Eltitkolná a közpénzek elköltéséről szóló adatokat az önkormányzat

2017-03-19

Megtagadta a dunakeszi önkormányzat, hogy kiadja Varga Zoltán Péter jobbikos képviselőnek többek között a városi közpénz elköltésére is vonatkozó adatokat. Az ok: túl sok adatról van szó, és ez nagyon leterheli az önkormányzat hivatalának munkáját. Kis heti nonszensz városunk önkormányzatának háza tájáról.

Március elején írta meg a Jobbikhoz közel álló Alfahír hírportál, hogy Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő kikérte Dióssi Csaba polgármestertől a képviselő-testület által átruházott hatáskörben hozott polgármesteri és jegyzői döntéseket. Hogy pontosan mit jelent ez? Elmondjuk.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló. 2011-ben elfogadott törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy egyes feladatai tekintetében a döntés jogosultságát - melyet önkormányzat lévén alapesetben a képviselő-testület gyakorol - a testület a polgármesterre, a bizottságára, vagy a jegyzőre ruházza át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott ügyekben a döntéshez nem kell az egész képviselő-testületet összehívni, hanem azt az átruházott hatáskör gyakorlója hozhatja meg, a képviselő-testület nevében és helyett.

Ez egyébként egy bizonyos mértékig még praktikus is, hisz ily módon egy kisebb súlyú ügyben - mint amilyen egy házszámozási ügy, vagy egy temetési segély kérdése - nem kell testületi ülést összehívni, hanem egy személyben meghozhatja a döntést az átruházott hatáskör gyakorlója. Azonban a helyi szervezeti és működési szabályzatban rögzíthetik, hogy a polgármesternek, a bizottságnak, illetve a jegyzőnek bizonyos időközönként be kell számolnia az általa hozott határozatokról azoknak, akiknek a nevében ezt meghozták: azaz a képviselő-testületnek.

Ezt az utólagos beszámolási kötelezettséget aztán Dunakeszin az elsők között törölte el az önkormányzat.

Az önkormányzati törvény 32. paragrafusa ugyanakkor rögzíti, egy önkormányzati képviselő kezdeményezheti, hogy a testület vizsgálja felül, az általa átruházott, polgármesteri, jegyzői, bizottsági döntéseket. Ebből következik, hogy ehhez a joggyakorláshoz szükséges ismerni valamennyi átruházott hatáskörben hozott döntést, hogy meg lehessen ítélni az esetleges felülvizsgálat szükségességét.

Viszont, ha az egyszeri képviselő - polgármesteri beszámoló híján - nem rendelkezik információval a meghozott határozatokról, akkor kérdezősködni sem tud - írta az Alfahír.

Varga Zoltán Péter, a tavaly szeptember óta dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselő december 8-án elégelte meg ezt az áldatlan állapotot: a fenti jogaira hivatkozva levelet írt Dióssi Csabának, hogy az átruházott hatáskörében 2016. január 1-től hozott polgármesteri és jegyzői döntésekről felvilágosítást kérjen. A hivatalos képviselői tájékoztatáskérésben rögzítette, hogy bár az érdemi válaszra 30 nap állna rendelkezésre, azonban az ünnepi időszakra tekintettel a megigényelt dokumentumokat elég január 20-ig kéri megküldeni.

Az ellenzéki politikus január 20-án aztán emlékeztette a fideszes városvezetést, hogy semmiféle reakció nem érkezett még a megkeresésére. Egy héttel később aztán megjött Dióssi Csaba válasza: ebben a polgármester egyrészt arról panaszkodik, hogy az átruházott hatáskörben meghozott döntések sokszínűek, és lényegében a teljes önkormányzati működést felölelik, ezért azt kéri, hogy Varga

jelölje meg pontosan mely ügyben kér képviselői munkájához szükséges tájékoztatást.

Mindez még az Alfahír újságírója szerint is zseniális, hiszen - mint írják - hogyan lehet a törvény szerint úgy felülvizsgálni egy döntést, hogy annak még a létezéséről sem tudunk?

Ugyanezt írta Dióssi Csabának küldött válaszlevelében Varga Zoltán Péter is:

teljesen ellenkezik minden logikával és irreális az a kérés, hogy az általam nem ismert adatok közül jelöljem meg, hogy mi érdekel.

Egyben azt javasolta, hogy a nyilvánvalóan hátráltató szándékú, jócskán határidőn túl megküldött, semmitmondó levelek írogatása helyett inkább összeállítana a polgármester egy listát legalább a határozatok címeivel, hátha a címekből már meg tudja jelölni, mi az ami érdekli, tovább szűkítve a kört. Ám ehelyett maradt a képviselői munka "nyilvánvaló akadályozása".

Ráadásul Dunakeszin meglehetősen széles a polgármester döntési jogosultsága: a fentebb említett kisebb súlyú ügyeken, mint a házszámozás, vagy a temetési segély kérdése, a polgármester dönthet a városi költségvetés teljes általános és céltartalékának felhasználásáról, valamint a költségvetési rendeletben külön nem nevesített, év közben benyújtott támogatási igények elbírálásáról.

Így akár még az is előfordulhat, hogy Dunakesziben is közpénzből osztogatják mondjuk a kormánypropagandát (Lokált), és a képviselő-testület erről nem is tud - írja az Alfahír.

A Kormányhivatalhoz fordult a képviselő

Varga Zoltán Péter facebook-oldalán jelezte, hogy nem hagyja annyiban az ügyet: a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult a kérdésben, hogy kikényszerítse a polgármesteri hivataltól az adatokat.

Évek óta küzdök a korrupciógyanús ügyek ellen és az átláthatóságért. A fideszes városvezetés minden eszközt bevet azért, hogy akadályozzon és eltitkolja az adatokat. (Legutóbb két másik adatigénylésemért majdnem 90 ezer forintot kértek költségtérítésként. Azonban kifizettem, mert az átláthatóság mindent megér. Azért persze eljárást indítottam az irreális költségtérítés visszafizettetéséért is.) Ebben az ügyben is győzni fog a nyilvánosság, ezt megígérem!

- írta a képviselő facebook-bejegyzésében.

Addig is a költségvetési rendeleten túl Dióssi Csaba annak osztogat támogatást, akinek akar, ami egy ötmilliárd forint feletti költségvetésű városban nem is hangzik olyan kispályásnak - írja az Alfahír.

Alfahír hírportál írása nyomán: Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás