Hónapos várólisták az egészségügyben, néhány év alatt 300 millió propagandára Dunakeszin

2015-10-17

A dunakeszi járóbeteg-szakellátás problémáiról, illetve a tapasztalatok összegzéséről beszélt pénteken, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján Lukács László jobbikos országgyűlési képviselő, valamint Varga Zoltán Péter, választókerületi elnök - adta hírül a Dunakanyar Hírszolgálat. Köztudott, hogy a városban nagy probléma a járóbeteg-szakellátásban mutatkozó sokszor több hónapos várólisták megléte. Az ellenzéki politikusok szerint folyamatosan jutnak el hozzájuk az ezzel kapcsolatos észrevételek, megjegyzések, történetek. Számtalan szakrendelésen több hetes, rosszabb esetben több hónapos várakozási idő tapasztalható, mielőtt ellátáshoz jutna a beteg. A probléma ráadásul nem csak Dunakeszit, hanem Gödöt és Fótot is érinti.

Lukács László arról beszélt, hogy az egészségügy helyzete országosan siralmas, ami három fő okra vezethető vissza. Az egyik az általános alulfinanszírozottság, hisz az egyes feladatokra fordítható finanszírozási díj nyolc éve változatlan. Csak az idei évben 42-45 milliárd forint az intézmények adósságállománya, ami folyamatos működési problémákat eredményez. A szakpolitikus kiemelte, hogy negyvennégy napig nem volt egészségügyi államtitkár, s az új vezető tervei alapján jól látható, hogy az Orbán-kormánynak nincs hosszú távú koncepciója, a területen helyben járás tapasztalható.

Varga Zoltán Péter elmondta, hogy a várólisták problémáját folyamatosan jelzik a Jobbik felé a lakosok. Különösen felháborítónak tartja azt a gyakorlatot, hogy az egészségbiztosító által finanszírozott rendeléseken megadott, irreálisan távoli időpont után azonnal a fizetős, magánrendelésekre irányítják a beteget, különösen akkor, ha ugyanaz a szolgáltató magánrendelést is végez az ingyenes állami rendelésen kívül. Megoldás a problémára nincs, helyette az egészségügyi szakellátás szisztematikus leépítése zajlik Dunakeszin. A Jobbik képviselője szerint ugyanez igaz az alapellátásra is, hisz elmondása szerint sokan emlékezhetnek rá, hogy néhány évvel ezelőtt a fideszes városvezetés megszüntette a 24 órás orvosi ügyeleti ellátást is, amelynek léte ugyanakkor szerinte elvárható és indokolt lenne egy 40 ezres városban.

A politikus kifejtette, hogy a Jobbik rossz gyakorlatnak tartja azt, hogy a szakrendeléseket oly módon szervezik ki profitorientált magán szolgáltatóknak, hogy az Önkormányzat nem gondoskodik arról, hogy megfelelő időtartamban kerüljön sor az egészségbiztosító által finanszírozott ingyenes állami rendelésre is. Emiatt azok, akik nem tudják megfizetni a magánrendelések igen borsos árát, kénytelenek hetekig, vagy akár hónapokig szenvedni, mielőtt ellátáshoz jutnának - írja a politikus szavaira hivatkozva a Dunakanyar Hírszolgálat.

Sajnos - ahogyan a Jobbik már korábban felhívta a figyelmet - a visszafejlődés tetten érhető az alapellátásban is: a 24 órás orvosi ügyelet megszüntetését nem tudja az kompenzálni, hogy Dióssi Csaba polgármester átad néhány mentéstechnikai eszközt a mentőállomásnak - tette hozzá a Jobbik képviselője.

A probléma megoldása egy módon lehetséges - és ezt több a városban élő szakember is megerősítette: pénzzel. Ebben az esetben nem elegendőek a különböző kedvezmények, vagy ehhez hasonló megoldások: az állami egészségügy sosem lesz nyereséges. Pénzt kell biztosítani a szakrendelések fenntartására ahhoz, hogy a dolgozók Dunakeszin az ingyenes ellátásban dolgozzanak, különben a magánrendeléseket fogják előnyben részesíteni munkahelyként és a lakossággal fizettetik meg az ellátást. Elmondta: ez a Jobbik szerint elfogadhatatlan.

Sajnos ma Dunakeszin az egészségügyre, a szakrendelések fenntartására szinte egyáltalán nincs pénz - tette hozzá a jobbikos politikus -, miközben 2011 óta fesztiválokra közel 200 millió forintot, az önkormányzat propagandakiadásaira, az egyoldalú tájékoztatást adó városi média fenntartására pedig csak 2010 óta több mint 150 millió forintot fizetett ki a város. A fesztiválokkal kapcsolatban elmondta: ezek lehetnek valóban jó, minőségi programok egyesek szerint, vagy a rég várt kikapcsolódási lehetőség másoknak. Ugyanakkor a fontossági sorrendet tudni kell felállítani és e sorrendben az egészségügy, a szakellátás, a 24 órás orvosi ügyelet - az idősek biztonsága - a Jobbik szerint előbbre való a sokszor propagandacélokat is szolgáló fesztiváloknál és az egyhangú városi propagandánál - jelentette ki.

Varga Zoltán Péter még egyszer hangsúlyozta: csak a két példában említett kiadások alig öt év alatt közel 300 millió forintot tettek ki.

A Jobbik elvárja az önkormányzattól, hogy a szakrendelésekre elegendő forrást biztosítson és felülvizsgálja a propagandakiadásait. Emellett elkötelezettek vagyunk a 24 órás orvosi ügyelet, továbbá a gyermekorvosi ügyelet biztosításában is - szögezte le Varga.

Dunakeszi-Online

Fotók: Facebook

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Címkék