Mától hosszabbak a nappalok

2013-12-22

Az elmúlt éjszaka volt a leghosszabb a sötétség a Föld északi féltekéjén, míg a tegnapi nap volt a legrövidebb nappal. Emiatt nevezik december 21-ét (esetenként december 22-ét) téli napfordulónak. A napok és az éjszakák arányának változását a Föld forgástengelyének a Nap körüli keringési síkjával bezárt szöge okozza, emiatt létenzek az évszakok is. A téli napforduló az északi féltekén az az esemény, amikor a Föld forgástengelye a legjobban "elhajlik" a Nap sugaraitól.

December 21-e nemcsak a legrövidebb nappal, de ekkor kezdődik a csillagászati tél is.

A téli napforduló időpontjához számos kultúrában fűződnek népszokások.

A görögök a Lenaia során Dionüszosz isten újjászületéséről emlékeztek meg rituálékkal és drámákkal, a perzsák pedig többek között azzal adtak hálát az ismét rövidülő éjszakákért, hogy a rabszolgák és az urak egy napra szerepet cseréltek. A rómaiak a Saturnalia nevű egyhetes mulatsággal adóztak a téli napfordulónak (a görögök Kronia nevű ünnepét vették át), kocsiversenyeket és más látványosságokat tartottak, és a szolgák rövid időre itt is az urak székébe ülhettek. A korai európai és ázsiai népek hasonló ünnepeiben markáns motívum a sötétség gonosz szellemeinek elűzése és legyőzése. A másik lényeges elem a téli napforduló idején a fény ünneplése fénnyel, a skandináv és germán népek tűzzel köszöntötték a rövidülő éjszakákat, ugyanez pedig a zsidó Hanuka során is megfigyelhető.

A sztyeppei lovasnomád kultúrákban, így az ősi magyaroknál is kiemelkedő jelentőségűek voltak a nagyobb természeti jelenségekhez kapcsolódó ünnepségek. Ezek közül is az egyik legfontosabb ünnep a téli napforduló volt. A karácsony szavunk is ezzel kapcsolatos, a sötét fénybe fordulására, illetve a sötétből a fénybe való átlépésre utal.

Az ünnep olyan erősen gyökeredzett a magyar hagyományban, hogy a magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre a Jézus születésére utaló Karácsonyra is ezt a szót használta tovább, miközben a legtöbb európai nyelvben az valamilyen formában a keresztény ünnepre, vagy Jézus Krisztusra utal (például az angol Christmas szó).

Index - Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás