Március 15-e kapcsán egységről beszél, de külön ünnepel a baloldal

2015-03-14

Az Együtt-PM-DK-4K!-MLP-Moma baloldali pártszövetség korábbi polgármesterjelöltje, Dr. Horváth István március 12-én közleményt adott ki nemzeti ünnepünkkel kapcsolatban, melyben azt írja, hogy március 15-e 1848 óta "a nemzeti egység jelképe, a szabadság, egyenlőség, testvériség felvilágosult eszmék jegyében, amely egyesíti valamennyi politikai áramlatot, amelyek ezen eszmék hívei". Mint a szerkesztőségünkhöz egyébként nem továbbított írásban fogalmaz, Európában a bal- és jobboldali pártok közösen állnak ki a demokrácia és szolidaritás értékei mellett, közösen mondanak nemet a szélsőséges eszmékre.

A közlemény kitér arra, hogy Dióssi Csaba polgármester a szélsőjobboldalinak titulált párt egyetlen önkormányzati képviselőjét kérte fel, hogy mondjon beszédet Dunakeszi Város március 15-i hivatalos ünnepségén, az önkormányzat és a város polgárainak nevében. Dr. Horváth István szerint ez a párt nem híve a felvilágosult szabadság- eszméknek (sic.) és ők nem kérnek belőle.

Ezért a Dunakesziért Egyesület felkér minden jóérzésű demokratát, civilt és pártot, hogy 2015. március 14-én délután 16 órakor a Március 15-e parkban közösen emlékezzünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Most Dunakeszin kell kiállnunk és nemet mondanunk a kirekesztő nézetekre. Nyílt levélben felkérem a demokratikus pártok dunakeszi szervezeteit, hogy csatlakozzanak és ünnepeljünk közösen, magyarként méltósággal, európaiként - zárul a baloldal korábbi polgármesterjelöltjének közleménye.

A szabadságharc és forradalom emléke számomra a nemzeti összetartozásról, egy nemzet szabadságvágyáról szól. A Demokratikus Koalíció, így én is elkötelezettek vagyunk a szabadság, és az egyenlőség eszméi mellett - ezt már a szervezet helyi elnöke, Rónai Sándor írja a március 13-án megjelent (szerkesztőségünkhöz ugyancsak nem továbbított) közleményében, majd úgy folytatja, hogy számára elfogadhatatlan, hogy bármelyik ünnep a szélsőségekről szóljon, elfogadhatatlan, hogy bármelyik politikai oldal kisajátítsa magának azt, ami egy kulturális értelemben vett nemzet egészét illeti. Dunakeszin Dióssi Csaba fideszes polgármester a Jobbik képviselőjét kérte fel a városi ünnepség szónokának. Mint írjam a DK nem tud közösséget vállalni a Jobbikkal vagy más kirekesztő párttal sem, ezért egy ilyen rendezvényen sem fog tudni részt venni.

Egyúttal üdvözöljük a Dunakesziért Egyesület kezdeményezését, és örömmel csatlakozunk az általuk szervezett 2015. március 14-én délután 16 órakor a Március 15-e parkban megrendezésre kerülő ünnepi megemlékezéshez - zárul a DK elnökének közleménye.

Jobbik: A szeretet hangján válaszolunk március 15-e előestéjén

Az egyik baloldali pártszövetség korábbi polgármester-jelöltje, előítéletektől sem mentes közleményt adott ki március 12-én, melyben nehezményezi, hogy ezúttal önkormányzati képviselőnk, a város környezetvédelmi tanácsnoka - szakmája szerint történelemtanárként - mond beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező városi rendezvényen - írja szerkesztőségünkhöz ma este eljuttatott közleményében Varga Zoltán Péter, a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke. Mint fogalmaz, a baloldal közleményéből kiderül, hogy ezért a baloldal távol tartja magát a városi rendezvénytől, és március 14-én külön ünnepel.

A kirekesztő tartalmú közleményre nem vagyunk hajlandóak hasonló hangvételben válaszolni - írja a Jobbik helyi vezetője.

Mivel úgy gondoljuk, hogy az ünnep mindenkié, ezért válaszul a következő nyilvános vállalást tesszük: minden év március 14-én, mozgalmunk és Ifjúsági Tagozatunk tagjai összeszedik a szemetet a Március 15-e parkban, hogy bárki, aki akár a városi ünnepségen, akár attól külön méltósággal kíván emlékezni 1848-49 hőseire, mártírjaira, ezt minél tisztább, szebb környezetben tehesse meg - írja Varga, majd beszámol arról, hogy a mai napon (2015. március 14-én délután 18 órakor) a baloldal rendezvénye után vállalásuknak eleget tettek, hogy a holnapi ünnepen is tiszta környezet várja a méltósággal ünneplőket, végezetül pedig arra kérnek mindenkit, hogy a holnapi rendezvényen a pártzászlókat mellőzve, nemzeti zászlókkal, kokárdával vegyen részt.

Dunakeszi-Online

Képek forrása: http://dunakeszi.jobbik.hu

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás