A Fidesz-kormány által stratégiailag kiemeltté minősített cég nyerte Dunakeszin a százmilliós megbízást - nem először

2015-09-09

Megkezdődött a József Attila Művelődési Központ felújítása. A munkálatokra a Trend Építő Zrt. kapott megbízást, amely sorozatosan nyeri el a közbeszerzéseket Dunakeszin. Ezúttal nettó 108 millió forintot kapnak a munkáért, mely a nyílászárók cseréjét, a homlokzat szigetelését és festését, valamint a tető cseréjét és bádogozását foglalja magában. 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnök személyesen írta alá azt a kormányrendeletet, amelyben a kabinet a céget stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté minősítette. Noha a rendelet azóta hatályát vesztette, a cég azóta egyetlen közbeszerzést sem bukott el Dunakeszin.

A Trend Építő Zrt. jelentős összegű megbízásokat kapott az Önkormányzattól, különösen 2010 óta. Összességében több mint félmilliárd forintért kaptak építési megrendeléseket, szinte minden olyan közbeszerzést megnyertek, amelyen elindultak. Ehhez képest elenyésző, alig néhány tízmillió forint értéket tesznek ki azok a közbeszerzések, melyen nem ők nyertek - erre is csak a kormányrendelet megjelenését megelőzően előtt volt példa. Azt követően, hogy a Fidesz-kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté minősítette a céget, már kivétel sem akadt: a közbeszerzési hatóság nyilvános adatbázisa szerint 2012. július végét követően a Trend Építő Zrt. egytől-egyig megnyerte az összes közbeszerzést, amelyen elindult. Az adatbázis szerint a 2009 óta összesített több mint 543 millió forintért elnyert megbízások túlnyomó többségét, majdnem 518 millió forint értékű megbízást ebben az időszakban kapott a cég Dunakeszitől.

A Művelődési Ház felújítására a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. írt ki közbeszerzési eljárást.

Állandó trükközés a közbeszerzésekkel

Korábban a Jobbik a városi média üzemeltetésére kötött szolgáltatási szerződések kapcsán hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzési törvény értelmében szolgáltatások esetében amennyiben a megrendelő 25 millió forint összeg alá becsüli a szolgáltatás összértékét, nem nyilvános felhívásra indul a közbeszerzés és nem indulhat rajta bárki, hanem a megrendelő hívhat meg rá olyan gazdasági szereplőket, amelyeket alkalmasnak talál a feladat elvégzésére. A szolgáltatások kapcsán az Önkormányzat rendszeresen trükközik is ezzel, éppen a helyi média kiadását többször is (egyszer a városi újság, egyszer pedig a televízió esetében) 24 millió 950 ezer forintra becsülte, hogy így a "haverokat" hívhassák meg az eljárásra és mindenki mást kizárhassanak abból - írta korábban a Jobbik helyi elnöke, melyről hírportálunk is beszámolt.

Építési beruházások esetében ugyanez az értékhatár 150 millió forint. A Trend Építő Zrt. 2009 óta valamennyi elnyert megbízást ezen a módon, vagy a törvény által lehetővé tett más, nem nyilvános, meghívásos eljárásban nyerte el.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Címkék