Működik a cenzúra: az önkormányzat mellett az MSZP is megpróbálja betiltani hírportálunkat - a ma reggeli kávét tejjel és két cukorral kérjük

2016-11-12

Szerkesztőségünk a legnagyobb közösségi oldalról értesült róla, hogy immár nem csak az önkormányzat folytatja harcát hírportálunk betiltásáért, hanem a helyi MSZP is felsorakozott a fideszes városvezetés mellett és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság általános hatósági felügyeleti eljárását kezdeményezte hírportálunk ellen. Az ok: nem tüntetjük fel megfelelően impresszumunkban hírportálunk szerkesztőit. Szerkesztőségünk a hírt olvasva harsány jókedvre derült, már csak egy kávét kérünk - tejjel, két cukorral. Hírportálunk minden, az elhallgattatására irányuló fideszes és emeszpés próbálkozás ellenére továbbra is tájékoztatást ad a lakosságnak a cenzoroknak kényes témákról és mutyikról is, valamint tovább dolgozunk a városi cenzúra ellen és megjelenítjük az ellenoldal véleményét is, ami a közpénzből fizetett városi sajtóban konkrétan nulla százalékos arányban kaphat helyet.

Miért tesszük ezt továbbra is külföldről?

Ennek egyszerű az oka. Egy demokráciában a sajtónak elméletileg ellenőrző, úgynevezett "watchdog" szerepe van, azaz a mindenkori hatalom "őrkutyájaként" működik. Nehéz azonban az ellenőrzést úgy kivitelezni, ha a mindenkori hatalom közpénzből - azaz a városlakók pénzéből - fizetett ügyvédek hadával perli mindenért - indokkal, vagy indok nélkül - az őt ellenőrző sajtót - ahogyan ez a Dunakeszi-Hírhatár esetében is történt, így lehetetlenítve el annak ellenőrző szerepét. Ezzel szemben egy-egy önálló kezdeményezésként működő hírportált sokszor csak néhány ember üzemeltet, komoly anyagi háttér és ügyvédi segítség nélkül. Minden egyes per esetében saját maga fogad ügyvédet a hatalom közpénzből fizetett ügyvédeivel szemben.

Amerikai szerveren futó hírportálunkat ezzel a módszerrel nem lehet ellehetetleníteni, azonban ez nem jelenti azt, hogy ezzel visszaélve hazugságokat állítanánk: szerkesztőségünk bármely cikkünk kapcsán - bizonyos feltételek, például a trágárság mellőzése mellett - lehetőséget biztosít a politikai szereplők reakcióira - már ebben is különbözünk a városi sajtótól. Várjuk emellett bármely politikai oldal, vagy a város vezetésének közleményeit, az már más kérdés, hogy történetünk során kizárólag a Jobbiktól és a DK-tól kaptunk ilyen megkeresését, melyeket javarészt meg is jelenítettünk.

Olyan is többször előfordult, hogy mi magunk kerestük meg a város polgármesterért, hogy egy-egy adott témában nyilatkozzon, azonban e megkereséseinkre egyetlen alkalommal sem kaptunk választ.

A lényeg tehát, hogy hírportálunk a cenzúra minden próbálkozása ellenére működik tovább, de a magunk részéről fenntartjuk azt, hogy törekszünk a kiegyensúlyozott tájékoztatásra, amennyiben egy-egy üggyel kapcsolatban valamely politikai oldalnak véleménye van és azt megküldi nekünk.

Korábban írtuk - 2015-ben szinte minden közéleti megkeresést megjelenítettünk, a polgármester akkor sem méltatta válaszra hírportálunkat

2015-ben a Jobbik 25 különböző megkereséssel élt szerkesztőségünk felé. Ezek között 18 sajtóközleményt és 2 sajtótájékoztató meghívót kaptunk a párt helyi képviselőitől, illetve helyi ügyekben megyei sajtóosztályuktól. A párt helyi szervezete 5 további alkalommal is megkereste szerkesztőségünket, amelyek során tevékenységükről adta át információt hírportálunknak. Információnk szerint ugyanakkor a párt helyi szervezete a többi helyi sajtóterméket is nagyságrendileg hasonló mennyiségű megkereséssel "bombázza" tevékenysége kapcsán.

A Demokratikus Koalíció a második helyen zárt, egyetlen egy sajtómegkeresést, a fizetés nélkül maradt takarítók ügyében, a párt helyi elnöke által írt nyílt levelet továbbították szerkesztőségünk részére, melyet hírportálunk meg is jelentetett.

A többi politikai szereplő, a Fidesz-KDNP vagy az MSZP helyi szervezetei egyetlen egy alkalommal sem küldtek sajtóanyagot szerkesztőségünk részére. (Az LMP-ről azért nem ejtünk szót, mivel településünkön nem működik a pártnak helyi szervezete.) Az önkormányzat is inkább a saját maga által alapított sajtótermékeket preferálja: hírportálunk részére egyetlen egy tájékoztatót sem továbbítottak. (Persze a város lapján megjelent tájékoztatásokat az esetek nagy többségében szerkesztőségünk ennek ellenére is közvetítette a városlakók felé, az ilyen témájú írásaink nagy részét éppen ezen tájékoztatók teszik ki.)

Az önkormányzat részéről megemlíthető az is, hogy egy cikkünk kapcsán konkrét, nekik küldött megkeresésünkre, melyben az adott témával kapcsolatos álláspontjukról érdeklődtünk (erre egyébként már 2016 első napjaiban került sor), válaszban sem reagáltak, holott előre jeleztük, hogy válaszukat megérkezése esetén megjelentetjük.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Címkék