Időközi választás lesz Dunakeszin

2013-01-13

Fodor Sándorné tavaly december 22-én bekövetkezett sajnálatos halálával megüresedett egy mandátum Dunakeszi képviselő-testületében. A választási jogszabályok értelmében a mandátum betöltéséről időközi választáson kell dönteni. A voksolásra a település tíz egyéni választókerülete közül természetesen csak az érintett 7-es számú körzetben fog sor kerülni, azt a választási eljárásról szóló törvény értelmében a Helyi Választási Bizottságnak a mandátum megüresedésétől, azaz 2012. december 22-től számított 30 napon belül kell kiírnia.

Az időközi választást ugyancsak a jogszabály értelmében a megüresedéstől számított négy hónapon belül kell megrendezni, nem eshet viszont nemzeti ünnep napjára, valamint az azt megelőző, illetve a rákövetkező napra sem. További szabály, hogy legkorábban a kiírás napjától számított hatvanadik napon kerülhet rá sor, mely rendelkezés a választási kampány időszakát hivatott biztosítani. Fentiek értelmében kiszámolható, hogy a voksolást - a kiírás napjától függően - március közepétől legkésőbb április 22-ig meg kell tartani.

A körzet - a 2010. évi választáshoz hasonlóan - Dunakeszi-alsót és a Dunakeszi nagyállomás környékének a Fóti út, a Nándori utca, Kápolna utca és a vasútvonal közötti részét foglalja magában.

A választási szabályok változásai, melyről mostanában oly sok hírt hallani, e választáson még nem lesznek érvényesek. A választással kapcsolatos új jogszabályok jelentős részben a következő általános választás napján lépnek hatályba, így az addig megtartandó időközi választásokon még a régi szabályokat kell alkalmazni. A mostani választáson is lesz tehát például ajánlószelvény.

A helyi közszolgálati médiaszolgáltatók a szavazást megelőző 15. naptól a választást megelőző 3. napig, legalább egyszer ingyenesen közlik a jelölő szervezetek, független jelöltek politikai hirdetéseit.

A helyi választási iroda vezetője a választás kitűzését követően a személyi- és lakcímnyilvántartás adatai, valamint a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása alapján összeállítja a választásra jogosult polgárok névjegyzékét, az esetleges változásokat regisztrálja.

Jelöltet ajánlani ajánlószelvényen lehet. Az ajánlószelvényt (közismert nevén a kopogtatócédulát) az értesítőkkel együtt kell eljuttatni a 7-es választókörzet választópolgárainak. Jelöltet ajánlani a szavazást megelőző 30. napig lehet, az ajánlás visszavonására nincs mód. Az ajánlószelvényért semmiféle előnyt, ígéretet nem szabad kérni, felajánlani. Másolatot, hamisítványt készíteni természetesen tilos. Számtalan korábbi visszaélés miatt születtek iránymutató határozatok, melyek kimondták: a kopogtatócédula kitöltésekor az ajánlási adatokat bárki rögzítheti a kopogtatócédulán, csak az aláírást kell a választópolgárnak személyesen rávezetnie az ajánlószelvényre.

A jelöltet legkésőbb a választás előtt 30 nappal, a megfelelő számú ajánlószelvény átadásával a Helyi Választási Bizottságnak kell bejelenteni. A jelölt szabályszerű bejelentéséhez a választókerületben lakó választópolgárok egy százalékának ajánlása szükséges. A 2010. évi választásokon végzett összesítés szerint a 7. választókerületben 3 165 választópolgár élt, a szükséges ajánlószelvények számát így 30 darabban állapították meg a helyi választási iroda két évvel ezelőtti hirdetménye szerint. Természetesen a mostani időközi választást nem a két évvel ezelőtti adatok alapján tartják meg, ezen adatokat a mostani választás előtt (határidőben) újra meg kell állapítani.

A választópolgárok voksukat a szavazás napján 6-tól 19 óráig, kizárólag személyesen, a lakóhely szerint kijelölt szavazóhelyiségben adhatják le. A szavazóhelyiségben a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú, de legalább két szavazófülkét kell kialakítani, valamint kettő, vagy több urnát kell elhelyezni.

A szavazatszámláló bizottság és a választópolgárok részére a szavazóhelyiségben és a szavazófülkékben tollat kell biztosítani. A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalosan elhelyezett tollat használhatják, a szavazás időtartama alatt semmilyen adatrögzítő, és adat továbbítására alkalmas eszközt nem használhatnak a szavazóhelyiségben. A szavazólap kisorsolt sorrendben tartalmazza a jelöltek nevét.

A 2010. évi választáson a választókerületben öt jelölt mérette meg magát. A Fidesz jelöltje, a mandátumot 459 vokssal megszerző Fodor Sándorné mellett a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik és az LMP jelöltje, továbbá Bus Antal független jelölt szállt ringbe a mandátumért. A második helyen utóbbi végzett 245 szavazattal, a harmadik az MSZP jelöltje, a fóti Feketéné Dr. Miczki Melinda lett 225 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Dr. Dénes László 155 szavazattal a negyedik, az LMP jelöltje Oláh Noémi 100 vokssal az utolsó helyen végzett.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás