A Közüzemi Kft. törvénysértései végre a képviselő-testület elé kerülnek ma

2016-09-29

A Jobbik az elmúlt években komoly harcot indított Dunakeszin az önkormányzat és intézményei, valamint az általuk alapított, közpénzből működő gazdasági társaságok átlátható működéséért. Ezek egyike, a Közüzemi Kft. hosszú évek óta nem teljesíti a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó jogszabályi kötelezettségeit, hisz honlapján a legfontosabb gazdasági és működési adatok annak ellenére sem érhetők el, hogy az ügyvezetőt többször, írásban felszólítottam a jogszabály betartására - írja szerkesztőségünknek elküldött közleményében az ellenzéki párt helyi képviselője.

Varga Zoltán Péter szerint, hogy a csődtől súlyos önkormányzati százmilliókkal - az emberek pénzével - megmentett Közüzemi Kft. honlapján, a közérdekű adatok közé - törvénytelenül - nem töltötték fel többek között a társaság által kötött ötmillió forint fölötti szerződések adatait, valamint nem érhetők el a felügyelőbizottság üléseinek időpontjai, helyszínei és döntései sem. A cég pénzügyeit tekintve teljes láthatatlanságban, a lakosság szeme elől elrejtve működik, költi a városlakók pénzét, miközben az ellenőrzésére hivatott felügyelőbizottság működése is teljesen átláthatatlan - írja.

Ellenőriztük, valóban nem érhetők el az adatok

A Közüzemi Kft. honlapján van "Közérdekű adatok" menüpont, azonban az tényleg nincs feltöltve az érdemi adatokkal. A törvény szerint például fel kellene tölteniük például az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését, típusát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamát, azonban például ebben a menüpontban - mint az alábbi, kattintással nagyítható képen is látható - a "feltöltés alatt" kifejezés olvasható a cég honlapján.

Hosszú évek óta fennáll a törvénysértés

A Jobbik helyi honlapján nyilvánosságra hozott - és jelen írásunk alján megnyitható - előterjesztésének mellékletei szerint az ellenzéki párt helyi elnöke már 2012. szeptemberében (azaz négy éve) felhívta Homolya József ügyvezető figyelmét arra, hogy az adatokat nyilvánosságra kell hozni, majd tavaly megismételte a felhívást, lépés azonban azóta sem történt, ezt követően fordult a Jobbik képviselő a cég tulajdonosaként az önkormányzathoz.

A Jobbik képviselőjeként arra tettem javaslatot, hogy az Önkormányzat, mint a Közüzemi Kft. tulajdonosa szólítsa fel az ügyvezetést a közpénzek átláthatóságát sértő súlyos törvénysértések haladéktalan megszüntetésére, és gondoskodjon a cég átlátható működéséről, valamint szólítsa fel a felügyelőbizottságot a törvénysértések megszüntetésének ellenőrzésére. Amennyiben a törvénysértéseket a cég nem szünteti meg haladéktalanul, arra tettem javaslatot, hogy a képviselő-testület kérje fel a polgármestert arra, hogy a Nemzeti Információszabadság Hatósághoz forduljon az ügyben

- zárja közleményét a jobbikos képviselő.

A bizottság napirendre sem vette a javaslatot

Bár a képviselő-testület délután 3 órakor ülésezik, információnk szerint a Pénzügyi és Jogi Bizottság reggel 8 órakor tartott ülésén az előterjesztés napirendre vételét is elutasította.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Címkék