Jogerős: Dunakeszi önkormányzata megsértette a választási törvényt

2019-10-02

Jogellenesen és közpénzből a Fidesz jelöltjei mellett avatkozott be a választási eljárásba Dunakeszi Város Önkormányzata és ezzel megsértette a választási törvény jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvének rendelkezéseit - döntött mai napon meghozott végzésében a Fővárosi Ítélőtábla. A döntés jogerős, azzal szemben további jogorvoslatnak hele nincs.

Dunakeszi Város Önkormányzata több mint egymillió forintból finanszírozza a körzeti híradó elnevezésű kiadványt, melynek szeptemberi számában Kárpáti Zoltán és Seltenreich József fideszes képviselőjelöltek saját maguk melletti szavazásra, Bocsák Istvánné leköszönő képviselő Sipos Dávid fideszes jelölt támogatására buzdított a közpénzből készült kiadványban.

A kiadvány elleni kifogást Varga Zoltán Péter ellenzéki képviselőjelölt nyújtotta be, melyet a Kecskeméthy Géza volt polgármestert is tagjai között tudó Dunakeszi Helyi Választási Bizottság elsőfokon elutasított. A Jobbik fellebbezése folytán a Pest Megyei Területi Választási Bizottság a döntést megváltoztatta és elmarasztalta Dunakeszi Önkormányzatát, valamint eltiltotta a további jogsértéstől. Ezen döntés ellen nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet az önormányzat, amelyet elutasított és a jogsértés megállapító másodfokú döntést hagyta most helyben a Fővárosi Ítélőtábla.

Mint a bíróság nyilvánosan is elérhető döntésében (katt ide) írja,

a helyi önkormányzatoknak a választási kampány idején a jelöltek és jelölő szervezetek versenyében semlegesnek kell maradnia, mivel a demokrácia elképzelhetetlen a politikai pluralizmus és pártok esélyegyenlősége nélkül. Az azonos feltételeket tartalmazó jogi keret garantálja az állam semlegességét, amely követelmény az önkormányzatokra is irányadó.

Az Ítélőtábla indokolásában kiemeli, hogy az önkormányzat (Egyébként közpénzből. A szerk. megj.) kiadott sajtóterméke a helyi közhatalat jeleníti meg, a választási időszakban pedig megkérdőjelezi az egyenlő esélyek elvének érvényesülését, ha az önkormányzat semleges pozícióját feladva az egyik jelölt vagy jelölő szervezet mellett tűnik fel.

Jogellenesen támogatta tehát közpénzből a Fidesz kampányát Dunakeszi Város Önkormányzata.

Korábbi bírósági gyakorlat szerint - melyet a mostani végzés is megerősít - az általa elért eredményekről beszámolhat egy önkormányzat, vagy egy képviselő kampányidőszakban is, azonban közpénzből finanszírozott kiadványban nem buzdíthat egyik jelölt támogatására sem, vagy valamennyi jelölt mellett ugyanolyan mértékben kell azt tenni.

Az Önkormányzatot a 2014-es választási kampányban egyszer már elmarasztalták ugyanezen kiadánya miatt.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás