MÁV: Fenntartja a sztrájkkészültséget az egyik vasutas szakszervezet

2016-02-28

Továbbra is fenntartja a sztrájkkészültséget a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), amely nem írta alá a bérmegállapodást a MÁV-csoporttal - közölte az MTI-vel a szakszervezet.

Az MTSZSZ elfogadhatatlannak tartja a megállapodásban szereplő 3 százalékos alapbéremelést és 0,5 százalékos magánnyugdíjpénztári kiegészítést - közölték. Álláspontjuk szerint a megállapodás nem állítja meg a munkavállalók számának csökkenését, a szakemberhiány fokozódását, ami veszélyezteti a társaság működését, és a vasút üzembiztonságát.

A szakszervezet továbbra is az eredeti követelést, 5 százalékos béremelést és a 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést szeretne elérni. A közlemény szerint a szakszervezet folytatja a kollektív munkaügyi vitát, és továbbra is fenntartja a sztrájkkészültséget.

A MÁV Zrt. és az aláíró szakszervezetek kedden jelentették be, hogy megszületett a bérmegállapodás a társaságnál. A MÁV közleménye szerint a vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jétől visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés.

A vasúttársaság közleményében hangsúlyozta: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát.

Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás pedig a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége.

A megállapodás tartalmával ugyancsak egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.

Az MTSZSZ mellett a Gépészek Szakszervezete nem írta alá a megállapodást.

Dunakanyar Hírszolgálat

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás