Titkos paktum: a háttérben, titokban egyezett meg egymással a dunakeszi Fidesz és MSZP

2016-10-25

A háttérben, titokban egyezett meg egymással a dunakeszi fideszes városvezetés és az MSZP arról, hogy a szocialista képviselő foglalhatja el a képviselő-testület pénzügyi és jogi bizottságának elnöki posztját, mely egyébként közel négyszeres tiszteletdíjjal jár az MSZP-s képviselő számára. Mint korábban beszámoltunk róla, a legkisebb ellenzéki párt, az MSZP egyetlen képviselőjének kinevezésére a város fideszes polgármestere tett javaslatot. Az önkormányzat ellenzéki képviselői hírportálunk megkeresésére egymástól függetlenül azt nyilatkozták, hogy az előterjesztésből szereztek tudomást a jelölésről.

Hírportálunk információi szerint a 2010-es és a 2014-es választás után is konszenzusos döntés született a bizottsági helyek és tanácsnoki pozíciók elosztásáról a képviselő-testületben. Ez azt jelenti, hogy valamennyi - kormánypárti és ellenzéki - képviselő tudtával osztották el a pozíciókat oly módon, hogy valamennyi városatyának legyen legalább egy további feladata alapvető képviselői munkáján túl. Ez többek között azért is volt praktikus, mert miközben nagy csinnadrattával csökkentették a képviselői alapdíjat bruttó 50 ezer forintra, a további pozíciókért járó pluszjuttatást megemelték és hozzá valamennyi képviselőnek adtak valamilyen, plusz juttatással járó pozíciót, azaz egyetlen képviselőnek sem csak az alapdíj jutott, valamekkora kiegészítésre mindenki jogosult volt. Ez így volt egészen addig, míg Radnóti Henriket látványos körülmények között nem mentette fel a képviselő-testület a rendezett városért felelős tanácsnoki megbízatása alól.

A képviselők tehát 2010-ben és 2014-ben is konszenzusos döntést hoztak a bizottsági és tanácsnoki helyek elosztásáról - ez egyébként egyfajta szokásjog alapján nem csak Dunakeszin, hanem szinte minden településen így működik.

Bilinszky Ferenc szocialista képviselő kinevezése kapcsán azonban szó sem volt semmiféle konszenzusról. Hírportálunk egymástól függetlenül megkereste a település három ellenzéki képviselőjét és azt kérdeztük tőlük, hogy honnan szereztek tudomást arról, hogy Dióssi Csaba polgármester az MSZP képviselőjét jelöli a posztra. Sorrendben Varga Zoltán Péter jobbikos, valamint Radnóti Henrik, végül Lukácsi Bálint, a Fejlődő Városért Frakció képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy a múlt pénteken kiküldött előterjesztésből értesültek arról, hogy a fideszes polgármester a szocialista képviselőt jelöli a posztra.

Radnóti és Lukácsi emellett kérdésünkre azt is megerősítette, hogy 2014-ben valóban konszenzusos döntés született - ezt a kérdést csak nekik tettük fel, mivel a Jobbik képviselője akkor még nem Varga Zoltán Péter volt.

A 2014-es döntéssel szemben tehát ezúttal semmiféle egyeztetés nem volt a képviselők között, a fideszes városvezetés és az MSZP a háttérben, titokban egyezhetett meg a kinevezésről annak tudatában, hogy a szocialista képviselő tiszteletdíja ezzel közel négyszeresére, 190 ezer forintra emelkedik. Felmerül a kérdés, hogy milyen viszonzást kérhetett a fideszes városvezetés a titkos találkozón az MSZP-től képviselőjük kinevezéséért cserébe.

A korábbi szocialista képviselő, Ábri Ferenc, akit a nyár folyamán méltatlansága miatt a bíróság fosztott meg önkormányzati képviselői mandátumától, szintén az említett bizottságot vezette a magasabb tiszteletdíjért és ráadásul a méltatlansági eljárást is hosszan elhúzta a Fidesz-KDNP-s önkormányzati többség, cserébe pedig egyetlen egy kritikus hozzászólása sem volt a városvezetés irányába, sőt, látványosan támogatta Dióssi Csaba és Erdész Zoltán összességében 15 millió forintos közpénzből történő jutalmazását is.

Hosszú ideje ellenzéki vezetője van

Mint korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, egyfajta hagyomány a településen, hogy a pénzügyi bizottságot ellenzéki - a gyakorlatban mindig a legerősebb ellenzéki szervezet által delegált - elnök vezeti, ugyanakkor az MSZP szerepelt a leggyengébben a legutóbbi választáson. Ennek ellenére 2014-ben a baloldali törpepárt képviselője kapta a kiemelt juttatással járó bizottsági elnöki posztot, aki ezt a fideszes városvezetés folyamatos támogatásával hálálta meg.

Az MSZP-s Bilinszky Ferenc 2016. november 1-től töltheti be a posztot, amennyiben a képviselő-testület fideszes többsége támogatja megválasztását.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék