Tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmazott több ingatlanközvetítő irodahálózat

2017-06-16

A Pest Megyei Főügyészség három ingatlaniroda szerződéseibe foglalt tisztességtelen szerződési kikötések miatt fordult közérdekű keresettel a Budapest Környéki Törvényszékhez.

Három Pest megyei székhelyű ingatlanközvetítő cég országosan, illetve a fővárosban, Pest, Somogy és Zala megyében is irodákkal rendelkező franchise hálózat tagjaként működött. A cégek külön-külön előre szerződésmintákat készítettek el abból a célból, hogy irodáikban azok alapján kössék meg a hozzájuk forduló, ingatlanjaikat értékesíteni kívánó emberekkel a közvetítői szerződést. Ezt a szerződés-sémát írták alá az ügyfelek a cégek ingatlanirodáiban - áll a Pest Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Az ingatlanközvetítő cégek egy ideje már alkalmazták a szerződésmintáikat, amikor a Pest Megyei Főügyészség azt fogyasztóvédelmi tevékenysége körében megvizsgálta. A vizsgálat során a főügyészség megállapította, hogy e három cég szerződéseinek számos rendelkezése tisztességtelen, vagyis a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul az ingatlanuk eladására megbízást adó személyek hátrányára rögzíti. Tisztességtelen a szerződéseknek az a kikötése, mely szerint a megbízónak akkor is ki kellett fizetnie a jutalékot, ha az ingatlanközvetítés nem járt eredménnyel.

Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy korlátozták, hogy az ingatlanközvetítői szerződést felmondja. Tisztességtelen volt az a szerződési kikötés is, amikor az eladónak tűrni kellett azt, hogy a közvetítő az ingatlan értékesítésével kapcsolatos tárgyalásokon jelen legyen.

A Pest Megyei Főügyészég a három cég kifogásolt szerződési kikötéseit keresettel támadta meg a Budapest Környéki Törvényszéken, azok érvénytelenségének megállapítása érdekében - zárul a Dr. Szabó Ferenc főügyész által jegyzett tájékoztatás.

Dunakanyar Hírszolgálat

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás