Fideszes alpolgármester és szocialista bizottsági elnök bukhat Dunakeszin

2015-02-11

Erdész Zoltán alpolgármester és Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság elnöke válhat méltatlanná képviselői mandátumának betöltésére, miután továbbra sem tudták a törvény által elvárt formában igazolni köztartozás-mentességüket. A köztartozásmentes adózói adatbázis ma éjféli frissítése után ők ketten továbbra sem szerepelnek abban, a másik három érintett képviselő ugyanakkor "megmenekült" miután rendezte tartozását és így felkerült az adatbázisba. A törvény szerint azt a képviselőt, akinek az állammal, vagy helyi önkormányzattal szemben a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően lejárt köztartozása áll fenn méltatlanság miatt meg kell fosztani mandátumától.

Mint arról hírportálunk is beszámolt a választást követően lépett hatályba az az új törvénymódosítás, mely szerint a megválasztott önkormányzati képviselők kötelesek igazolni köztartozás-mentességüket azáltal, hogy kérik felvételüket az állami adóhatóság nyilvános, köztartozásmentes adózói adatbázisába. Dunakeszin elsőként négy képviselő nem került fel az adatbázisba, ami arra utalt, hogy köztartozásuk áll fenn. Csoma Attila, Erdész Zoltán, Hircz Tamás és Ábri Ferenc már a decemberi frissítéssel sem szerepeltek az adatbázisban, Dr. Kováts Sebestyén - akit decemberben megtalálhattunk a köztartozással nem rendelkezők listáján - januárban "esett ki" belőle - így az év első hónapjában már öt városatya - a képviselő-testület egyharmada - nem szerepelt az adatbázisban. Az adatbázist a hó utolsó napján fennálló tartozási adatok szerint minden hónap 11. napján éjfélkor frissítik. Január folyamán az öt képviselőből hárman tudták "rendezni soraikat". A februári frissítés után ma 0 órát követően hárman - Csoma Attila és Kováts Sebestyén fideszes, valamint Hircz Tamás független képviselő - már megtalálható a köztartozással nem rendelkezők listáján és a januári adatok alapján a többi tíz képviselőből sem került ki senki onnan.

Erdész Zoltán fideszes alpolgármester és Ábri Ferenc, a pénzügyi és jogi bizottság szocialista elnöke azonban továbbra sem szerepel a NAV oldalán is elérhető adatbázisban. Ábri esetében ez nem különösebben meglepő, mivel a szocialista képviselő nem tartozik azok közé, akik különösebben izgatják magukat a közterhek miatt. Ábri ugyanis hosszú ideje szerepel az állami adóhatóság egy másik listáján, amelyen viszont éppen a NAV által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók szerepelnek. Mindennek fényében külön említésre méltó, hogy eközben közel 5 millió forint képviselői tiszteletdíjat vitt haza közpénzből az elmúlt négy éves ciklusban, amelyből ezek szerint nem sikerült jelentősen redukálnia tartozását.

Erdész Zoltán alpolgármester esetében inkább meglepő, hogy nem szerepel az adatbázisban, különösen a városi televízióban tett magabiztos nyilatkozata után, melyben azt állította, hogy egy jogcím alatt néhány ezer forintos tartozása, egy másik alatt néhány ezer forintos többlete mutatkozott, melyek összevezetését kérte, de a NAV megállapította, hogy a túlfizetése már elévült, ezért nem teljesítette a kérést. Erdész elmondása szerint ezt követően elment a bankba és átutalta a néhány ezer forintos hátralékát, majd újra kérte felvételét a köztartozásmentes adózók közé, a történetbe azonban kisebb hiba csúszott. A ma hajnali frissítéssel ugyanis Erdész Zoltánt sem találtuk az adatbázisban.

Sajnos a listában csak névre, vagy adószámra lehet keresni és ha valakinek van középső neve, akkor az is befolyásolhatja a keresést, azonban "Erdész" keresőszóval próbálva is csak 81 találatot ad a rendszer s ezen túl még több lehetséges módon kerestünk, azonban Erdész Zoltánt nem találtuk a listában.

Ha olvasóink is megpróbálnák - igen szórakoztató tevékenység -, kattintsanak ide és ha többre jutnak mint mi, írják meg nekünk az info [at] dunakeszi-online.com címre.

Megszűnhet a képviselői mandátum

A törvény értelmében a képviselő köteles méltatlansági ok beálltától számított három napon belül tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt. A köztartozással rendelkező képviselő mandátumát a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően meg kell szüntetni. A képviselő-testület az ügy kirobbanása óta két ülést is tartott, azonban a köztartozások ügye nem került azokon napirendre.

Időközi választás lehet

Mivel Erdész Zoltán egyéni választókerületből jutott a képviselő-testületbe az őszi önkormányzati választáson, így amennyiben mandátuma megszűnne, választókerületében 120 napon belülre időközi választást kell kiírni.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás