Több milliót "felejtett el" bevallani vagyonnyilatkozatában Dióssi és Erdész

2019-10-06

"Elfelejtette" bevallani az évek óta rendszeresen megszavazott jutalmát vagyonnyilatkozatában Dióssi Csaba és Erdész Zoltán. Az ügyre Gerner Péter, az ellenzék közös polgármesterjelöltje hívta fel a figyelmet facebook-oldalán. Mint az ellenzéki jelölt írja: Dióssi 2015 óta minden évben megkapja a jutalmat, de egyik vagyonnyilatkozatában sem tüntette föl az összeget. Hírportálunk értesülése szerint ugyanez igaz Erdész Zoltán alpolgármesterre is. A városvezetők azzal védekeznek, hogy "jótékonykodásra" fordították az összeget.

A polgármester és az alpolgármester illetményét a jogszabály bonyolult számítási rendszerrel, az államtitkárok fizetéséhez viszonyítva állapítja meg, bruttó értéke jelenleg meghaladja a havi 800 ezer forintot a polgármester esetében, az alpolgármesteré ennek 90 százaléka havonta. Dunakeszi képviselő-testületének fideszes többsége azonban évek óta rendszeresen a törvény által megszabott lehető legnagyobb, hathavi illetményüknek megfelelő összegben megszavazza a városvezetők jutalmazását is, azaz Dióssi és Erdész évek óta másfél évi juttatást kap egy éves munkájáért. (Korábban hírportálunk még arról is beszámolt, hogy miután az egyik évben "elfelejtették" megszavaztatni maguknak a jutalmat, utólag pótolták, így 2015 decemberében 2014-re, majd 2016 áprilisában 2015-re kapták meg a jutalmukat, alig fél éven belül tehát a fizetésükön felül további egy éves juttatást kaptak meg Dióssiék.) 2015 óta a két városvezető fejenként mintegy bruttó 15 millió forintot kapott jutalom jogcímen.

A jutalmat általában nagy csinnadrattával, még ugyanazon testületi ülésen a nyilvánosság előtt "szétosztják" különböző jótékony célok érdekében, ami abból áll, hogy mindketten perceken keresztül sorolják fel, hogy milyen célokra fognak jótékonykodni abból. Hogy ez aztán összegszerűen megvalósul-e, az nem ellenőrizhető, mert attól a pillanattól kezdve, hogy leszámfejtik számukra a jutalmat, az jogilag már a "sajátjuk", így senki nem tudja ellenőrizni, hogy a felsorolt célokra valóban odaadják-e és azt az összeget adják-e, amit felsoroltak.

Fontos ugyanakkor látni, hogy a jutalom ugyanúgy járulékköteles, mint a fizetés, így ha a nettó részét egyébként ellenőrizhetetlen módon el is jótékonykodják a városvezetők, a járulékokkal ugyanúgy az ő nyugdíjalapjuk növekszik. Erre hívta fel a figyelmet Varga Zoltán Péter a 2017. áprilisában a képviselő-testület ülésén, amikor arra tett javaslatot, hogy a polgármester és az alpolgármester által jótékonykodásra megjelölt célokat ő is támogatja, de akkor támogassák azt közvetlenül a költségvetésből, átlatható, ellenőrizhető módon, támogatási szerződéssel, semmi szükség arra, hogy előzőleg "átmenjen" egy jutalmazási procedúrán növelje a városvezetők nyugdíjalapját további városi milliókból. Amit pedig járulékokkal így megspórolna a város, azt a 24 órás ügyelet újraindítására fordíthatna - érvelt a Jobbikos képviselő.

A vagyonnyilatkozatban mindenképpen szerepelnie kellene

Akár eljótékonykodják, akár nem a jutalomnak egyértelműen szerepelnie kell a vagyonnyilatkozatban. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény pontosan megszabja a vagyonnyilatkozat formáját és tartalmát. A jogszabály szerint annak B része a "jövedelemnyilatkozat", valamennyi adóköteles jövedelemről nyilatkozni kell, amihez a nyilatkozatot tevő hozzájut. Ennek kérdésében lényegtelen, hogy utólag azt jótékonykodásra fordítják, vagy éppen bármi másra. Kifejezetten hivatkozik a minta az "eseti" bevételekre is.

Választást akar nyerni, nem pereket

Gerner Péter az üggyel kapcsolatban azt írta: ő most választást akar nyerni és nem pereket, ezért ezen ügyben nem kezdeményez hivatalos eljárást. Hozzátette, hogy a napokban csatlakozott az „Ez a minimum!” felhívásához. A kezdeményezésnek az célja, hogy átláthatóbbá és számonkérhetőbbé tegye az önkormányzatokat, és az is, hogy azok sokkal jobban nyissanak a civil kezdeményezésekre. Azt szeretnék, hogy minden önkormányzati vagyonnyilatkozatot megnézhessenek a választók, és ne legyen többé semmilyen akadálya az ezt firtató eljárásoknak.

Polgármesterként a fizetésemen felül én nem fogok még jutalmat is felvenni! Az nem nekem jár, nem is Dióssi Csabának, azt költsük a városra!

- zárta gondolatait az ellenzék közös jelöltje.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Címkék