Hoppá: a csalás miatt hőbörgő fideszes képviselők is rendszeresen csaltak Dunakeszin

2017-11-05

A szeptember 28-i zárt képviselő-testületi ülésen Radnóti Henrik ügyében hőbörgő fideszes képviselők méltatlankodásuk megkezdése előtt elfelejtették átnézni a saját közösségi profiljaikat és törölni a kínos bejegyzéseket, így ezekből kiderül, hogy az ellenzéki képviselőéhez hasonló helyzetben, sokkal nagyobb összegű tiszteletdíjhoz juthattak hozzá jogosulatlanul. Az erről szóló információkat Varga Zoltán Péter, jobbikos önkormányzati képviselő osztotta meg tegnapi facebook-bejegyzésében.

A 2016. június 30-i képviselő-testületi ülésen a jelenléti ív tanúsága szerint egyáltalán nem vett részt Thoma Csaba fideszes képviselő, aki a saját facebook-profiljára feltöltött képei alapján az Egyesült Államokban nyaralt ekkor. 2017. január 27-én pedig Kárpáti Zoltán fideszes képviselő nem vett részt a testületi ülésen, miközben ugyancsak a facebook-profiljára feltöltött videó szerint Ausztriában síelt ekkor. (A feltöltött képeken látszik, hogy a helyszínre utalva, jelen időben szólnak hozzá a bejegyzésekhez.)

- írja Varga Zoltán Péter, aki állításait bizonyítékokkal is alátámasztotta. Oldalára feltöltötte az ülések jelenléti íveit és a két fideszes tanácsnok facebook-bejegyzéseiről készített mentéseket. (Az összes bizonyíték ide kattintva érhető el, alábbiakban ezek közül jelenítünk meg néhányat, melyek kattintással nagyíthatóak.) Árulkodó ugyanakkor az is, hogy Kárpáti Zoltán profilján mára már nem elérhető a síelésről készült bejegyzés.

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály szerint Dunakeszin a képviselőket az adott hónapban a tárgyhóban megtartott testületi, bizottsági, illetve tanácsnoki üléseken történő megjelenések arányában illeti meg a tiszteletdíja. Ez azt jelenti, hogy ha például két ülésből az egyiken nem jelent meg, akkor tiszteletdíja felét, ha háromból egy alkalommal nem jelent meg, akkor a kétharmadát kaphatja meg.

A képviselő persze igazoltan is távol lehet a testület ülésétől, azonban a jelenlegi szabályozás szerint a hiányzás csak akkor tekinthető igazoltnak, ha a képviselőnek a képviselő-testület, vagy a bizottság megbízásából eredő elfoglaltsága ütközik a testületi ülés időpontjával, vagy ha egészségügyi állapota nem tette lehetővé az ülésen történő részvételt és erről orvosi igazolást csatol. Amennyiben a két eset valamelyike áll fenn, a képviselőt ugyanúgy megilleti a teljes tiszteletdíja, mintha jelen lett volna az ülésen, egyéb esetben azonban - a jelenlegi szabályozás szerint - nem.

Ezen szabályok alapján vonták meg az ellenzéki Radnóti Henrik júliusi tiszteletdíját szeptemberben, aki igazolni próbálta hiányzását, de ezt a város vezetése nem fogadta el - mint utóbb kiderült, saját maguknak azonban minden további probléma nélkül kifizették a teljes összeget. Az ellenzéki képviselő ügye a csalásgyanús orvosi igazolás miatt persze egy fokkal bonyolultabb, amely miatt a város aljegyzője feljelentést is tett, de ez a tiszteletdíjak kifizetését önmagában nem érinti.

Varga Zoltán Péter fenti szabályok alapján - és az előzmények után - közérdekű adatigénylés keretében kikérte a két fideszes képviselő távolmaradásának hónapjára vonatkozó tiszteletdíj-utalások listáját, melyet pénteken kapott meg. Ebből az derült ki, hogy a fideszes képviselők tiszteletdíjuk teljes összegét megkapták azokra a hónapokra is, amikor nem vettek részt a testületi ülésen, mely egyébként eleve sokkal magasabb, mint az ellenzéki Radnóti Henriké. A DK képviselőjétől 35 600 forintot vontak a hiányzása miatt meg szeptemberben, míg a kormánypárti képviselők 124 560 forintot kaptak meg, távollétük ellenére, hiánytalanul.

Ahhoz, hogy a kormánypárti képviselők hiányzásuk ellenére megkaphassák teljes tiszteletdíjukat, ahhoz ugyanakkor a fentiek szerint polgármesteri megbízást kellett volna teljesíteniük, vagy orvosi igazolással alátámasztani, hogy egészségi állapotuk akadályozta őket a testületi ülésen való részvételben. Azt már mindenki eldöntheti, hogy az USA-ban nyaralni, vagy Ausztria hegyeiben síelni vajon melyiknek minősülhet, a legvalószínűbb mégis az, hogy a kormánypárti képviselők egyszerűen nem igazolták távollétüket és az ő esetükben ezt a városvezetés sem firtatta, hanem kérdés nélkül kiutalták a tiszteletdíjat.

Ugyanerre a következtetésre jutott a jobbikos képviselő is, aki bejegyzésében úgy fogalmaz:

Mivel tiszteletdíjukat kormánypárti képviselőtársaim a bankszámla-kivonatok alapján teljes összegben megkapták, kíváncsi vagyok - és e kérdésemmel a jövő hét elejéig hivatalos levélben fordulok a polgármesterhez -, hogy a két képviselő akkor most

1) a polgármester, vagy a bizottsági elnök megbízásából járt-e - alkalmasint családjával együtt - külföldi nyaraláson, illetve síelésen, ez esetben milyen összegben finanszírozta azt közpénzből a város,

2) orvosi igazolást adtak-e le, amely esetben beszédes lesz, hogy a városvezetés Radnóti Henrik ügyéhez hasonlóan megkérdőjelezte-e azok valóságtartalmát, vagy

3) - horribile dictu - a fideszes képviselőkre egészen egyszerűen nem vonatkozik a tiszteletdíj-rendelet, és ők - szemben az ellenzékiekkel - bármilyen hiányzás esetén megkapják-e egyébként sokkal magasabb összegű tiszteletdíjukat akkor is, ha a hiányzást egyszerűen nem igazolják?

A Jobbik képviselője az ügy miatt hivatalos levélben fordul a polgármesterhez.

Természetesen kíváncsian várom a magát a jogosulatlan kifizetések élharcosaként meghatározó városvezetés további lépéseit saját képviselői ügyinek kivizsgálásban, melyhez a javaslataimat magam is benyújtom előterjesztés formájában a következő testületi ülésre

- írja Varga Zoltán Péter.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás