A Kúria megsemmisítette a Dunakeszi repülőtér hasznosításáról szóló rendeletet

2012-10-12

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a Dunakeszi repülőtér használatáról és hasznosításáról szóló önkormányzati rendeletet, az erről szóló határozat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Kúria a Budapest Környéki Törvényszék indítványára vizsgálta meg a képviselő-testület által 2011-ben hozott, időközben módosított önkormányzati rendeletet, amelyet egészében megsemmisített; a csütörtökön közzétett határozat ellen további jogorvoslatra nincs mód.

Dióssi Csaba polgármester (Fidesz) az üggyel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a repülőtér a város milliárdos értékű vagyona, az önkormányzat azt követően kezdett el foglalkozni vele, hogy számtalan lakossági bejelentés érkezett a zaj miatt a lakosságtól.

A város tulajdonában álló ingatlanegyüttesen több gazdasági vállalkozás működik, például pilótaképzést, sétarepülést szerveznek, hasznosítják a hangárat.

A polgármester elmondása szerint a város egyrészt azt szerette volna, hogy a repülés rendezett körülmények között történjen, másrészt a helyzettel visszaélve senki ne hasznosítsa a város tulajdonát. A képviselő-testület ezeket a célokat szem előtt tartva szabályozta a repülőtér használatát és hasznosítását, így például a hétvégi repülést külön engedélyhez kötötte, illetve hogy a repülőtér infrastruktúráját használó üzleti vállalkozások eredményéből a település is részesedjen valamilyen mértékben - tette hozzá.

A polgármester elmondása szerint a repteret korábban használó Opitz Nándor Repülőklub (ONRK) nem tartotta be a várossal 2004-ben kötött szerződésekben vállaltakat, és a 2009-es szerződésbontást nem ismeri el.

A Kúria határozatára utalva Dióssi Csaba elmondta: a most megsemmisített rendelet bizonyos területeinek szabályozása miniszteri hatáskörbe tartozik, a városvezetés ugyanakkor úgy véli, hogy lehetséges más módon is rendezni a helyzetet.

A polgármester hangsúlyozta: Dunakeszi számára fontos a sportrepülés, a vitorlázórepülést pedig kifejezetten támogatják. A város a területet csak sportcélokra kívánja használni, amiről a Helyi Építési Szabályzatában rendelkezett is.

MTI

A Kúria határozata a csatolt dokumentumban, a Magyar Közlöny 2012. évi 134. számának 22 666. oldalán olvasható.

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás