Közszereplők is kiállnak Erika néni mellett

2015-09-07

Hoványné Martikán Erika ügye a város kulturális életének vesztesége - írja a Jobbik a tegnapi napon hírportálunkhoz eljuttatott közleményében. Hihetetlen, döbbenetes, felháborító - leginkább ezekkel a jelzőkkel tudjuk illetni az egész Dunakeszit megrázóan érintő esetet: Hoványné Martikán Erikát, a Művészeti Iskola színjátszósainak vezetőjét hirtelen és indoklás nélkül nem foglalkoztatja tovább Farkas Pál igazgató - áll Pánczél Ágnes, a Jobbik Dunakeszi Ifjúsági Tagozat tagja, Győrik Zsombor alelnök és Varga Zoltán Péter Pest megyei jobbikos képviselő közös közleményében.

Tudjuk, hogy településünkön az "amatőr" színjátszás komoly hagyományokra tekint vissza: a városi "színjátszó hőskort" megélő dunakesziektől hallhatunk az immár legendává vált Uray György egykori társulatáról, de jelentős kultúrateremtő és közösségformáló erőt képvisel a Gimnázium és a Művészeti Iskola színjátszó köre is. Utóbbiról úgy tűnik, hogy jelenlegi formájában már csak múlt időben beszélhetünk - írják és hozzáteszik: vezetője, Erika néni amellett, hogy ismert és elismert magyar-történelem szakos tanár a Bárdos Lajos Általános Iskolában, városunk kulturális életének egyik legkiemelkedőbb alakja is. Lelkes, tehetséges és összetartó fiatalokból álló színjátszós csoportjával évről-évre színvonalas, egész estés előadásokkal örvendeztet meg minket. Dunakeszin mára szinte elképzelhetetlen, hogy április-május környékén ne legyen két-három este, amikor izgatott közönség tódul a Művelődési Ház felé, hogy láthassa a színjátszósok produkcióját. Miért venné el tőlünk ezt az élményt, ezt az értéket a Művészeti Iskola vezetője? - teszik fel a kérdést a jobbikosok közleményükben.

Szülők és gyerekek egyaránt tudják, hogy az Erika nénit övező ismertség, szeretet és tisztelet nem véletlen, hiszen ő nem "csak" egy magyar-történelem, s végképp nem "csak" egy színjátszós tanár: ő valódi pedagógus, aki szereti és érti a fiatalokat, értékes tudást és célokat ad nekik.

A közlemény egyik aláírója, Pánczél Ágnes Erika néni volt diákjaként és a színjátszó kör korábbi tagjaként így fogalmaz: "Már magyartanáromként is láttam és tapasztaltam, hogy nem hagyja "elkallódni" a gyerekeket. Rengeteget beszélget a tanítványaival és színjátszósaival. A közös eszmecserék, a játékok és a már szinte családdá vált közösségben eltöltött idő csupa olyan dologra tanított, melyek a mai napig segítik a mindennapi életemet. Ilyen az empátia, az önismeret, vagy az önkritika."

Érthetetlennek tartjuk, hogyan dönthet úgy egy felelős vezető, hogy ilyen értékektől, egy ilyen pedagógustól fosztja meg az intézményét, sőt, egy egész város kulturális életét - zárja közleményét a három jobbikos.

Más képviselők is felháborodtak

Bár hírportálunknak nem küldték meg, de a Dunakeszi-Hírhatár beszámolója szerint Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője is megdöbbenésért fejezte ki az ügy kapcsán Dióssi Csaba polgármesternek küldött nyílt levelében, míg Lukácsi Bálint és Radnóti Henrik dunakeszi önkormányzati képviselők Eich Lászlónak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatójának írtak nyílt levelet, melyben elsősorban Farkas Pálnak, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának visszahívását szorgalmazták az ügy kapcsán.

Négy nappal a tanév kezdete előtt közölték, hogy nem számítanak rá

Mint korábban beszámoltunk róla, Farkas Pál, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a tanévkezdés előtt négy nappal, egy két mondatos e-mailben közölte Hoványné Martikán Erikával, az intézmény színjátszósainak vezetőjével, hogy nem tart igényt a munkájára. Ezt követően néhány nappal be is jelentették, hogy megtalálták a tanárnő utódját Kulcsár Lajos színművész személyében.

Hoványné Martikán Erikának olyan sikeres és teltházas produkciókat köszönhet Dunakeszi városa, mint A kis herceg, Ludas Matyi, A három testőr, West Side Story, A makrancos hölgy, Woodstock, A chioggiai csetepaté, Tévedések vígjátéka, Hamupipőke, Tánc a csillagokig és A képzelt beteg, valamint két alkalommal is neki köszönhette a színvonalas március 15-i produkciókat is.

Az intézmény vezetője magyarázkodott: szerinte kritika is érkezett

Bár korábban hallgatott, a felháborodást érzékelve Farkas Pál, az iskola igazgatója is magyarázkodni kezdett az ügyben. Közleményében azt írta, hogy Erika néni szakmai munkájáról a pozitív vélemények mellett számos negatív kritika is érkezett hozzájuk, mely egybeesett az intézményvezetés véleményével. Egy másik mondatban ugyanakkor arra is utalt, hogy az is gond, miszerint a tanárnő a 2015 májusi színjátszás előadáson a szülők és érdeklődők előtt utalást tett arra, hogy az előző intézményvezetést tartja továbbra is vezetőinek.

Diákjai harcolnak a tanárnőért

Erika néni diákjai az ügy kezdete óta kiállnak méltatlan körülmények között elküldött tanárnőjük mellett. Szép gesztussal egy videót tettek közzé, amelyben azt mondják el, hogy mit köszönhetnek volt tanáruknak, valamint egy nyílt levelet is megfogalmaztak Dióssi Csaba polgármesternek, amelyben azt írják: "Kérem, tekintse meg ezt a videót Polgármester Úr és kérdezze meg magától, hogy hagyhatjuk-e, mi kesziek, hogy egy ilyen ember ne adja át még gyerekek százainak azokat az élményeket és érzéseket, amikről ebben a videóban beszélünk."

A videó és a nyílt levél is elérhető hírportálunkon.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Címkék