Nyilvánosságra hozták és lebuktatták magukat: orvosi titkot kért és kapott a fideszes polgármester

2017-10-11

A Dunakeszi önkormányzatához köthető Dunakeszi Pirítós elnevezésű blog - mely jellemzően az ellenzéki képviselőket lejárató, személyeskedő bejegyzéseiről vált ismertté - megszerezte és nyilvánosságra hozta a szeptemberi zárt ülés nagy vihart kavart témájában, Radnóti Henrik orvosi titkainak kikérése és kiadása ügyében az egyetlen, eddig nyilvánosságra nem kerülő dokumentumot, az orvos válaszát. A közzétett dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy orvosi titkot és különleges adatot kért és kapott a polgármester, amit aztán az ellenzéki képviselő ellen használt fel. Közben nagy vihart kavart az a fejlemény is, mely szerint Radnóti Henrik egyébként kerékpártúrán vett volna részt az adott napon.

Az ügyet a testületi ülés másnapján Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő robbantotta ki: facebook-bejegyzésében nyilvánosságra hozta a zárt ülés anyagát, melyben Radnóti Henrik júliusi testületi ülésről történő hiányzásáról esett szó. Eszerint a képviselő a távolmaradását egy egy hónappal későbbi orvosi igazolással támasztott alá, mely a polgármester szerint "nem volt egyértelmű", emiatt levélben a kezelőorvoshoz fordult és tájékoztatást kért az ellenzéki képviselő egészségügyi állapotáról. Az orvos válaszolt, mely alapján a képviselő-testület "felfüggesztette" (értsd: megvonta) Radnóti Henrik tiszteletdíjának kifizetését és felkért a jegyzőt, hogy forduljon a nyomozó hatósághoz "az ügy tisztázása érdekében".

A Jobbik képviselője egyedül az orvos válaszát nem hozta nyilvánosságra, mondván, hogy az egyébként

tényleg tartalmaz komoly, az egészségi állapotára, kezelésére vonatkozó adatokat

- írta bejegyzésében a képviselő.

Az említett, önkormányzathoz közeli blog most "valahonnan" megszerezte és nyilvánosságra hozta az orvos válaszát, ezzel kívánva alátámasztani, hogy a jobbikos képviselő azt azért nem hozta nyilvánosságra, mert abból szerintük az derül ki, hogy

semmiféle szenzitív adat nincs benne és semmiféle jogszabályt nem sértett, se a munkáltató, aki a kérdést feltette, se az orvos, aki a törvények betartásával válaszolt arra.

Ezzel szemben az említett dokumentumban az orvos "tollából" az alábbiak olvashatóak:

Megkeresésére tájékoztatom, hogy Radnóti Henrik (...) betegem 2017. augusztus 15-én jelent meg rendelésemen. Elmondta, hogy mozgásszervi panaszok miatt kezelés alatt áll (...). Részemtől gyógyszeres ellátásban részesült (...).

Csúnyán lebuktatta magát az önkormányzat

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény egyértelműen leírja az egészségügyi adat, a személyazonosító adat, a gyógykezelés és az orvosi titok fogalmát.

Eszerint egészségügyi adat - a jogszabályi rendelkezést csak a konkrét ügy szempontjából vizsgálva - többek között az érintett testi állapotára vonatkozó, általa közölt adat. Személyazonosító adat több más mellett a családi és utónév, az anya leánykori neve, valamint a lakóhely - információink szerint az eredeti dokumentum kitakart részén ezeket tartalmazza. Gyógykezelés - ugyancsak csupán a konkrét ügy szemszögéből vizsgálva - minden olyan tevékenység, amely az egészség megőrzésére, továbbá a megbetegedések megelőzése, korai felismerése, megállapítása, gyógyítása céljából az érintett vizsgálati anyagainak feldolgozására irányul, ideértve a gyógyszerek kiszolgálását is.

Végezetül orvosi titok a gyógykezelés során az adatkezelő tudomására jutott egészségügyi és személyazonosító adat, továbbá a szükséges vagy folyamatban lévő, illetve befejezett gyógykezelésre vonatkozó, valamint a gyógykezeléssel kapcsolatban megismert egyéb adat.

Így tehát ha a beteg közli az orvosával, hogy milyen megbetegedésből kifolyólag áll kezelés alatt, az a tény, hogy a beteg mikor járt az orvosánál, valamint az, hogy ott gyógyszeres ellátásban részesült, továbbá személyazonosító adatai mind, mind az orvosi titok körébe tartoznak. Ennek munkáltató általi törvénytelen kikéréséhez és a munkáltató részére történő ugyancsak törvénytelen kiadásához pedig egészen egyszerűen nem elegendő indok még egy konkrét csalás "gyanúja" sem, főleg, hogy annak kivizsgálására lennének más, adott esetben törvényes módszerek - igaz, ebben az esetben nem lehetne politikai ügyet csinálni a kérdésből.

Az adatkezelés általános és egyéb céljait a törvény pontosan rögzíti, ezek között szerepel egyébként a társadalombiztosítási, illetve szociális ellátások megállapítása, valamint a munkavégzésre való alkalmasság megállapítása, azonban csak az orvos és a beteg között, melyek - a beteg állapotára vonatkozó adatként - ugyancsak az orvosi titok körébe tartoznak.

Az orvosi titkot az orvos pedig harmadik személy irányába köteles megtartani, kivéve, ha annak továbbítására az érintett engedélyt adott, vagy azt törvény kötelezővé teszi. Ilyen az az eset, amennyiben gyanú merül fel az esetleges csalásra, ebben az esetben azonban a vizsgálatra nem a munkáltató, nem a politikai ellenfél, hanem csupán a társadalombiztosítási igazgatási szerv jogosult - a törvény is csak a részére engedi az adatokat megküldeni.

Az egészségügyi személyes adatoktól és az orvosi titoktól függetlenül, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint is személyes adat, sőt, annak egy minősített fajtája, különleges adatnak minősül az egészségi állapotra vonatkozó adat.

Facebook-fotó: a bizonyíték, hogy ápolás helyett kerékpározott

A városháza utólag - ugyancsak a Dunakeszi Pirítós blogon keresztül - nyilvánosságra hozta, hogy Radnóti Henrik az adott napon feltöltött egy képet a közösségi oldalára, mely szerint aznap kerékpározott - és ez lett volna az úgynevezett "gyanú", hogy nem is orvosi kezelés alatt állt. Arra most nem szeretnénk részletesen kitérni, hogy a facebookra bármilyen dátummal fel lehet tölteni akár jóval régebbi képeket is, ugyanis az ügy kirobbanását követő nyilatkozatháború során a Demokratikus Koalíció helyi elnöke gyakorlatilag elismerte, hogy Radnóti Henrik az adott nap valóban biciklitúrán volt, azt pedig, hogy ennek ellenére nem vett részt a ülésen, azzal magyarázta, hogy Radnóti olyan betegségben szenved, ami miatt "az egyik pillanatban hatvannal teker, a másikban alig tudja felemelni a kezét".

Varga Zoltán Péter, a Jobbik képviselője ugyanakkor múlt kedden közzétett újabb facebook-bejegyzésében azt írta, hogy szerinte

Radnóti Henrik a Marson is járhatott - vizsgálják ki, de akkor sem az orvosi adatait kell kikérni!

Mint bejegyzésében írja, ha valóban volt fényképes dokumentáció arra vonatkozóan, hogy Radnóti Henrik egyébként nem állt orvosi kezelés alatt, hanem kerékpártúrán volt, akkor miért nem az erre vonatkozó bizonyítékot mutatták be ahelyett, hogy kétes módon az orvosánál érdeklődnek az egészségügyi állapotáról?

A helyzet az, hogy ha nem az ellenzéki képviselő megalázása lett volna a cél, akkor a történet ennyire egyszerű lett volna. Emellett nekem is sokkal kevesebb kérdésem lett volna és az is elsősorban Radnóti Henrikhez - amit aztán persze vagy megválaszol elfogadhatóan, vagy nem -, nem pedig a városháza törvénysértéseiről kellene beszélnünk. Ha viszont a város vezetése eltitkolta a bizonyítékait a képviselő-testület ülésén a képviselők elől, akkor az aznapi információk alapján joggal érdeklődhettünk arról, hogy miért kutakodnak valaki orvosi adataiban. Egyébiránt pedig ez - Radnóti Henrik igazolásának igazságtartalmától függetlenül - továbbra is egy súlyos kérdés, amely miatt bizony komoly vizsgálatoknak van helye

- zárta gondolatait a Jobbik képviselője.

Ha volt más bizonyíték, annál szükségtelenebb volt az adatok törvénytelen megszerzése

Múlt héten a Jobbik Dunakeszi Alapszervezete - elnökének facebook-bejegyzésein kívül - egy közleményt is kiadott a témában, melyet szerkesztőségünk részére is megküldtek.

Szerintük egy orvostól a páciense egészségügyi adatairól tájékoztatást kérni különösen aggályos, amelyre egy város polgármesterének semmiféle joga sincsen.

Mit szólna bárki, ha egy polgármester akár a házastársa orvosát, a gyermeke orvosát megnyilatkoztathatná a beteg egészségi állapotáról?

- olvasható a közleményben, majd hozzáteszik: ha utóbb kiderül, hogy a Városházának egyébként már korábban rendelkezésére állt bármiféle bizonyíték, hogy Radnóti Henrik az orvosi dokumentummal szemben nem állt kezelés alatt, az az eddigiekhez képest még súlyosabb jogsértést feltételez a fideszes városvezetés részéről. Ebben az esetben ugyanis a konkrét bizonyítékokat kellett volna a képviselő-testület elé benyújtani és még kevésbé volt szükséges egészségügyi adatokat törvénytelen módon megszerezni, mint a bizonyítékok nélkül.

A Jobbik a kezdetektől hangsúlyozta, hogy az egészségügyi adatok kikérése és kiadása az, amit jogtalannak tart az ügyben és amivel kapcsolatban most meg is teszi a szükséges lépéseket. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, valamint - szükség szerint - személyes adattal visszaélés és hivatali visszaélés miatt a nyomozó hatósághoz fordulunk

- zárul a közlemény.

Valaki más is megszegte a zárt ülés szabályait

Fentieken túl az ominózus blogbejegyzés - mely a városháza törvénysértéseit meg sem próbálja magyarázni, csak a Jobbik-DK az ügyre rálátó informátorunk szerint egyébként nem létező összefogását próbálja sulykolni - kitér arra is, hogy "egy képviselő szerint"

a rendszerváltás óta Dunakeszin még nem volt arra példa, hogy valaki közzétegye egy zárt ülés anyagát.

S bár a Jobbik képviselője valóban ezt tette - mint az ügyet kirobbantó bejegyzésében írta: "számolva annak minden törvényes következményével, az igazság érdekében" -, azonban legalább az orvosi adatokat tartalmazó dokumentumot még ő sem hozta nyilvánosságra. Amelyet aztán "egy képviselő" a Dunakeszi Pirítós segítségével - pusztán annak érdekében, hogy Vargát nehéz helyzetbe próbálják hozni, felfedve Radnóti egészségügyi adatait immár a nyilvánosság felé is - megtett, azonban ezúttal a városháza csak saját magát buktatta le és hozta kellemetlen helyzetbe.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Címkék