Megalakult az új képviselő-testület

2014-10-22

Október 22-én megtartotta alakuló ülését Dunakeszi Város képviselő-testülete. Az ünnepi ülésnek a József Attila Művelődési Központ adott otthont. Alpolgármesternek az előző négy évhez hasonlóan a következő öt évre is Erdész Zoltánt választották meg a képviselők.

Elsőként Dr. Pál Lajos a Helyi Választási Bizottság elnöke számolt be a választás lebonyolításáról. Ezt követően Dr. Molnár György jegyző előtt először a megválasztott képviselők tették le az esküt, majd Dióssi Csaba polgármester is letette polgármesteri esküjét.

Dióssi Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az itt élők többsége a közös folytatás, az egység mellett tette le a voksát. Az eredmény azt mutatja, miszerint a dunakesziek egy olyan önkormányzatiságot szeretnének, amely a társadalmi párbeszédre és az együttműködésre épül. Együttműködésre az itt élőkkel, együttműködésre a képviselők között és együttműködésre a kormánnyal - fogalmazott Dióssi Csaba, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vette a választáson és a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatta.

A régi-új polgármester elmondta, hogy bár biztos többséggel kapták meg a felhatalmazást a város vezetésére, de ezután is számítanak az ellenzék konstruktív munkájára. Munkájuk során a település valamennyi polgárát képviselni fogják és továbbra is megőrzik a pártpolitika feletti összefogást - fogalmazott Dióssi Csaba.

Ezt követően a polgármester illetményét határozta meg a képviselő-testület. Az új önkormányzati törvény értelmében itt nincs mód mérlegelésre, a jogszabály konkrétan megjelöli a polgármesteri illetményt. Eszerint Dióssi Csabának a képviselő-testület 598 300 forint illetményt, 23 190 forint idegennyelv-tudási pótlékot és 89 745 forint költségtérítést állapított meg.

Ezt követően Dióssi Csaba javaslatára a képviselő-testület egyhangú döntéssel Erdész Zoltánt választotta meg főállású alpolgármesternek. Erdész Zoltán eskütételét követően a képviselő-testület az ő illetményét is megállapította. Itt az új törvény már lehetőséget ad a mérlegelésre, így az alpolgármester illetménye a polgármester juttatásainak 90% és 70%-a közé kell esnie.

A képviselő-testület egyhangúan a legmagasabb lehetséges összeget, azaz havi 538 500 forint illetményt és 80 775 forint költségtérítést állapított meg Erdész Zoltánnak.

Ezt követően a saját tiszteletdíjukról döntöttek a képviselők. Az eddigi törvényi szabályozás szerint a képviselői tiszteletdíjat a mindenkori köztisztviselői illetményalap (ez jelenleg 38 650 forint) és egy a törvény által meghatározott szorzószám szorzataként kellett megállapítani. E szorzószám a 10 ezer lakos fölött települések esetében legfeljebb 2,2 lehetett, így a képviselők maximális tiszteletdíja eddig 85 030 forint lehetett Dunakeszin. Ehhez jöttek a különböző pótlékok, melyek bizottsági tagságért a tiszteletdíj további 45 százalékában, bizottsági elnökként és tanácsnokként 90 százalékában volt megállapítva. Egy "sima" képviselőnek tehát legfeljebb 85 030 forint, bizottsági tagsággal együtt 123 294 forint, bizottsági elnökként, vagy tanácsnokként legfeljebb havi 161 557 forint lehetett a juttatásuk.

Az új szabályozás szerint már fix összegben is megállapíthatja a képviselő-testület tagjainak a tiszteletdíját. Az alapdíjon csökkentett is a képviselő-testület, mely a jövőben csak 50 000 forint lesz, azonban a bizottsági tag tiszteletdíját 130 000 forintra, a tanácsnok tiszteletdíját 170 000 forintra, a bizottsági elnök tiszteletdíját 190 000 forintra emelte, az újonnan bevezetett kategória, a főtanácsnok tiszteletdíját pedig ugyancsak 190 000 forintban állapította meg a képviselő-testület. Noha a bizottságok tagjait és a tanácsnokokat egyelőre nem választotta meg a képviselő-testület, de tekintettel a korábbi gyakorlatra, várhatóan minden képviselőnek jut valamilyen tisztség, így senkinek nem kell majd a csökkentett tiszteletdíj miatt sínylődnie.

A képviselő-testület bizottságait, tanácsnokait és főtanácsnokait a soron következő ülésen választja meg a grémium.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Címkék