A Jobbik a határidő leteltére figyelmeztet

2015-07-10

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbiknak mostanában a Közüzemi Kft-vel, illetve annak átláthatatlanságával gyűlik meg a baja. Az ellenzéki párt múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy a milliárdos közpénzt kezelő önkormányzati cég a honlapján nem tesz eleget a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi kötelezettségének. Akkori ellenőrzésünk szerint a cég valóban nem jelenítette meg a törvény által előírt közérdekű adatokat, az üvegzseb menüpont alatt akkor mindösszesen egy jól hangzó mondat szerepel: "A cég kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra. A tulajdonos önkormányzat elveivel harmonizálva minden munkafolyamatunkban meghatározó szerepet tölt be a szabályszerűség és a teljes transzparencia." A törvény azonban egy homályos mondatnál jóval szélesebben szabályozza azon adatok körét, amelyet automatikusan, kérés nélkül nyilvánosságra kellene hozni. A Jobbik már júniusban azt ígérte, hogy ha a Kft. nem jeleníti meg a közérdekű adatokat, a párt hatósághoz fordul. A cég nem reagált, majd az utolsó pillanatban pótolni kezdte az adatokat.

Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi elnöke tegnap közzétett facebook-bejegyzésében jelezte, hogy korábbi közleményükkel összhangban levelet írt Homolya Józsefnek, a Közüzemi Kft. vezetőjének. A levélben úgy fogalmaz: "A Jobbik Magyarországért Mozgalom többször kifejezésre juttatta Dunakeszin, hogy az átláthatóságot kiemelten fontos elvárásnak tartja a város vagyonával és közpénzekkel gazdálkodó szervezetekkel szemben." Ezt követően ő is leírja, hogy a cég honlapján az "Üvegzseb" menüpontban csak a fent, általunk is idézett mondat szerepel:

"A cég kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra. A tulajdonos önkormányzat elveivel harmonizálva minden munkafolyamatunkban meghatározó szerepet tölt be a szabályszerűség és a teljes transzparencia."

Fentiekkel szemben ugyanakkor a honlapon sehol nem találhatóak meg az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény által előírt közérdekű adatok - írja Varga a Kft. vezetőjének, akit arra kér, hogy a honlapjukon olvasható cél, az átláthatóság megvalósulása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

A törvény a közérdekű adatigénylések teljesítésére általában 15 napot ad, a Jobbik vezetője is azt kérte a Közüzemi Kft. vezetőjétől, hogy ennyi idő alatt gondoskodjon azon adatok megjelenítéséről, amelyek nemcsak hogy közérdekűek, de a törvény azok közül is kiemeli, mint olyan adatot, amelyet automatikusan, kérés nélkül nyilvánosságra kellene hozni a cég honlapján.

A Jobbik elnöke tegnapi facebook-bejegyzésében arról ad tájékoztatás, hogy levelét a Közüzemi Kft. június 25-én vette át, így a törvényben megszabott 15 napos határidő ma telik el.

A törvény szerint kötelező közérdekű adatok a cég honlapján ma még nem elérhetőek - írta a politikus tegnap, aki megerősítette korábbi ígéretét: "Ahogy a levélben is ígértem, a holnapi határidő leteltét követően kész vagyok a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy akár a bírósághoz fordulni az átláthatóság kikényszerítése érdekében."

A mai nap telik le a határidő, s a cég honlapján az adatok teljes körűen még nem érhetőek el. A Közüzemi KFt. vélhetően mégis beijedt, mert megjelent egy "közérdekű adatok" fül, s az alatt a törvény szerint kötelező kategóriák, azonban jelentős többsége alatt még ma is csak a "Feltöltés alatt" megjegyzés szerepel.

A közérdekű adatok nyilvánosságáért harcolnak

A Jobbik korábban az Önkormányzatnak is nekiment a közérdekű adatok közzétételének rendszeres késedelme miatt. A jegyző akkor gyakorlatilag elismerte a törvénysértést.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Címkék