A Jobbik most a Közüzemi Kft. átláthatóságát hiányolja

2015-06-16

A Jobbiknak most a Közüzemi Kft-vel, illetve annak átláthatatlanságával gyűlik meg a baja. A párt állítása szerint a cég nem tesz eleget a közérdekű adatokra vonatkozó törvényi kötelezettségének. A cég honlapját megvizsgálva ez igaz is: az üvegzseb menüpont alatt jelenleg mindösszesen egy mondat szerepel: "A cég kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra. A tulajdonos önkormányzat elveivel harmonizálva minden munkafolyamatunkban meghatározó szerepet tölt be a szabályszerűség és a teljes transzparencia." A törvény azonban egy homályos mondatnál jóval szélesebben szabályozza azon adatok körét, amelyet automatikusan, kérés nélkül nyilvánosságra kellene hozni. A Jobbik azt ígérte, hogy ha a cég nem jeleníti meg a közérdekű adatokat, a párt hatósághoz fordul.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a teljes átláthatatlanság miatt nem támogatta a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. éves beszámolóját a képviselő-testület májusi ülésén - írja Varga Zoltán Péter, helyi elnök közleményében. Állítása szerint az Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló közszolgáltató Kft. a honlapján nem tesz eleget a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi kötelezettségének, beszámolója pedig a törvényi minimumot meríti ki, mely alapján a felelősen dönteni vágyó képviselők nem látják át a Kft. által kezelt közpénzek törvényszerű és gazdaságos felhasználását.

A beszámolóról készült előterjesztés a Kft. tavalyi 200 milliós hiányát annak csupán két tételével - a Kft. vagyonkezelésében álló ingatlanok értékcsökkenésével és az önkormányzati ingatlanok fenntartási költségeivel - magyarázza és pozitívumként hangsúlyozza, hogy a megelőző évi közel 300 millió forintos veszteség helyett tavaly „csupán” 200 milliós hiányt produkált. Nem részletezi ugyanakkor a dokumentum például, hogy milyen közvetített szolgáltatást vásárolt a Kft. tavaly közel egymilliárd forintért, miközben a 2013. évben ugyanerre ennek töredékét, összesen 200 millió forintot költött - állítja Varga, aki szerint a tájékozódás sem egyszerű, mivel a milliárdos nagyságrendű közpénzt kezelő önkormányzati társaság honlapján a kötelezően nyilvános adatok nagy része nem elérhető, ahogy nem szerepelnek az ellenőrzést biztosítani hivatott felügyelőbizottság üléseinek meghívói, jegyzőkönyvei, illetve emlékeztetői sem.

A Jobbik emellett mindent meg fog tenni a Közüzemi Kft. átláthatóságáért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért is, és szükség szerint a Hatósághoz is fordulunk annak biztosítása érdekében - zárul a Jobbik helyi elnökének közleménye.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás