Keményen nekiment az Önkormányzatnak a Jobbik

2014-12-13

A Jobbik Dunakeszi Alapszervezete éles hangú közleményben ment neki a város önkormányzatának, miután - közleményük szerint - nem elégedettek azzal az eljárással, hogy a közérdekű adatokat rendre késve, esetenként - önkormányzati előterjesztések esetében - a testületi ülés, azaz a döntés meghozatala után töltik fel a város honlapjára. Az előterjesztések, az azokban foglalt döntési javaslatokat a törvény szerint benyújtásukat követően azonnal meg kellene jelentetni a honlapon s értelme is annak van, ha a polgárok a döntés meghozatala előtt értesülhetnek arról, hogy mit terveznek a választott képviselők. A Polgármesteri Hivatal szerint minden rendben van, ők nem hibáztak.

Jobbik: a nyilvánosság előzheti meg a korrupciót

Dunakeszin a Jobbik a nyilvánosság jelszava alatt folyamatosan él a közérdekű adatok megismerésének (egyébként bárki számára nyitott) törvényi lehetőségével annak érdekében, hogy az önkormányzat működése és döntései minden érdeklődő számára a legkönnyebben nyomon követhetőek legyenek. E cél érdekében a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító törvény is előírja az önkormányzat számára, hogy a képviselő-testület üléseinek anyagait, köztük a döntéseket előkészítő előterjesztéseket - melyeket a testületi üléseket megelőzően nyújtanak be -, a város honlapján azonnal meg kell jelentetni. A törvényi szabályozás célja, hogy az önkormányzati döntések tervezetét már meghozataluk előtt megismerhesse mindenki, aki érdeklődik azok iránt - írja Varga Zoltán Péter, a Jobbik Dunakeszi Alapszervezetének elnöke közleményében. A politikus azt állítja, hogy Dunakeszi önkormányzata törvényi kötelezettségét a mai napig nem mindig teljesíti, az erre vonatkozó szóbeli figyelmeztetéseik pedig a legtöbb esetben nem vezettek eredményre. Szerinte a közlemény kiadásának napjáig előfordul az, hogy a döntési javaslatok csupán a képviselő-testület ülése után, a döntés meghozatalát követően kerülnek fel a város honlapjára, így a lakosság csak utólag értesülhet a róluk szóló döntésekről.

Varga közleménye szerint a Jobbik Dunakeszi Alapszervezete harcot hirdet azért, hogy az önkormányzat betartsa a döntéseinek nyilvánosságát biztosító törvényeket. Mint írta, a múlt héten a szóbeli jelzések helyett immár írásban figyelmeztette a jegyzőt a törvények betartására, ellenkező esetben a Jobbik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a nyilvánosság biztosítása érdekében.

Dr. Molnár György jegyző szerint a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően működik

A Jobbik közleményét - mely a párt helyi honlapján november 30-án jelent meg, a Dunakeszi Polgár decemberi száma is leközölte, s ugyancsak ismertette Dunakeszi Város jegyzőjének válaszközleményét. Ebben Dr. Molnár György úgy fogalmaz, hogy a Polgármesteri Hivatal szervezete, ahogy eddig is, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően működik. Szerinte a nyilvánosságra vonatkozó követelményeknek kérdés nélkül minden esetben eleget tesz, majd egy mondattal később gyakorlatilag elismeri a törvénysértést: "a Hivatal munkaterhelése vagy technikai problémák okán időnként előfordulhatnak kisebb késedelmek, de ezek az érdemi közzétételt nem befolyásolják, azok minden esetben megtörténnek" - írja a jegyző.

Megkérdezett szakértőnk szerint e mondat azonban nemhogy cáfolná, de éppen alátámasztja a Jobbik késedelemre vonatkozó kritikáját, hisz egy előterjesztés megismerésének nem akkor van értelme, amikor a döntés esetleg már megszületett róla, hanem még előtte.

"A korrupció elleni fellépés minden jogkövető magyar állampolgár feladata. Jegyzőként és gazdasági büntetőjogászként is ezt teszem munkám során. Sajnálatosnak és felelőtlenségnek tartom korrupció képét festeni alaptalanul az önkormányzattal szemben az esetlegesen - egyébként objektív akadályt jelentő okból - nem határidőre történő testületi előterjesztések közzététele okán" - ismeri el másodszor is a késéseket Dr. Molnár György közleményében.

A jegyző szerint egyébként a Jobbik kritikájának időpontjában éppen külső támadás érte a város honlapját és ezért nem tudták határidőre feltölteni a kért előterjesztéseket.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék