Jobbik: vagy a két képviselő, vagy a polgármester sértett törvényt Dunakeszin

2017-11-16

Mint arról korábban beszámoltunk, Thoma Csaba és Kárpáti Zoltán fideszes képviselő is teljes összegű tiszteletdíját vette fel 2016. júniusában, illetve 2017. januárjában Dunakeszin, miközben a testületi munka helyett előbbi az Egyesült Államokban nyaralt, utóbbi pedig sítúrán vett részt Ausztriában. Az esetről Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő számolt be két hete facebook-bejegyzésében. Az eset előzménye, hogy Radnóti Henrik DK-s képviselő az idei júliusi testületi ülésről maradt távol és erről orvosi igazolást is benyújtott, miközben a közösségi oldalára feltöltött képek szerint kerékpártúrán vett részt ebben az időpontban. A Jobbik képviselője ugyanakkor tegnap rákérdezett, hogy vajon a fideszes képviselők is orvosi igazolással igazolták-e - Radnóti Henrikhez hasonlóan - távollétüket, miközben nyaraltak, illetve síeltek munkájuk helyett.

Radnóti Henrik DK-s képviselő a 2017. július 27-i testületi ülésről maradt távol, melyről orvosi igazolást is benyújtott, eközben azonban - a legnagyobb közösségi oldalra feltöltött fényképek alapján - kerékpártúrán vett részt. Az általuk igazolatlannak vélt hiányzás miatt a képviselő-testület többsége felfüggesztette az ellenzéki képviselő tiszteletdíjának kifizetését, a szerintük hamis orvosi igazolás miatt pedig az aljegyző a testület határozata alapján büntetőfeljelentést tett a rendőrségen.

Már az eredeti ügyet is Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő hozta nyilvánosságra facebook-oldalán, ezzel felfedve a testület zárt ülésén történteket. Néhány héttel később ugyancsak a jobbikos képviselő tette közzé, hogy a Radnóti Henriket előre "elítélő" fideszes képviselők sem viselkednek másként. Thoma Csaba a 2016. júniusi testületi ülés időpontjában az Egyesült Államokban nyaralt, míg Kárpáti Zoltán 2017. januárjában síelt a munkája helyett.

Ezzel még önmagában nem is lenne baj, tiszteletdíjukat azonban mindketten teljes összegben megkapták annak ellenére, hogy az önkormányzat rendelete egyértelmű:

a tiszteletdíj az adott hónapban tartott üléseken történő részvétel arányában illeti meg a képviselőt.

A hiányzás akkor tekinthető igazoltnak, ha a képviselő a testületi ülés időpontjában a képviselő-testület, vagy a bizottság megbízásából végez valamilyen munkát, vagy ha orvosi igazolással igazolja távolmaradását.

Az a tény, hogy Thoma Csaba és Kárpáti Zoltán tiszteletdíjának teljes összegét megkapta, arra enged következtetni, hogy a fenti kettőből valamelyik módon igazolták távollétüket.

Varga Zoltán Péter vasárnap levelet írt Dióssi Csaba polgármesternek, melyben rákérdezett, hogy melyik eset áll fenn, tegnap pedig előterjesztést is benyújtott a kérdésben. (A két dokumentum letölthető a település honlapjáról, vagy a cikkhez csatolt dokumentumból, illetve ide és ide kattintva)

A képviselők, vagy a polgármester sértett törvényt?

Az ügy legalábbis érdekes. Mint a jobbikos képviselő előterjesztésében is rámutat, furcsa lenne, ha a két képviselő a képviselő-testület, vagy a bizottság nevében utazott volna magán nyaralásra, illetve síelésre.

Ha - a másik lehetőség szerint - orvosi igazolást nyújtottak be, az Radnóti Henrik esetéhez teszi hasonlatossá az ügyet. Ebben az esetben ellenük is meg kell tenni a feljelentést - írja - lényegét tekintve - a Jobbik képviselője előterjesztésében.

A harmadik lehetőség az, hogy a két fideszes képviselő semmilyen módon nem igazolta távollétét, akkor viszont a polgármester követhetett el törvénysértést. A Jobbik képviselője a büntető törvénykönyvre hivatkozik: aki annak érdekében, hogy jogtalan előnyt szerezzen - maga, vagy más számára -, hivatali kötelességét megszegi, bűncselekményt követ el, melyet a jogszabály hivatali visszaélésnek nevez.

Tény - és ezt Varga is többször leírta -, hogy előállhat olyan helyzet, amikor egy képviselő egyéb okból kénytelen távol maradni. Mint a facebookon fogalmazott, ezzel a szabályozással ő maga sem feltétlenül ért egyet, de jelenleg ez mondják az egyébként a kormánypárti képviselők által meghozott jogszabályok. Ha pedig Radnóti Henrikre vonatkozik ez a szabály, akkor ugyanezt kellene érvényesíteni a kormánypárti képviselőkkel szemben is, azaz ha ők is hamisították az orvosi igazolásukat, ellenük is feljelentést kellene tenni.

A Jobbik képviselője mindenesetre feladta a leckét a kormánypárti képviselőknek, akinek dönteniük kellene: elismerik, hogy a fideszes képviselők közpénzből nyaraltak, vagy ellenük is feljelentést tesznek, az esetleges hamis orvosi igazolások miatt. A harmadik lehetőség, hogy a polgármester követhetett el hivatali visszaélést. Mivel több lehetőség nincs, így e három lehetőség közül kellene választania a kormánypárti többségnek a 15 órakor kezdődő ülésen, azonban várható, hogy döntés helyett egyszerűen nem fogják napirendre venni az előterjesztést.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás