Sokak számára tovább emelkedik az építményadó - a többség elfogadta a polgármester javaslatát

2015-12-02

Mint korábban beszámoltunk róla, hétfőn reggel rendkívüli ülésen fogadta el a képviselő-testület a helyi építményadó-rendelet módosítását. Az új jogszabály értelmében megszűnik a bejelentett személyek után járó kedvezmény, helyette eltartott gyermekek után csökkenhet a fizetendő adó - már akinek csökken. A város polgármestere is elismerte ugyanis, hogy lesz, akinek tovább fog emelkedni a közteher. Mint ismert, a városban legutóbb 2012. január 1-vel emelték meg jelentősen a fizetendő építményadó összegét.

Hétfő reggeli tájékoztatásunkkal ellentétben nem fél 8-kor, hanem 8 órakor került sor a képviselő-testület rendkívüli ülésére. Fél 8-tól a pénzügyi és jogi bizottság tárgyalta az előterjesztéseket.

Az építményadóról szóló előterjesztésben Dióssi Csaba már előre jelezte:

előfordulhat, hogy azokban a háztartásokban, ahol több keresőképes korú személy él együtt, csekély mértékben növekedhet a fizetendő adó összege

- fogalmazott a polgármester javaslata indoklásában.

A Jobbik a polgármesteri javaslatot megelőzően beadott eredeti előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy az önkormányzat a 2012. január 1-jén elvont kedvezmények visszaállításával általánosan mindenkinek csökkentse az adóterheit a városban. Az ellenzéki párt ennek megfelelően már előre jelezte, hogy nem fogja támogatni a Fidesz-KDNP-s előterjesztést.

A Jobbik egyetért a kisgyermekes családok és a nyugdíjasok támogatásával, azonban határozottan nem ért egyet azzal, hogy az ehhez szükséges pénzt a lakosság más csoportjaitól teremtsék elő oly módon, hogy például a felnőtt korú gyermekükkel közös háztartásban élő szülőknek emelik tovább a fizetendő adóját. Teszik ezt akkor, miközben az önkormányzat egyébként néhány év alatt több százmillió forintot költ például a városi propagandára és a haveri cégek kifizetésére

- írta Varga Zoltán Péter helyi elnök vasárnap éjjel közleményében, a Jobbik képviselője pedig eszerint is szavazott: nem támogatta az egyesek számára adóemelést tartalmazó polgármesteri javaslatot.

A Fejlődő Városért frakció képviselői nem nyilatkoztak előre, azonban a testületi ülés napján két módosító javaslatot nyújtottak be a polgármester adóemelést is tartalmazó javaslatához.

Az egyikben azt akarták elérni, hogy a "befektetési célzattal" lakást fenntartó, azt albérletbe kiadó - vélhetően jobb módú - lakástulajdonosok a lakásban albérletben élő gyermekek után járó támogatást ne vehessék igénybe, miután valószínűsíthető, hogy az így megspórolt pénzt a tulajdonos nem fogja az albérlőknek juttatni. Javaslatukat azonban nagyon szerencsétlen módon fogalmazták meg: szövegszerűen arra tettek javaslatot, hogy csak azon gyermek után járjon kedvezmény, akinek a szülője a lakástulajdonos, ezzel pedig kizárták volna azokat is a kedvezményből, akik noha nem albérletben laknak, de nem a szülő, hanem például a nagyszülő a tulajdonos. Emiatt a képviselő-testület nem támogatta a módosítást.

A másik javaslatuk az volt, hogy mentesüljön az adó megfizetése alól az a lakástulajdonos, akinek otthonában állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékosnak minősülő személy él és aki esetében az otthoni ápolást ellátó nagykorú hozzátartozó ápolási díjban részesül. A képviselő-testület azzal az indokkal söpörte le a javaslatot, hogy azt "később is bármikor bevezetheti".

Fenti javaslataik elutasítását követően a Fejlődő Városért frakció két képviselője tartózkodott a rendelet-tervezet zárószavazásánál.

A rendeletet végül a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával fogadták el.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás