartozásuk állt fenn. Ábri Ferenc esetében ez közvetlenül is bizonyítható volt: az MSZP képviselője ugyanis hosszú ideje szerepelt az állami adóhatóság egy másik listáján, amelyen viszont éppen a NAV által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók szerepelnek és amelyet negyedévente frissít az adóhatóság.

Mindez azonban még nem jelentette automatikusan az érintett képviselők mandátumának megszűnését, mivel ilyenkor az illetőnek még lehetősége van rendezni tartozását, illetve más módon (például részletfizetési kérelemmel) megkezdeni tartozásának törlesztését. 2015. februárjára Csoma Attila, Kováts Sebestyén és Hircz Tamás már szerepeltek az adatbázisban, Erdész Zoltán alpolgármesternek pedig 2015. márciusára sikerült rendeznie adótartozását.

Ábri azonban még ekkor sem tudta igazolni köztartozás-mentességét, így 2015. február végén már a képviselő-testület is tárgyalta esetleges méltatlanságának ügyét (a törvény szerint erre zárt ülésen került sor), azonban először márciusra, majd - miután Ábri nem jelent meg - áprilisra halasztotta az ügyet, végül pedig a képviselő méltatlanságát nem állapította meg.

Ábri ugyan ezt követően (és azóta sem) került fel a köztartozásmentes adózók adatbázisába, de a következő negyedéves frissítéskor legalább a jelentős adótartozást felhalmozók előbb említett listájáról lekerült, azt sejtetve, hogy sikerült részletfizetést kérnie az adóhatóságtól. (A Dunakeszi-Hírhatár beszámolója szerint azért, mert a NAV helyt adott Ábri fizetéskönnyítési kérelmének 2015. október 8-ig.)

Október 29-én zárt ülésen a pénzügyi és jogi bizottság újra tárgyalta a képviselő méltatlanságának ügyét, azonban a méltatlanságot ezt követően sem állapította meg a képviselő-testület.

Az újabb fordulat 2016 januárban következett be, amikor is megjelent a jelentős adótartozással rendelkező személyek 2015. december 31-i állapot szerinti listája, amelyen Ábri Ferenc újra szerepel, mint akinek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó összegű adótartozása van az állam felé, azaz ha tavaly részletfizetéssel, vagy más módon meg is egyezett az adóhatósággal tartozásának törlesztésére, december 31-ig vélhetően azt is megszegte.

Noha immár 2016-ból is közel három hónap eltelt, a képviselő-testület még csak napirendre sem tűzte a szocialista képviselő méltatlanságának kérdését annak ellenére, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz:

Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akinek az állammal, önkormányzattal szemben - a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően - köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül - részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően - nem rendezi.

A város fideszes vezetésének ugyanakkor egyáltalán nem érdeke az, hogy Ábri mandátumát megszüntessék, ugyanis a szocialista képviselő az egyik, aki leglelkesebben támogatja a kormánypárt előterjesztéseit, legyen szó akár a polgármester és az alpolgármester hétmilliós jutalmáról, akár bármely egyéb, a Fidesz-KDNP-től származó előterjesztésről.

Úgy látszik Dunakeszi egyetlen szocialista képviselője a Fidesz-KDNP-vel nagykoalícióba tömörülve, velük folyamatosan együtt szavazva hálálja meg, hogy a kormánypárti városvezetés a törvény rendelkezéseinek ellenére nem indítja meg vele szemben a méltatlansági eljárást és így lehetővé teszi, hogy a képviselői és - a 2014-es választások után egyébként megemelt - , bruttó 190 ezer forintos bizottsági elnöki tiszteletdíját továbbra is hónapról hónapra zsebre tegye az MSZP képviselője.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Címkék