A Jobbik szárazon tartja a puskaport, a "reptérvédők" örülnek, Benkő Tamás nem válaszolt - reakciók a tegnapi véleménynyilvánítás kapcsán

2016-04-24

Tegnap tartották az önkormányzat által szervezett véleménynyilvánító szavazást a Dunakeszi-alsón élők részvételével azzal kapcsolatban, hogy a helyi lakosság támogatja-e a Benkő Tamás fideszes képviselő által tervezett több százmilliós sportberuházást a városrész területén, különös tekintettel pedig arról, hogy a beruházás a repülőtér Dunakeszi-alsó felé eső szélén, illetve a lósporttelep nyári pályájának úgynevezett starthelyén megvalósuljon-e. A nem hivatalos voksoláson a Dunakeszi-alsón élő választókorú lakosság mintegy 36%-a vett részt és kétharmados többséggel elutasította a beruházást. A repülőtérre és a starthelyre vonatkozó kérdéseket ennél is magasabb arányban, gyakorlatilag elsöprő többséggel utasították el a létesítmény lehetséges helyszíneként. Az ügyre elsőként a Jobbik reagált: hírportálunknak tegnap délután elküldött közleménye szerint az ellenzéki párt üdvözli a lakosság döntését, de - mint írják - "szárazon tartják a puskaport". Szerkesztőségünk megkereste az ügyben a repülőtér védelmezőjeként ismertté vált Dunakeszi-alsón élő civil magánszemélyt, Molnár Györgyöt és Benkő Tamást, a sportkomplexum kezdeményezőjét is. Előbbi válaszában ugyancsak örömét fejtette ki a repülőtér megmenekülése kapcsán, a fideszes képviselő azonban cikkünk megjelenésééig nem reagált megkeresésünkre.

Miután tegnap délután nyilvánosságra került a véleménynyilvánítás eredménye, mely szerint a lakosság elutasítja a fideszes Benkő Tamás kezdeményezését, szerkesztőségünknek küldött közleményében elsőként a Jobbik reagált az eredményre.

A Jobbik üdvözli a Dunakeszi alsón élők döntését, akik elsöprő többséggel utasították el az önkormányzat régi vágyát, hogy megkezdhesse a repülőtér első részének beépítését - írta közleményében Varga Zoltán Péter, az ellenzéki párt helyi elnöke. Emlékeztetett: többször, többféle módon merült már fel a terület egységének megbontása: terveztek már rá egyszerre tíz focipályát, vagy a várost eladósítva 4,5 milliárdos sportlétesítményt, jelenleg pedig újra egy sportkomplexum tervével álltak elő, melyet a repülőtéren akartak volna megvalósítani.

A Jobbik szerint ugyanakkor a repülőtér szerves egész, amelynek egységét nem szabad megbontani. Annál is inkább így gondolják, mert véleményük szerint ha ledől a repülőtér érinthetetlenségének tabuja, akkor ki tudja, milyen újabb és újabb ötletekkel áll majd elő a város vezetése, mely újabb százalékokat vehet majd el az élő zöldterületből - írják.

A Jobbik ezért is tett meg korábban is mindent, amikor a különböző javaslatok napvilágra kerültek, melyek a repülőteret, illetve annak természeti értékeit veszélybe sodorhatták. 2013-ban a lakossági tiltakozás erejével sikerült megakadályozni, hogy tíz focipálya épülhessen a területen. Ugyanebben az évben, amikor a képviselő-testület elé terjesztettek egy elvi hozzájárulást a repülőtéren egy sportkomplexum megvalósítására, népszavazást kezdeményeztünk és lelepleztük az önkormányzat vezetőinek több hónapos folyamatos hazugságát, hisz hosszú időn át azt állították, hogy semmiféle konkrét tervük nincs, miközben a háttérben hónapokkal korábban elkészültek a részletes tervek. E hazugság leleplezése után az önkormányzat ezen elképzeléséből is kihátrált, az újabb és újabb próbálkozások azonban azt mutatják, hogy nem tettek le a repülőtér beépítésének megkezdéséről

- olvasható Varga Zoltán Péter közleményében, aki végezetül hozzátette, hogy a Jobbik a jövőben is mindent megtesz a terület egységének és természeti értékeinek védelme érdekében.

El a kezekkel Dunakeszi mezejétől, hagyjanak fel a repülőtér beépítésének megkezdésére vonatkozó újabb és újabb próbálkozásaikkal

szólította fel "a sokadik lakossági jelzés alapján"közleménye zárásaként a Jobbik az önkormányzatot.

A tiltakozás civil szervezője örül, hogy megmenekült a repülőtér

Molnár György, aki a repülőtér védelmét célul kitűző civil csoport egyik hangadójaként vált ismertté, kérdésünkre elmondta, hogy már korán reggel, fél 7-kor a helyszínen tartózkodott, majd az egész véleménynyilvánítás alatt az ennek helyt adó közösségi háznál maradt. Mivel korábban hivatalos, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál bejelentett aláírásgyűjtést kezdett annak érdekében, hogy a repülőtéren és a starthelyen mindenféle építkezést megakadályozzon, ezt a véleménynyilvánítás ideje alatt is folytatta.

Mivel tudtam, hogy a véleménynyilvánítás nem bejelentett, tudtam, hogy nem sértek szabályt, ha az aláírásokat tovább gyűjtöm. Ennek szemmel láthatóan örültek az emberek, kivéve, akik nem köszöntek vissza. Ott álltam az épülettől jó tíz-tizenöt méterre az aláíró ívekkel, hogy aki még alá akarja írni, megtehesse, hiszen mondom, minden harmadik, negyedik házban voltak csak otthon gyűjtéseim során. Így telt, múlt az idő, gyarapodtak az aláírások

- tájékoztatta a nap eseményeiről szerkesztőségünket Molnár György, aki hozzátette: a szavazás összesítése során kiderült, hogy 729-en jöttek el, ez valamivel kevesebb, mint ahányan aláírták neki a mindkét helyet elutasító petíciót, amely az urnazárás pillanatában éppen 777 volt.

Ezt természetesen az önkormányzat jegyzőkönyvére nem voltak hajlandók rögzíteni, ezért én még reggel kinyomtattam egy lapot két példányban, amely ennek is helyt ad egy lapon. Ezt a végén alá is írattam azzal, aki hajlandó volt. Az önkormányzattól senki, Benkő Tamás sem

- mondta el Molnár György, aki végül kijelentette: a lényeg, hogy a repülőtér és a lovi megmenekült a ráépítéstől, és ennek jelentőségét szerinte majd azok gyermekei is megértik egyszer, akik szülei most ráépítettek volna, nem átgondolva teljes mélységében, hogy milyen jóvátehetetlen kárt okoztak volna a mezőnek, vagy a lovasoknak és az építmény szomszédságában élő embereknek ezzel. (Az aláírásgyűjtés adatait is tartalmazó jegyzőkönyv megtekinthető a cikkhez csatolt dokumentum megnyitásával, vagy ide kattintva.)

Az elutasított ötletet kezdeményező képviselő nem válaszolt

Benkő Tamás véleményét is megkérdeztük az ügyről, hisz ő volt a kezdeményezője a lakosság által nagy arányban elutasított beruházásnak, azonban írásunk megjelenéséig az önkormányzati képviselő nem reagált szerkesztőségünk megkeresésére.

A lakosság túlnyomó többsége nem akar a repülőtéren építkezés

A véleménynyilvánítás kiírásáról március 31-i ülésén döntött a képviselő-testület, azonban sokak által kritizált módon csak a Dunakeszi-alsón élők véleményét kérték ki az ügyben.

A szavazólapon három kérdés szerepelt:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy Dunakeszi-Alsón sport- és közösségi-kulturális létesítmény épüljön?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a repülőtér délnyugati sarkában sport- és közösségi-kulturális létesítmény épüljön? (1. variáció)
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Dunakeszi-Alsón, a Pálya út és a Magdolna utca északi része által határolt starthelyen sport- és közösségi-kulturális létesítmény épüljön? (2. variáció)

Az előzetes tájékoztatás szerint a válaszokat aszerint értelmezték, hogy ha valaki az első kérdésre igennel, viszont a másodikra, illetve a harmadikra nemmel szavazott, az azt jelentette, hogy szeretne sportcélú beruházást Dunakeszi-alsón, de azt nem a repülőtéren, illetve nem a starthelyen, hanem másik, arra alkalmas helyszínen szeretné. Ha viszont valaki az első kérdésre nemmel, a másodikra, illetve a harmadikra igennel voksolt (azaz általánosságban, sehol nem szeretne sportlétesítményt Dunakeszi-alsón, de mégis igennel voksolt a repülőtérre, vagy a starthelyre), azt az ellentmondás miatt érvénytelennek tekintették.

A végeredmény szerint már az első kérdést is nagy arányban elutasították a Dunakeszi-alsón élők. A 729 szavazatból e kérdés tekintetében 241 igen szavazat (33,06%), 480 nem szavazat (65,84%) érkezett, 8 szavazat érvénytelen volt (1,10%).

Eszerint tehát a voksolók kétharmada egész Dunakeszi-alsó területén elutasították a beruházást.

Ennél is nagyobb arányban nem támogatták a repülőtéren, illetve a starthelyen történő megvalósítást.

A repülőtér vonatkozásában 119 igen szavazat (16,32%), 581 nem szavazat (79,70%) érkezett, 49 szavazat volt érvénytelen (6,72%).

A starthelyre 203 igen szavazat (27,85%), 498 nem szavazat (68,31%) és 28 érvénytelen voks (3,84%) érkezett.

Fenti eredmények azt mutatják, hogy annak a 241 személynek a jelentős része is elutasította a repülőteret, illetve a starthelyet lehetséges helyszínként, aki az első kérdésre egyébként igennel válaszolt, azaz szeretett volna sportlétesítményt Dunakeszi-alsóra. A starthely ugyan valamennyivel népszerűbb volt a repülőtérnél, de még ezzel együtt sem támogatta a szavazók egyharmada sem a sportlétesítmény helyszíneként.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás