Önkormányzat: hatályos az új adórendelet - Kormányhivatal: még tart a vizsgálat

2016-02-09

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbik vizsgálatot kezdeményezett a dunakeszi építményadó-rendelet november 30-án, a képviselő-testületi többség által elfogadott módosításaival kapcsolatban, mivel szerintük a Polgármesteri Hivatal elkésett a jogszabály kihirdetésével, emiatt 2016-tól még csak az adókönnyítéseket alkalmazhatja az önkormányzat, az adóteher-növekedéseket idén még nem vehetik figyelembe. A Csongrád Megyei Kormányhivatal általános tájékoztatója szerint a Jobbiknak van igaza, de a párt az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben. Az ellenzéki párt közleményével kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot és a Pest Megyei Kormányhivatalt is. Az önkormányzat egyáltalán nem válaszolt, ma azonban a város honlapján megjelentetett egy közleményt, mely szerint hatályosnak tekintik az új építményadó-rendeletet. Alig néhány perccel később érkezett meg a Kormányhivatal válasza, mely szerint viszont még tart a vizsgálat.

Csak 2017-től sarcolhatja az önkormányzat a lakosokat magasabb összegű építményadóval

- a Jobbik múlt héten csütörtökön e címmel küldte meg közleményét szerkesztőségünk részére, melyben a párt helyi szervezete azt állítja, hogy mivel az építményadó-rendelet módosításának kihirdetésével elkésett az önkormányzat, a módosítás csak január 2-án léphetett hatályba. Mivel azonban a jogszabályok tiltják az év közbeni adóteher-nehezítést, az ellenzéki párt szerint a megszüntetett kedvezményeket idén még figyelembe kellene vennie az önkormányzatnak, amikor kiszámítja az építményadót, azokat csak 2017-től vezetheti ki.

Az érdekesség az, hogy az újonnan bevezetett kedvezményeket viszont éppen amiatt már most alkalmaznia kellene az önkormányzatnak, mivel a törvény szerint csak az adóteher súlyosbítása tilos év közben, a könnyítése viszont nem és korábbi közleménye alapján azt a Jobbik sem vitatta, hogy január 2-án egyébként hatályba lépett a módosító jogszabály.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal egy korábbi, általános tájékoztatójában megfogalmazott álláspontja szerint a Jobbik számítása a helyes, valóban elkésett a kihirdetés, így a rendelet tényleg nem léphetett hatályba január 1-jén. Mivel azonban Dunakeszin a Csongrád Megyei Kormányhivatal nem illetékes, így véleménye csak mérceként szolgálhat, a Jobbik pedig a Dunakeszin illetékes társszervhez, a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben.

A szerkesztőségünk által megkérdezett szakértő szerint abban az esetben, ha az illetékes Kormányhivatal is a Jobbiknak ad igazat az ügyben, akkor az a helyzet áll elő, hogy a rendelet ugyan hatályba lépett január 2-án, de az önkormányzat idén még csak azokat a módosításokat veheti figyelembe (azokat viszont kötelezően), amik a lakosság számára csökkentik az adót, azokat viszont, amelyek növelik az adóterhet, idén egészen egyszerűen még nem alkalmazhatják.

Kerestük az önkormányzatot és a Kormányhivatalt

Szerkesztőségünk mind az önkormányzatot, mind a Pest Megyei Kormányhivatalt megkereste az ügyben, korábbi cikkünk megjelenéséig azonban egyik szerv sem reagált.

Az önkormányzat azóta sem válaszolt megkeresésünkre, azonban a város honlapján ma délután megjelentő közlemény szerint a város vezetése érvényesnek és hatályosnak tekinti az új építményadó-rendeletet, ami azért érdekes, mert - legalábbis korábbi közleménye szerint - az ellenzéki párt sem állította ennek ellenkezőjét.

Az önkormányzat közleménye szerint

a helyi Jobbik elnöke jogi kifogásokat keresve, eljárási határidőkre hivatkozva megpróbálja elérni, hogy a kedvezményeket tartalmazó módosítás idén ne lépjen hatályba. Így a jelenlegi maximum 240 Ft/m2 helyett egységesen 800 Ft/m2-ben lenne az építményadó mértéke megállapítva, ezzel tüntetve fel rossz színben az Önkormányzatot.

Fenti mondat ugyanakkor azért értelmezhetetlen, mert szerkesztőségünknek utóbb megküldött kormányhivatali beadványa szerint az ellenzéki párt képviselője éppen ennek az ellenkezőjét akarja elérni, azaz azt, hogy az önkormányzat csak azokat a kedvezményeket vehesse figyelembe, amelyek csökkentik az adóterheket. Ráadásul ahogy azt az előzőekben már írtuk, a törvények éppen az év közbeni adóemelést tiltják, így ha a Jobbik ez alapján támadja meg a megfelelő szervnél az új építményadó-rendeletet, emelkedést akkor sem érhetne el, ha egyébként ez lenne a szándéka.

Kormányhivatal: még tart a vizsgálat

Noha az önkormányzat bejelentette, hogy szerinte a rendelet érvényes, a Kormányhivatal tájékoztatása szerint a vizsgálat még nem zárult le.

Alig néhány perccel az önkormányzat közleményének kiadása után a Kormányhivatal válaszolt szerkesztőségünk múlt heti megkeresésére, abban pedig megerősítette, hogy megérkezett a rendelet vizsgálatára irányuló kezdeményezés, az eljárás azonban még folyamatban van, így arról további tájékoztatást nem adhatnak.

Arra a kérdésünkre, hogy mi az álláspontjuk a Csongrád Megyei Kormányhivatal korábbi általános tájékoztatójáról, mely szerint tényleg nem léphetett hatályba a rendelet január 1-jén, azt válaszolták, hogy

A kormányhivatalok önállóan gyakorolják a helyi önkormányzatok feletti törvényességi felügyeleti jogkört. A Pest Megyei Kormányhivatal nem vizsgálja felül, és nem minősíti más kormányhivatal szakmai véleményét.

Új kedvezményrendszer - sokaknak növekedett az adóteher

Mint ismert, az önkormányzat kormánypárti többsége november 30-án sietve módosította a helyi építményadóról szóló rendeletet, melynek során több korábbi kedvezményt megszüntetett és helyettük részben új kedvezményeket vezetett be, azt azonban az elterjesztő Dióssi Csaba is elismerte, hogy lesznek, akiknek az adóterhe növekedni fog a módosítás által.

A módosításra vonatkozó javaslatot végül a képviselő-testület kormánypárti többsége megszavazta, miközben három képviselő nem támogatta azt: a Jobbik képviselője nemmel szavazott, Radnóti Henrik és Lukácsi Bálint tartózkodtak a szavazáskor.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás