A Jobbik szerint csak 2017-től alkalmazhatják a magasabb összegű építményadót Dunakeszin

2016-02-04

Csak 2017-től fizettethet magasabb összegű építményadót a lakosokkal az önkormányzat - legalábbis a helyi Jobbik szerint, amely hírportálunkhoz eljuttatott közleményében azt állítja, hogy a november végén elvont kedvezményeket 2016-ban még figyelembe kellene vennie az önkormányzatnak az adó kiszámításakor, mert a Polgármesteri Hivatal elrontotta az adókedvezményeket megszüntető jogszabály kihirdetésének folyamatát. Emiatt az adórendelet módosítása az ellenzéki párt helyi szervezete szerint csak január 2-án léphetett hatályba január 1-je helyett, a törvény azonban tiltja az év közbeni adóteher-súlyosbítást. A Csongrád Megyei Kormányhivatalnak a témában született korábbi tájékoztatója alapján a Jobbiknak lehet igaza, a párt pedig az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben. Ha a Kormányhivatal a Jobbiknak ad igazat, kínos helyzetbe kerülhet az önkormányzat: mivel az adó könnyítését be lehet vezetni év közben is, így az újonnan bevezetett kedvezményeket már 2016-ban is alkalmaznia kéne, viszont idén még nem vonhatná el a korábbi kedvezményeket sem.

Az építményadóról szóló önkormányzati rendelet tavaly novemberben elfogadott módosítása jelentős kedvezményeket vont el a város lakosságának nagy részétől, amely miatt sokaknak megnövekedett adóterhekkel kell számolnia. A Jobbik az elvonásokat nem támogatta. Az önkormányzat párhuzamosan bevezetett ugyan néhány újabb kedvezményt, de még az előterjesztő Dióssi Csaba is elismerte, hogy lesznek, akiknek az adóterhei növekedni fognak a módosítás által. A Jobbik álláspontja most is az, mint akkor: az új kedvezményeket támogatjuk, de nem azon az áron, hogy a lakosság többi részének tovább növekedjenek a terhei

- írja Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi elnöke közleményében.

Mint fogalmaznak, a szabályokat módosító rendeletet december 2-án hirdették ki, azonban a törvény értelmében, ha egy helyi adórendelet bármilyen kedvezmény elvonását tartalmazza, abban az esetben a kihirdetése és a hatálybalépése között 30 napnak el kell telnie. A legfontosabb jogi eljárások Magyarországon egytől egyig úgy rendelkeznek, hogy a határidők számítása során a kezdőnapot (a kihirdetés napját) figyelmen kívül kell hagyni, így a rendelet január 2-án léphetett csak hatályba. A helyi adókról szóló törvény szerint ugyanakkor az évközi módosítás a naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adózók terheit, így az önkormányzat az elvont kedvezményeket csak 2017-től alkalmazhatná. Ezt az álláspontunkat támasztja alá a Csongrád Megyei Kormányhivatal témában született tájékoztatója is, így a Jobbik az önkormányzat törvényességi felügyeletéért felelős Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben.

Fontos hangsúlyozni, hogy fentiek csak az adóteher növekedésére vonatkoznak, így az újonnan megállapított adókedvezményeket már 2016-ban is lehet - és kell is - alkalmazni

- hangsúlyozza az ellenzéki párt helyi vezetője.

Amennyiben a Pest Megyei Kormányhivatal csongrádi társszervével azonos megállapításra jut és a Jobbiknak ad igazat az ügyben, de az önkormányzat mégis alkalmazná a magasabb adóterheket, a Jobbik egyedi jogi segítséget nyújt mindenkinek Dunakeszin, aki ezzel élni kíván a fellebbezési eljárások során - zárul Varga Zoltán Péter közleménye.

Új kedvezményrendszer - sokaknak növekedett az adóteher

Mint ismert, az önkormányzat kormánypárti többsége november 30-án sietve módosította a helyi építményadóról szóló rendeletet, melynek során több korábbi kedvezményt megszüntetett és helyettük részben új kedvezményeket vezetett be, azt azonban az elterjesztő Dióssi Csaba is elismerte, hogy lesznek, akiknek az adóterhe növekedni fog a módosítás által.

Kínos helyzetbe kerülhet az önkormányzat

A hírportálunk által megkérdezett szakértők szerint az ellenzéki pártnak lehet igaza, ráadásul a Csongrád Megyei Kormányhivatal tényleg azt írja egy tavaly év végén készült és az interneten nyilvánosan is elérhető általános tájékoztatójában, hogy a január 1-i hatálybalépéshez az adórendeleteket december 1-ig ki kell hirdetni. (A tájékoztató a cikkhez csatolt dokumentumból közvetlenül is letölthető, az ügyre vonatkozó rész a 15. oldal közepe táján olvasható.) Az meglehetősen furcsa lenne, ha a Pest Megyei Kormányhivatal más megállapításra jutna, mint az azonos feladatkörű, csak másik megyében illetékes szegedi székhelyű társszerve.

Érdekes helyzetet eredményezne ugyanakkor, ha a kormányhivatal az ellenzéki pártnak adna igazat, mert ebben az esetben az önkormányzat idén még nem vehetné figyelembe a kedvezmény-elvonásokat (azaz 2016-ban még a régi kedvezményeket is alkalmaznia kellene), miközben a helyette bevezetett új kedvezményeket már ugyancsak köteles lenne alkalmazni és az adóalapot is a csökkentett összegből kellene számolnia. Mindezt azért, mert az új rendelet január 2-án akkor is hatályba lépett, ha a kormányhivatal a Jobbiknak ad igazat, azaz ezt már semmilyen módon nem lehet semmissé tenni. (Máshogy fogalmazva a vita nem azon van, hogy a rendelet hatályba lépett-e vagy sem, hanem azon, hogy január 1-jén, vagy 2-án lépett-e hatályba.)

Ráadásul kényszerhelyzetbe kerülne az önkormányzat, hisz ebben az esetben azzal a megoldással sem élhetne, hogy a város bevételeinek biztosítása érdekében "ideiglenesen" visszaállítja a tavalyi kedvezményeket és a december 31-ig hatályos magasabb adóalapot, hisz az ugyancsak az év közbeni adóteher-emelés tilalmába ütközne.

Megkerestük az önkormányzatot és a kormányhivatalt is

Szerkesztőségünk megkereste az önkormányzatot és a Pest Megyei Kormányhivatalt az ügyben, akik írásunk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás