Szombaton szavazhat Dunakeszi-alsó a repülőtér sorsáról

2016-04-21

Április 23-án, szombaton 7 és 13 óra között szavazhatnak a Dunakeszi-alsón élők a repülőtérre, illetve a lósporttelep nyári pályájának starthelyére tervezett önkormányzati beruházás ügyében, melynek során arról nyilváníthatnak véleményt, hogy szeretnék-e ha a 620 millióba kerülő sortkomplexum Dunakeszi-alsón, illetve azon belül a repülőtéren, vagy az említett starthelyen valósulna meg. Az önkormányzat állítása szerint a véleménynyilvánítást kötelező érvényű lakossági döntésnek tekinti magára nézve, emellett azonban a körzet önkormányzati képviselője, Dióssi Csaba polgármester és az önkormányzati média - valószínűleg nem kevés közpénzből - teljes erőbedobással kampányol a beruházás mellett. A közösségi médiában és az interneten olvasható vélemények alapján a beruházás viszont legalábbis megosztja a lakosságot.

Egyesek a repülést, mások viszont a repülőtér természeti értékeit féltik és az is sok helyen elhangzik, hogy a beruházás hatására megnövekedő forgalom zavarhatja a Dunakeszi-alsón élők nyugalmát. Ugyanakkor vannak, akik örülnek az alsói fejlesztés lehetőségének, és van olyan is, aki az ellenzőket vádolja azzal, hogy nem támogatják a városrész fejlődését. Nagyon röviden összesűrítve az elmúlt hetek eseményeit, ilyen előzmények után várhatja a település a szombati Dunakeszi-alsói véleménynyilvánítást.

Nem veszélyezteti a repülést?

Az önkormányzat véleménye szerint a sportkomplexum nem veszélyezteti a repülést, sőt, Zámbóné Pollerman Juditra, a MALÉV Repülőklub elnökére hivatkozva azt állítja, hogy az várhatóan támogatja a sportrepülés fejlődését - többek között ez is olvasható a Polgármesteri Hivatal azon a tájékoztatójában, amely a hét közepén jelent meg a település honlapján. Ehhez csatoltak egy levelet is, amelyben Dióssi Csaba polgármester kéri az alsón élőket, hogy vegyenek részt a szavazáson. A cikkből egy szórólap is letölthető, amelyben Benkő Tamás a tervezett beruházás előnyeit felemlegetve kampányol a megvalósítás mellett, és egyúttal a véleménynyilvánítás szabályait ismerteti.

Egy Dunakeszi-alsón élő magánszemély időközben hivatalos aláírásgyűjtésbe kezdett a repülőtéren és a starthelyen tervezett bármilyen beruházás ellen. Az aláírásgyűjtő íveket információink szerint már több mint 500 fő aláírta, csak Dunakeszi-alsóról.

A beruházás ellenzői között felmerült kérdésként a véleménynyilvánítás lebonyolításának korrektsége is. A képviselő-testület március 31-i ülésén ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésre az érdeklődők azt a választ kapták, hogy a korrektségre a jegyző személye a garancia. A jelenlegi önkormányzati törvény értelmében ugyanakkor a jegyző munkáltatója a város polgármestere, utóbbi viszont elkötelezett a beruházás mellett. A szavazást a polgármesteri hivatal munkatársai, azaz gyakorlatilag az egyik vélemény irányába elkötelezett féltől függő hivatalnokok bonyolítják le. Mivel a véleménynyilvánítás nem hivatalos szavazás, így a jogorvoslat lehetősége sem adott semmilyen formában.

Az is feltűnt azok körében, akik tartanak attól, hogy a véleménynyilvánítás nem korrekt keretek között zajlik majd, hogy az előbb említett szórólapon, melyen az egyébként a beruházás mellett érvelő Benkő Tamás ismerteti a véleménynyilvánítás szabályait, a következő mondat szerepel:

érvénytelen továbbá azon kérdőív, amelyen semmilyen válasz nem szerepel, illetve amelyet kitöltője áthúz, összefirkál, széttép, összegyűr, stb.

Fenti "szabály" egyesek szerint arra utal, hogy bármilyen mondvacsinált indokkal érvényteleníteni lehet egyes szavazólapokat, így befolyásolva a véleménynyilvánítás eredményét. Arról nincs információnk, hogy a szavazást bonyolító hivatalnokokon kívül a másik fél képviselői a szavazás, illetve a szavazatok összesítésének során a helyszínen jelen lehetnek-e.

A Fidesz képviselője javasolta a repülőtér első darabjának beépítését

Mint arról korábban beszámoltunk, 620 millió forintból hozna létre sportkomplexumot a dunakeszi repülőtéren Benkő Tamás, a területet is magában foglaló önkormányzati körzet képviselője. A javaslat szerint, melyet a képviselő a március 31-i képviselő-testületi ülésre nyújtott be, a Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás Sportegyesülettel közös, a repülőtéren megvalósítandó zöldmezős beruházás egy multifunkcionális (testnevelési, sport-, kulturális, oktatási, közösségi és rekreációs) központot jelentene, 20x40 méteres fedett pályával, 200 fős lelátóval, szálláshelyekkel, irodákkal, szaunával, kondi- és fitneszteremmel, előadóteremmel, tanulószobákkal, gyerekeknek kis játszószobával, valamint a szabadidő kellemes eltöltését szolgáló egyéb (billiárd, darts, csocsó) helyiségekkel és szabadtéri futópályákkal, a későbbiekben pedig konferenciaterem és szálláshely kialakítására is sor kerülne az elképzelés alapján. Dunakeszi alsón bekötőutat építenének a Pálya utcáról, valamint buszmegálló is létesülne a repülőtér sarkában. A komplexum 620 millió forintba kerülne, melynek a tervek szerint 70%-a TAO-forrásból, 30%-a (mintegy 190 millió forint) önkormányzati forrásból, a város költségvetéséből valósulhatna meg.

A negyedik tervezett sportcsarnok Dunakeszin

Radnóti Henrik, a Fejlődő Városért Frakció képviselője blogján arra hívta fel a figyelmet, hogy a településen három olyan sportcsarnok megépítéséről már korábban döntés született, amelyeknek megvalósítása még nem kezdődött meg. A képviselő-testület 2014. május 29-én döntött arról, hogy az úgynevezett Magyi-pályán és a Kinizsi-pálya mellett is könnyűszerkezetes sportcsarnokot szeretne megvalósítani, valamint az új, a repülőtérre tervezett alagi iskolaberuházás kapcsán aláírt szerződés szerint a kivitelezés során az új suli mellett is épül egy sportcsarnok, amely a tervek szerint ráadásul nagyobb lesz, mint az intézmény oktatási területe. Miközben tehát három sportcsarnok kivitelezéséről már döntés született, de a megvalósítások még nem kezdődtek meg, a repülőtérre tervezett létesítmény már a negyedik lehet a tervezett, de még nem megvalósított sportcélú beruházások a sorában.

Az ellenzék nem támogatja

A tervet elsőként a dunakeszi Jobbik hozta nyilvánosságra honlapján. Ezt követően sorrendben először a Keszi Egyesület jelezte, hogy nem támogatják a beruházást, majd a Jobbik is hasonlóan nyilatkozott. Az ellenzéki párt helyi vezetője elmondta: a Jobbik felháborítónak tartja és nem ért egyet azzal, hogy a város vezetése legalább 186 millió forintot tervez elkölteni a sportkomplexumra, miközben a 40 ezres településnek többek között nincsen 24 órás orvosi ügyelet ellátása, a szakellátásában pedig hónapos várólistákkal kell szembenézni. Hozzátette: szemtelenségnek tartják azt is, hogy Benkő Tamás a sportkomplexum megvalósításáról szóló döntés álcája mögé bújtatva a Dunakeszi alsón élők véleményére alapozva kívánja elkölteni a város teljes lakosságának több százmillió forintját.

Végül a képviselő-testület március 31-i ülésén Benkő Tamás annyiban módosította javaslatát, hogy a repülőtér mellett a lóversenypálya starthelyét is el tudja képzelni a sportkomplexum helyszínének, így végül erről a területről is véleményt nyilváníthat az alsó lakosság szombaton.

Dunakeszi-Online

Fotó: Illyés Tibor, MTI

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás