Meghatározó ügyben veszített Dunakeszi: hazudott és még fizethet is az önkormányzat - nyilván közpénzből

2018-03-27

Hazudott Dunakeszi Város Önkormányzata és az általa közpénzből fenntartott Dunakeszi Polgár városi propagandalap a Szuppán Irén Művészeti Alapítványról, mely miatt az önkormányzatnak és újságjának elégtétel adásaként helyreigazító közleményt kell közzétenniük és 200-200 ezer forint sérelemdíjat, annak törvényes kamatait, valamint első- és másodfokú perköltséget is meg kell fizetniük a jó hírnevében megsértett Alapítvány részére. A bíróság jogerős ítélete szerint a közpénzből finanszírozott Dunakeszi Polgár kiadójának az illetéket is meg kell fizetnie az üggyel kapcsolatban. A Farkas Ferenc Művészeti Iskola korábbi alapítványa értesüléseink szerint hangszerre költi az önkormányzat "támogatását".

A bíróság tavaly szeptemberi elsőfokú ítélete szerint Dunakeszi Város Önkormányzata a település honlapján, valamint a Dunakeszi Polgár kiadója az újság 2016. novemberi számában valótlanul állította, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Szuppán Irén Művészeti Alapítványa olyan hangszereket vitt el a Művészeti Iskolából, amelyeket önkormányzati támogatásból vásárolt, ezzel pedig megsértette a felperes jó hírnevét. Elégtétel adásaként a bíróság arra kötelezte az önkormányzatot és lapját, hogy helyreigazító közleményt tegyenek közzé, valamint sérelemdíjat, kamatokat, perköltséget és illetéket is meg kell térítenie az önkormányzatnak és a városi újságnak - nyilván közpénzből. Az elsőfokú ítélet ellen mind az önkormányzat, mind az általa kiadott pártlap fellebbezett, tovább növelve a város polgárai által fizetendő költségeket - mindkettejüket Tuzson Bence korábbi ügyvédi irodája képviselte, nyilván ugyancsak közpénzből -, de a fellebbezést a másodfokú bíróság elutasította és jogerős ítéletében - a fellebbezés költségeit is az önkormányzatra és a Dunakeszi Polgárra terhelve - végérvényesen a Szuppán Irén Alapítványnak adott igazat.

Az ügynek azért van helyben nagy jelentősége, mert az Alapítvány - a bíróság által is elismert módon - széles körben ismert, gyerekekkel és szülőkkel is kapcsolatban van, a város egyik legmeghatározóbb alapítványa. A Budapest Környéki Törvényszék szerint ugyanakkor ha egy ilyen alapítványról

elhangzik olyan tényállítás, miszerint nem teljesíti feladatát, olyan hangszereket visz el, amely nem a tulajdona, a szülők, a lakosság, a szponzorok bizalma megrendül. Az állítás következtében az alapítvány támogatása lényegesen csökkenhet, ennek következtében ellehetetlenülhet.

Mivel az önkormányzat állítása persze nem igaz, ezért a bíróság megállapította, hogy az önkormányzat és lapja hazudott a Szuppán Irén Alapítványról, eltiltották őket a további jogsértéstől, valamint a már említett helyreigazító közlemény megjelentetésére és sérelemdíj, illetve költségek megfizetésére kötelezték őket.

Nem hivatalos információink szerint a Szuppán Irén Alapítvány hangszerre költi az önkormányzattól beérkező "támogatás" - értsd: a hazugság árának - összegét.

Az ügyben kerestük a pervesztes önkormányzatot, azonban cikkünk megjelenésééig kérdéseinkre válasz nem érkezett.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Címkék