Levelet küldött a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke - besült a városvezetés politikai bombája

2017-12-11

A fideszes képviselők csalásait nem volt hajlandó kivizsgálni a kormánypárti többség Dunakeszin, ehelyett - egy módosító javaslattal - a Jobbik képviselőjét "marasztalták el", amiért szerintük távol maradt a Pest Megyei Közgyűlés ülésétől és ennek ellenére felvette megyei tiszteletdíját. Szerkesztőségünk megkereste a megyei önkormányzatot, kérdéseinkre a megyei közgyűlés fideszes elnöke válaszolt, aki nekünk küldött levelével alaposan pofára ejtette dunakeszi párttársait.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szeptemberben a város kormánypárti vezetése zárt ülésen brutálisan támadt Radnóti Henrik DK-s képviselőre, mivel szerintük a júliusi üléstől távol maradó ellenzéki képviselő leadott orvosi igazolása szerintük "nem volt egyértelmű" és ezért egészségügyi adatairól még a háziorvosát is megnyilatkoztatták. Az ügyről a Jobbik képviselője, Varga Zoltán Péter számolt be facebook-oldalán. Az ellenzéki képviselő a zárt ülésen történteket felfedve adott hangot felháborodásának az eljárás kapcsán, amivel ellenzéki képviselőtársát előre elítélték. Noha semmiféle konkrét bizonyíték nem állt rendelkezésre, a kormánypárti többség semmiféle vizsgálatot nem folytatott, megvonta tiszteletdíját és feljelentést tett ellene csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Ezt követően a DK képviselőjéről az ellenzéki képviselők lejáratására szakosodott önkormányzat-közeli blogon jelent meg pár kép, mely szerint a kérdéses időpontban kerékpártúrán vett részt. Tény, hogy Dunakeszin az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály szerint csak annak a hiányzása igazolt, aki a képviselő-testület megbízását teljesíti, vagy orvosi igazolással marad távol az üléstől, azt ugyanakkor előre pusztán facebook-feltöltések alapján eldönteni nem lehet és a Jobbik képviselője elmondta, hogy ha valóban, kétséget kizáró módon bebizonyosodik, hogy a DK képviselője csalt, akkor meg kell vonni a tiszteletdíját, azonban továbbra is tiltakozott azon eljárás ellen, hogy valakinek az egészségügyi adatait kikérjék az orvosától és kiosszák azt a testület ülésén.

A csalás miatt hőbörgő fideszes képviselők is rendszeresen csaltak Dunakeszin

Múlt hónapban vett az ügy újabb érdekes fordulatot, amikor Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő újra facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, hogy bizony a kormánypárti képviselők - név szerint Kárpáti Zoltán és Thoma Csaba - korábban többször külföldi sítúrákon és nyaralásokon vettek részt testületi ülés helyett, ráadásul az önkormányzati bankszámlák kivonata alapján többszörös tiszteletdíjukat ők kérdés nélkül megkapták. Hivatkozással a korábban idézett helyi jogszabályra és Varga tájékoztatást kért Dióssi Csaba polgármestertől, hogy Kárpáti Zoltán és Thoma Csaba vajon a testület megbízásából nyaralgattak, illetve síelgettek-e külföldön, vagy ők is orvosi igazolással igazolták-e a távollétüket, utóbbi esetben a facebook-feltöltésekre tekintettel ellenük is indul-e vizsgálat a vélhetően hamis orvosi igazolásuk miatt, ha pedig egyik hiányzási ok sem áll fenn, akkor milyen alapon kapták meg a kormánypárti képviselők hiányzásuk ellenére a tiszteletdíjukat. Utóbbi eset azt jelenti, hogy a városvezetés csak az ellenzéki képviselőkre alkalmazza a jogszabályt, a kormánypárti képviselők mentesülnek annak betartása alól - mutatott rá Varga.

Az egyébként a városi közélettel foglalkozó több facebook-csoportban felmerült, hogy nem fölöslegesen szigorú-e a szabályozás, azonban azzal mindenki egyetértett, hogy akármennyire is szigorú, azt egyenlően kell alkalmazni pártállásról függetlenül minden képviselőre, azaz nem megengedhető az, hogy amiért az egyiket meghurcoljuk, azt a másiknak elnézzük - végeredményben a Jobbik képviselője is csak ennek adott hangot.

Az ellenzéki képviselő a novemberi testületi ülésre előterjesztést is benyújtott ezzel kapcsolatban, mely arra irányult, hogy a testület a fideszes képviselők csalásait is vizsgálja ki és ellenőrizze, hogy milyen alapon kapták meg hiányzásaik ellenére a tiszteletdíjat a kormánypárti képviselők. A fideszes városvezetés ugyanakkor saját képviselőinek csalásával egyszerűen nem volt hajlandó foglalkozni, hanem hiányzásukat további kérdés nélkül igazoltnak tekintették. Erdész Zoltán alpolgármester ugyanakkor módosító javaslatot nyújtott be a jobbikos javaslathoz, mely szerint nemhogy kivizsgálni nem voltak hajlandóak a fideszes csalásokat, hanem ehelyett a testület Varga Zoltán Pétert, a Jobbik képviselőjét "marasztalta el" egy teljesen másik eset miatt, amiért korábban, június 30-án nem vett részt a Pest Megyei Közgyűlés ülésén és ennek ellenére felvette bruttó 159 ezer forintos tiszteletdíját. A testületi ülésen zajló vita során elhangzott, hogy ekkor döntött a Közgyűlés az új dunakeszi bölcsőde és óvoda építéséhez szükséges pályázat elbírálásáról.

A Pest Megyei Közgyűlés tiszteletdíj-rendelete ugyanakkor egészen másképpen fogalmaz, mint a dunakeszi önkormányzaté. (E szabályok megalkotása minden önkormányzat saját jogosultsága.) A Pest Megyei Közgyűlésben negyedévente a szavazások 30%-áról történő hiányzás minősül kötelezettségszegésnek, de ezt a frakcióvezető igazolhatja.

Szerkesztőségünk az üggyel kapcsolatban megkereste a Pest Megyei Önkormányzatot, akiktől azt kérdeztük, hogy a Jobbik képviselője a megyei rendelet szerint igazolta-e távollétét, ha pedig nem, akkor hiányzása meghaladta-e a negyedévben a szavazások 30%-át.

Levelünket a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnökének címére küldtük meg, arra közvetlenül a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke válaszolt. Ebben kérdésünkre válaszolva egyértelműen leírta, hogy a Jobbik képviselője - bár valóban hiányzott a június 30-i ülésről - azt a megyei rendelet szerinti módon, törvényesen igazolta. A Jobbik képviselője egyébként nem hiányzott több alkalommal az adott negyedévben, így tiszteletdíjának kifizetése teljesen jogszerű volt. Varga a testület novemberi ülésén is elmondta egyébként, hogy minden lehetséges alkalommal támogatta az új intézmények megépítését.

Dunakeszi városvezetése tehát saját képviselőinek törvénytelen csalását nem volt hajlandó kivizsgálni, ehelyett a Jobbik képviselőjének igazolt és törvényes hiányzásával próbált visszavágni, azonban ez a politikai bomba besült akkor, amikor saját párttársuk, a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke ejtette csúnyán pofára a dunakeszi fideszes városvezetést.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás