Személyesen Dióssi Csaba irányítja az ellenzéki képviselőket lejárató blogot?

2018-02-18

Egy levelezés következményeiből úgy tűnik, hogy személyesen Dióssi Csaba fideszes polgármester irányíthatja azt a blogot, amely elsősorban a dunakeszi ellenzéki képviselők családi- és magánéletében mélységeiben vájkáló, lejárató szándékú írásairól vált ismertté. A közember számára ismeretlen szerzőkkel dolgozó, önkormányzathoz közeli Dunakeszi Piritós elnevezésű blog hatalmas hibát követett el, melyet egy újabb hibával tetéztek.

Az említett "blog" gyakorlatilag szinte semmi mással nem foglalkozik, mint a dunakeszi ellenzéki képviselők magánéletével, családi életével, barátaival és személyeskedő írásaival próbálja lejáratni őket. Az utóbbi időben az "ágyú" főleg a Jobbik képviselője felé fordult, a blog főoldalát megnyitva látható, hogy a saját bevallása szerint "információs blogként" működő propagandalap legutóbbi hét "írásából" négy Varga Zoltán Péterrel foglalkozik.

Varga volt már a blogon az utóbbi években "hóhérlelkű keresztapa", "piszkos trükkös puccsmester", foglalkoztak már családjával, édesanyjával, civil munkájával. Általában elmondható, hogy jellemzően politikai munkájáról írtak a legkevesebbet, amit pedig írtak, azt is egyoldalúan tették. Régebben foglalkoztak többször a baloldali ellenzékkel is, Nagy Nándor, korábbi baloldali képviselőjelölt például a "méltatlan vallástudós" megnevezést kapta, miután a képviselő-testület határozatában valamilyenfajta, a törvényben nem szabályozott "közéleti méltatlanság" címkét aggatott rá úgy, hogy a célpontnak - mivel nem képviselő - nem volt módja reagálni, de minősítették Nagy Nándort például "erősen alkoholfüggőnek" is, amely miatt az érintett akár személyiségi jogi pert is indíthatna, ha a blog nem tudja állításait bizonyítékokkal alátámasztani.

A személyeskedő, sokszor a politikai tevékenységet közvetve sem érintő írások ellen a képviselők azért nem léphettek fel a törvény eszközeivel, mert a blog szerkesztői ismeretlenek és a külföldi szerveren működő blog mögött álló személyeket a hatóság sem sietett felderíteni.

A legutóbbi hónapokban azonban többször is nagy hibát követtek el a szerkesztők. Mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmünket, a hazudozásokkal teli cikkekhez mellékelt képeket a szerzők saját számítástechnikai eszközről töltötték fel a blogra, így a képeket letöltve, annak tulajdonságai között egy név maradt olvasható. A nevet egyelőre nem írjuk ki teljes egészében, mivel jelenleg további információkat gyűjtünk, azonban az már most biztosnak látszik, hogy B. A. meglehetősen közel áll a Fidesz-KDNP-hez, a Rogán Antal vezette miniszterelnöki kabinetirodához és annak "kormányzati kommunikációért felelős" propaganda-államtitkárához, Tuzson Bencéhez, aki - érdekes módon - éppen ebben a körzetben indul a kormánypárt színeiben a 2018-as választáson, továbbá Dióssi Csabához és a fideszes városvezetéshez.

A teljes képernyőmentés-sorozatot megtekinthetik ide kattintva: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép, 7. kép, 8. kép

Azt követően ugyanis, amikor a B. A. név megjelenésére olvasónk felhívta a figyelmünket, szerkesztőségünk egy tagja egy gyorsan létrehozott e-mail címről levelet írt személyesen Dióssi Csaba polgármesternek. A - saját szerkesztőségünk titkos másolatban történő címzésén, mint bizonyítékon túl - kizárólag a polgármester hivatali címeire, a diossi.csaba [at] dunakeszi.hu és a polgarmester [at] dunakeszi.hu címekre küldött levélben - kifejezve örömünket a blog működése felett, melynek szerkesztői "végre lerántják a leplet ezekről az álszent, hazug személyekről", felhívtuk a fideszes polgármester figyelmét arra, hogy egyes képeket letöltve annak szerzőjeként B. A. neve olvasható és jó szándékkal figyelmeztettük Dióssi Csabát, hogy erre figyeljenek, "nehogy gondjuk származzon belőle".

Levelünket egy tavaly őszi hétköznap este 19 óra 16 perckor küldtük el, pontosan megjelölve a képeket, amelyeket letöltve B. A. nevét bárki, így Dióssi Csaba is felfedezheti. Noha hétköznap este volt, alig két órával később a teljes blog elérhetetlen volt, a szerkesztők azt zárttá tették, majd másnap reggel állt vissza normál működése, immár B. A. neve nélkül, nyílt elismeréseként annak, hogy gyanúnk valós volt, B. A. valóban részt vesz a blog szerkesztésében.

Fentieken túl azzal, hogy figyelmeztetésünket kizárólag Dióssi Csabának küldtük meg, mely eredményeként B. A. neve néhány percen belül eltűnt az is nyilvánvalóvá vált, hogy a polgármesternek is köze van az ellenzéki képviselőket lejáratni próbáló önkormányzati bloghoz, azt ezek szerint személyesen ő maga irányítja.

A tavaly ősszel történtek óta természetesen több vonalon indítottuk el az üggyel kapcsolatos tényfeltárást, melyek eredményére részben jelenleg is várunk. Az ügyben további részletekkel a közeljövőben szolgálunk.

Szerkesztőségünk is külföldről dolgozik, de miért és hogyan? Miben vagyunk más, mint az önkormányzati blog?

Itt fontos megjegyezni: hírportálunk is külföldi szerveren, a magyar joghatóság által el nem érhető módon működik - a magyar törvényeket egyébként nem sértve, mivel rá amerikai szerver használójaként ezen állam törvényei vonatkoznak. Tesszük ezt továbbra is azért, mert egy demokráciában a sajtónak elméletileg ellenőrző, úgynevezett "watchdog" szerepe van, azaz a mindenkori hatalom "őrkutyájaként" működik. Nehéz azonban az ellenőrzést úgy kivitelezni, ha a mindenkori hatalom közpénzből - azaz a városlakók pénzéből - fizetett ügyvédek hadával perli mindenért - indokkal, vagy indok nélkül - az őt ellenőrző sajtót - ahogyan ez a Dunakeszi-Hírhatár esetében is történt, így lehetetlenítve el annak ellenőrző szerepét. Ezzel szemben egy-egy önálló kezdeményezésként működő hírportált sokszor csak néhány ember üzemeltet, komoly anyagi háttér és ügyvédi segítség nélkül. Minden egyes per esetében saját maga fogad ügyvédet a hatalom közpénzből fizetett ügyvédeivel szemben. Ugyanakkor bár mi a hatalom önkénye és közpénzből fizetett ügyvédek indokolatlan perlekedése, az ellehetetlenítés szándéka elől költöztünk külföldre, cikkeink írásakor a továbbiakban is megkíséreljük közvetíteni mindenki álláspontját, aki részünkre megküldi azt, továbbá - annak ellenére, hogy azt jogi eszközökkel kikényszeríteni nem lehet -, tévedésünk esetén az azt jelző szereplő részére természetesen továbbra is biztosítjuk a pontosítás, helyreigazítás lehetőségét - ahogyan azt korábban többször tettük, például itt. Szerkesztőségünk tehát nem azért költözött külföldre, hogy következmények nélkül mindenfélét hazudozhasson másról - hisz tévedésünk esetén, ha arra figyelmeztetnek minket, pontosítjuk az írásainkat -, csak azért, hogy a hatalom eszközeivel, mondvacsinált indokkal ne lehessen ellehetetleníteni ellenőrző munkánkat.

Fenti indokok ugyanakkor nyilvánvalóan nem értelmezhetőek egy önkormányzati, a mindenkori hatalmat támogató blogra, melynek az "ellehetetlenítéstől" jellegéből adódóan nem kell tartania.

Dunakeszi-Online

Fotó: Hír Tv

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Címkék