A kormány is támogatja Pest megye és Budapest különválását

2016-01-03

A kormány egyetért a Közép-magyarországi régió jelenlegi, Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén történő kettéválasztásának szükségességével - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

A kormányhatározat szerint a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökével együttműködésben dolgozza ki a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet, és azt a brüsszeli magyar Állandó Képviselet útján nyújtsa be az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint másolatban az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére. Ennek határidejeként 2016. február 1-jét jelölte ki a kabinet.

A kormány egyúttal felkéri a Központi Statisztikai Hivatal elnökét, hogy készítse elő és hajtsa végre az érintett statisztikai adatgyűjtések, adat-előállítási folyamatok, továbbá az azok eredményeit közlő statisztikai adatszolgáltatások módosítását az újonnan létrejött statisztikai célú területi egységeknek megfelelően, és dolgozza ki a statisztikai adatok visszavezetésének módját.

A határozat szerint a kormány azzal is egyetért, hogy Pest megye érintett települései a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosításától függetlenül kezdeményezhetik, hogy az Országgyűlés a települést a területével határos másik megye területéhez csatolja át.

A kabinet emellett a nemzetgazdasági miniszter feladatául jelölte meg, hogy a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával vizsgálja meg, miként lehet a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén működő vállalkozások számára a célzott fejlesztési forrásokat biztosítani.

A NUTS (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a
tagállamok régióit. A NUTS 1 besorolás 98 részre, a NUTS 2 besorolás 272 részre, a NUTS 3 rendszer 1315 részre osztja az EU területét. Az EU strukturális alapjaiból való támogatás odaítélésénél a NUTS 2 besorolás alapján számolnak.

A fővárosi és a megyei közgyűlés többsége, valamint a települések is a különválás mellett

Mint korábban beszámoltunk róla, Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 69/2015. (10.30.) PMÖ határozatával kezdeményezte a Pest megyei települési önkormányzatok képviselő-testületeinél, hogy határozattal támogassák Pest megye önálló régióvá válását. A kezdeményezésre 2015. december 10-ig a 187 Pest megyei települési önkormányzat képviselő-testülete közül már 180 döntött Pest megye önálló régióvá válása mellett, 7 településnél a döntéshozatal még folyamatban van.

Egyúttal a Pest Megyei Közgyűlés - kormánypárti, valamint jobbikos és LMP-s ellenzéki képviselőinek támogatásával - kimondta azt is, hogy a megyei önkormányzat is támogatja Budapest és Pest megye kettéválasztását, melyet később a Fővárosi Közgyűlés is egyhangúan támogatott.

Eddig egész Pest megye rosszul járt

Az uniós támogatáspolitikai szabályozás a támogatás szintjét és a nemzeti hozzájárulás mértékét (társfinanszírozási arány) hozzáigazítja az egyes régiók fejlettségi szintjéhez. A Pest megye és Budapest által alkotott Közép-magyarországi régió speciális helyzetét az okozza, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében - Budapest hatása miatt - a közösségi átlag fölött áll, ezért - eltérően a többi hat magyar régiótól - 2014-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti legfejletlenebb régiók. A régióban elérhető források csökkenése elsősorban Pest megyét érinti hátrányosan, mivel Pest megye Budapest nélkül a kevésbé fejlett régiók jogosultsági szabályai szerint lenne támogatható.

MTI - Dunakanyar Hírszolgálat - Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Címkék