Thoma Csaba: Dunakeszi-alsó nyertese az új menetrendnek

2013-01-04

Hírportálunk a múlt hét végén adott tájékoztatást a városban bevezetésre kerülő új buszmenetrendről. Írásunkban több problémára hívtuk fel a figyelmet. Thoma Csaba önkormányzati képviselő, korábbi közösségi közlekedésért felelős önkormányzati biztos is olvasta az írást, és észrevételeit Dunakeszi Város Önkormányzatának kommunikációs szakreferense útján küldte meg szerkesztőségünknek.

A képviselő arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a helyi menetrend egy egységes városi menetrend rendszer része, azaz be kell illeszteni a Volánbusz helyközi, Auchan-Tesco és MÁV járatok rendszerébe. A cél az volt, hogy el tudják kerülni a párhuzamosságokat, és le tudják fedni a helyközi és kereskedelmi járatok által nem, vagy kevésbé érintett városrészeket. Megemlítette, hogy a helyi tömegközlekedést - a költséghatékony működtetés céljából - egy autóbusszal kellet megoldaniuk.

Kiemelt figyelmet kell biztosítani a MÁV csatlakozásoknak, a korábbi (akkor jelenlegi) rendszer jól működő elemeit (útvonal, időpontok) meg kell őrizni, míg az útvonalak kialakítását alapvetően determinálja a jelenlegi buszmegálló struktúra - tájékoztatott az új menetrend kialakításának alapelveiről Dr. Thoma Csaba.

"A cikk kiemelten foglalkozik Dunakeszi-alsó kérdésével, ennek megfelelően én is részletesebben érintem most a témát. Fenti alapelveket figyelembe véve tartotta meg az új menetrend a korábbi 370-es, 7:15-kor Szabadságligetről induló ún. iskolás járatot. Az új menetrendben a Szabadságligetről Vasútállomásra érkező kora reggeli járat - néhány perc eltéréssel - ugyanazt az útvonalat járja be, mint a fent említett 370-es. Azaz 7:10-kor indul Szabadságligetről, 7:20-kor a Nagyállomástól tovább megy városi körjárat formájában, és 7:37 perckor ér el a legtávolabbi pontjához, a Barátság út 39. megállóhoz (Kőrösi iskolához közel). A tanulók tehát, ellentétben a cikk állításával - úgy ahogy eddig - ezentúl is időben el fognak jutni a megfelelő iskolákba" - írta a korábbi közösségi közlekedésért felelős önkormányzati biztos, akinek véleménye szerint Dunakeszi-alsó nyertese az átalakításnak, ugyanis egy nap négy odautat és négy visszautat tesz meg a busz az új menetrend szerint, szemben a korábbi három, illetve kettő járatszámmal, valamint - mint írja - nem szabad elfeledkezni a MÁV járatokról sem, amelyek óránként kétszer járnak, és a helyi buszok alternatíváját jelentik.

"A cikk érinti az alagigeti viszonylatot is. Itt Önök csak a temetői megállót említették meg, érdemes tartom kiegészíteni azzal, hogy összesen 17 db helyi járat fog közlekedni Alagliget és Dunakeszi vasútállomás között, oda és vissza is. Ez a szám jelenleg 13 oda és 10 vissza. Az Alagligetből a városközpont felé közlekedő 17 járatból 10 db a vasútállomástól kiindulva városi körjáratként folytatja az útját, ugyanígy visszafelé is, 10 körjáratból lehet átszállás nélkül a Fóti úton továbbhaladni. A főbb intézmények elérése és onnan történő hazatérés tehát átszállás nélkül biztosított lesz. A járatok inkább a Temető vagy a Repülőtér felé való elfordításának kérdését az Alagligetről érkező vélemények alapján döntöttük el az utóbbi javára" - írta Dr. Thoma Csaba.

Cikkünk megjelenése óta olvasóinktól több kritikai észrevétel is érkezett a menetrendhez, ezek közül az egyik a Révdűlőben élők helyzete, akiknek közlekedése az új menetrendek bevezetésének ellenére továbbra sem megoldott.

Szabó Katalin kommunikációs szakreferens megküldte részünkre ugyanakkor az Auchan-busz menetrendjét, miután tájékoztatása szerint a bevásárlóközpont vállalta, hogy a helyi menetrenddel összhangban ingyen vállalja a lakosság utaztatását. Ezen járatnak indulási időpontjairól a csatolt dokumentumból tájékozódhatnak az utasok.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás