Milliókat vesztegetett el a város vezetése azért, hogy közpénzből "jótékonykodhasson"

2016-05-11

Mint arról korábban beszámoltunk, Seltenreich József a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője az április 28-i képviselő-testületi ülésen újabb hat-hathavi juttatásának megfelelő összegű jutalomra tett javaslatot Dióssi Csaba polgármester és Erdész Zoltán alpolgármester részére. A város két vezetője a jutalmat elfogadta, majd hosszas felsorolásba kezdtek, hogy a kapott összeget milyen különböző dunakeszi szervezeteknek, személyeknek fogják felajánlani jótékonyság címén. Hogy ez valóban megtörténik-e, az persze semmilyen módon nem ellenőrizhető, mivel abban a pillanatban, hogy a városvezetők a közpénzt felveszik juttatásként, az a saját vagyonuk részévé válik és többé nem lehet azzal kapcsolatban - például a jótékonykodás megtörténtére vonatkozó - közérdekű adatigénylést benyújtani. Arról nem is beszélve, hogy több mint 2 millió forintot veszít a város - hisz a jutalom után is járulékokat kell fizetni - annak érdekében, hogy a jutalmat a polgármester és az alpolgármester látványosan eljótékonykodhassa. Lett volna más megoldás is: a támogatásokat a város közvetlenül a költségvetésből is kifizethette volna, akkor pedig a több milliós járulékösszeg is Dunakeszin maradhatott volna - ebben az esetben azonban persze nem lehetett volna percekig sorolni a látványos felajánlásokat.

Az április 28-i képviselő-testületi ülésen döntött a város a tavalyi zárszámadási rendeletről, amelynek megszavazása előtt Seltenreich József, a Fidesz-KDNP önkormányzati és megyei képviselője, a Fidesz-KDNP frakció vezetője, sportért felelős tanácsnok, a Sportigazgatóság vezetője, a Közüzemi Kft. felügyelőbizottságának tagja arra tett javaslatot, hogy kiemelkedő munkájuk elismerésére a képviselő-testület szavazzon meg újabb hat-hathavi juttatásának megfelelő jutalmat Dióssi Csaba polgármesternek és Erdész Zoltán alpolgármesternek. (A város két vezetője utoljára tavaly decemberben kapott ugyancsak hat-hathavi juttatásnak megfelelő jutalmat, szintén Seltenreich javaslatára.)

Hétmilliót fizetünk ki

Dióssi Csaba havi illetménye a jogszabály és a képviselő-testület döntése értelmében havi 598 300 forint (ehhez jön hozzá a költségtérítés és az idegennyelv-tudási pótlék, mely összesen még 112 935 forintot tesz ki). Az alpolgármesteri illetményt a törvény a polgármesteri fizetéshez képest határozza meg, annak 70-90%-a lehet. Dunakeszin ezt valamennyi képviselő egyhangú döntésével a lehető legmagasabb összegben, a 90%-ban határozták meg, így Erdész Zoltán havonta 538 500 forint alapilletményből és 80 775 forint költségtérítésből gazdálkodhat. Ennek megfelelően a tavaly decemberben megszavazott jutalom Dióssi Csabának több mint 3 és félmillió, míg Erdész Zoltánnak 3 millió forintot meghaladó összegű pluszbevételt jelentett. Most újra ugyanennyit kapnak.

A decemberi felháborodást kivédendő ugyanakkor most nem csak utalgattak arra, hogy majd kinek fogják jótékonysági céllal felajánlani a milliós juttatást, hanem hosszú perceken keresztül fel is sorolták azt a testületi ülésen. Még a testületi ülés ideje alatt a város honlapján is megjelent az erről szóló tájékoztatás, mely szerint "Dunakeszi Város Polgármestere és Alpolgármestere (sic.) magánszemélyként az adózás utáni teljes nettó jutalmukat (2,5 millió is 2,2 millió forint)" a cikkben és a testületi ülésen is felsorolt szervezeteknek ajánlják fel.

Eszerint Dióssi például az iskolakezdő adománydoboz akcióhoz 100 ezer forinttal, a városi karácsonyi adománydoboz akcióhoz 100 ezer forinttal, "rászoruló dunakeszi családok karácsonyi segítéséhez" 500 ezer forinttal, a vöröskereszt nyári gyermektáborához 200 ezer forinttal, a Jézus Szíves templom belső felújításához 100 ezer forinttal, a Szent Erzsébet Óvodába kültéri játszóeszközök vásárlásához 200 ezer forinttal, a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub programjait 200 ezer forinttal, a görög katolikus templom udvarának rendezéséhez 100 ezer forinttal, a fogyatékos személyek nappali ellátása körülményeinek javításához 100 ezer forinttal, a Dunakeszi Diófa Nagycsaládos Egyesület programjához 100 ezer forinttal, az Attila nagykirály emlékhely létesítéséhez 100 ezer forinttal, a Radnóti Miklós Gimnázium diákjai számára szervezett iskolai buli költségeihez 200 ezer forinttal, a Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány tevékenységéhez 100 ezer forinttal, Ordina Tibor családját 100 ezer forinttal, a FFAMI Etvie Dance Formation tánccsoportot pedig 200 ezer forinttal fogja támogatni - vagy nem. A jutalom kifizetését követően az már ugyanis nem ellenőrizhető, hogy azt valóban eljuttatták-e a megnevezett csoportoknak.

A decemberi jutalom után történt próbálkozás a jótékonykodás ellenőrzésére, a tárgyban beadott közérdekű adatigénylést azzal utasították el, hogy a jutalom kifizetése után az összeg már nem minősül közpénznek, a jutalmazott vezetők magánvagyonává válik, így annak felhasználása már nem minősül közérdekű adatnak.

Erdész is hasonló módon sorolta fel, hogy ki mindenkinek tervez juttatni a neki megszavazott jutalomból: a Dunakeszi Kajak Klub eszközvásárlásához 300 ezer forinttal, a Szent Imre templom kerítésfelújításának támogatásához 100 ezer forinttal, a református templom közösségi termének kialakításához 100 ezer forinttal, a Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesületét 100 ezer forinttal, a Buda-Balance Táncművészeti és Sportegyesületet 300 ezer forinttal, a Drums ütőegyüttest 100 ezer forinttal, egy automata defibrillátor beszerzését 500 ezer forinttal, a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola hangosításához 100 ezer forinttal, a Széchenyi István Általános Iskolát 100 ezer forinttal, a városi atlétika eszköztámogatását 200 ezer forinttal kívánja támogatni, "rászoruló dunakeszi családok karácsonyi segítése" céljára 200 ezer forintot, míg Ordina Tibor családjának megsegítésére 100 ezer forintot ajánlott fel az alpolgármester.

Kétmilliónál is többet vesztegettek el azért, hogy látványosan adakozhassanak

Mivel jutalomból azonban ugyanúgy adót kell fizetni, ahogy minden más személyi juttatásból, így több mint 2 millió forintot járulékként kell befizetni még azt megelőzően, hogy a nettó juttatást bárkinek felajánlhatnák a város vezető. Annak érdekében, hogy a közpénzből kifizetett jutalomból látványosan adakozhassanak - már ha tényleg megteszik - már azt megelőzően milliókat vesztegetett el a városnak az önkormányzat kormánypárti többsége.

Tavaly már egyszer jutalmaztak 2014-re, most újra jutalmaztak 2015-re

Mint korábban több cikkünkben beszámoltunk róla, 2015 decemberében Dunakeszi polgármestere és alpolgármestere részére már egyszer megszavazott egy ugyanekkora összegű jutalmat a város vezetése, melyet a szocialista Ábri Ferenc is támogatott. A javaslat 2015 végén a 2014-es jutalmakra vonatkozott, szerkesztőségünk már akkor jelezte, hogy így nem kizárt az, hogy 2015-re újabb hathavi, milliós jutalom jöhet Dióssi Csaba és Erdész Zoltán részére. Igazunk lett, erre fentiek szerint alig kellett öt hónapot várnia Dunakeszi lakosságának.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás