Miért éppen hathavi jutalom? Megválaszoljuk, ha kíváncsi

2015-12-17

Az elmúlt napokban több írásunkban is foglalkoztunk a polgármester és az alpolgármester részére megszavazott hathavi illetményüknek megfelelő jutalommal. A közösségi oldalakon azóta többször merült fel a kérdés, hogy mi alapján lett éppen hathavi jutalmuknak megfelelő összeg megítélve. A válasz pofonegyszerű.

Szívesen gondolnánk, hogy egyfajta objektív értékelési rendszer áll a háttérben (bár akkor bizonyára többen sokallnák az összeget). Sokkal valószínűbb ugyanakkor, hogy azért éppen hat-hathavi összeg lett megszavazva, mert

a törvény legfeljebb ennyit enged jutalomként megállapítani.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezései (225/H §. (1) bekezdés) alapján ugyanis

A képviselő-testület határozatával jutalmat állapíthat meg a polgármesternek meghatározott időszakban végzett munkája értékelése alapján. A jutalom évi mértéke nem haladhatja meg a polgármestert megillető illetmény vagy tiszteletdíj hathavi összegét.

A hathavi összeg tehát a plusz juttatás felső plafonja. Persze miután meghatározott időszakra lehet ilyen módon jutalmazni, ezért fordulhatott elő, hogy 2015. év végén az előterjesztés szerint visszamenőleg, 2014-re állapította meg a mostani honoráriumot a képviselő-testület, így akár néhány hónapon belül újabb, legfeljebb hathavi összeget megállapíthat a városvezetőknek 2015-re is.

Mint korábban beszámoltunk, a jutalmat a Jobbik és a Fejlődő Városért Frakció képviselői nem támogatták, a Fidesz-KDNP és az MSZP képviselője szavazta meg, Hircz Tamás független képviselő - bár jelen volt a képviselő-testület ülésén - nem szavazott az ügyben.

A Jobbik vasárnapi közleményében tiltakozott a jutalmazás ellen és felszólította Dióssi Csabát, illetve Erdész Zoltánt, hogy "a többmilliós potyapénzről haladéktalanul mondjanak le és a jövőben a helyi fideszes politikusok legalább az önmérséklet látszatára próbáljanak meg minimálisan odafigyelni".

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás