Jobbik: elfogult, választási jogsértésért elmarasztalt választási bizottság újrázhat a dunakeszi választókerületben

2018-02-02

Dunakeszin múlt csütörtökön választotta meg a 2018-as országgyűlési választásra az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait a képviselő-testület. Miközben a bizottság feladata független állami szervként éppen a választások tisztaságának biztosítása és a jelölő szervek közötti viták eldöntése lenne a dunakeszi központú választókerületben, a Jobbik szerint olyan tagokat választott be a bizottságba a Fidesz-KDNP, akik 2014-ben ugyancsak választási bizottsági tagként dolgoztak és teljesen egyoldalúan végezték tevékenységüket, továbbá - és ez tényleg durva - mint bizottságot, őket magukat is elmarasztalták választási jogsértésért. A dokumentumok igazolják az ellenzéki párt felvetését.

Múlt szombaton a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatót Varga Zoltán Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője. Mint beszámolt róla, a dunakeszi képviselő-testület csütörtöki ülésén választotta meg a választókerületi választási bizottság tagjait. Ez az elméletileg független állami szerv a választási törvény szerint a szavazatszámláló bizottságokon felül a legalacsonyabb fokú választási bizottság, mely a dunakeszi választókerületben a jelöltek nyilvántartásba vételével, a választási kifogásokkal és a választási eredmény megállapításával kapcsolatos legfontosabb döntéseket hozza meg a választások során.

A Jobbik képviselőjelöltje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bizottság három választott tagjából ketten is - név szerint Dr. Pál Lajos és Kecskeméthy Géza korábbi polgármester - tagjai voltak a választási bizottságnak már a 2014-es őszi önkormányzati választáson is. Itt ugyancsak független állami szervként kellett volna a választások tisztaságát biztosítaniuk, azonban az elméletileg független bizottság a Jobbik szerint sorozatosan elfogult, a Fidesz-KDNP-nek kedvező döntéseivel hívta fel magára a figyelmet. Mint az ellenzéki politikus fogalmazott, a bizottságnak a választási kifogások között egy kivételével nem volt olyan döntése, amely másodfokon "megállta volna a helyét". Varga szerint kivétel nélkül valamennyi választási kifogást a Fidesz-KDNP javára bírált el a bizottság, melyek közül egyetlen egy kivételével valamennyit megváltoztatta a másodfokú területi választási bizottság. Varga szerint ez azt jelenti, hogy

a választási bizottság semmilyen formában nem tudta betölteni azt a feladatot, amivel a törvény szerint meg kellett volna birkóznia. Gyakorlatilag teljes mértékben részrehajlóan, kizárólag a Fidesz-KDNP-nek kedvező módon dolgozott, ezzel befolyásolva a választások eredményét.

A Dunakeszi és Pest megye honlapjain nyilvánosan elérhető határozatok alátámasztják a jobbikos politikus állításait.

A megválasztott bizottsági tagok ugyanakkor Varga szerint nem csak elfogultak, de alkalmatlanok is a feladataik ellátására. A Jobbik jelöltje elmondta, hogy a bizottság 2014-ben nem csak, hogy nem tudott jogszerűen igazságot tenni a jelölő szervek közötti vitákban, de őt magát, mint elméletileg független, a választások tisztaságáért felelős állami szervet is elmarasztalták a választási törvény megsértéséért. A Pest Megyei Önkormányzat honlapján elérhető határozat szerint ez az állítás is helytálló. Tehát a dunakeszi fideszes képviselők olyan tagokat választottak meg a választások tisztaságáért felelős szervbe, akik

  • korábban csak a Fidesz-KDNP-nek adtak igazat,
  • ezek közül egy kivételtől eltekintve egy sem volt jogos,
  • és ők maguk, mint szerv is megsértették a választási törvényt.

A jobbikos képviselő szerint felmerül a kérdés, hogy ha a választási bizottságot magát is elmarasztalták korábban választási jogsértésért, ennek tagjai a mostani választáson mitől lesznek képesek biztosítani a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti egyenlőséget.

Online-csoport

Fotó: Varga Zoltán Péter, facebook

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Címkék