Elfogadták a képviselők a helyi természetvédelmi rendeletet

2012-06-29

2012. június 28-án, csütörtökön délután hat rendelet-módosításról, egy új rendeletről és számtalan egyéb előterjesztésről, köztük a nagy vitát kiváltó repülőtér ügyéről is döntött Dunakeszi Város képviselő-testülete. Az ülésre szokás szerint 15 órakor került sor a Városháza tanácstermében.

Az ülés megnyitása után a napirendi pontokhoz Nyíri Márton tett módosító javaslatot, miszerint az eredetileg zárt ülésre tervezett repülőtér ügyét nyílt ülésen tárgyalja a testület. A polgármester a javaslatot befogadta, a napirendet tehát ezzel együtt fogadták el a képviselők.

Elsőként a változtatási tilalomról szóló rendeletet módosították a képviselők, majd Dunakeszi Város építészeti örökségének helyi védelméről szóló rendelet módosítására került sor. Több helyi ügyekkel foglalkozó internetes oldalon elterjedt a hír, hogy a Kormányhivatal törvénytelennek találta a januárban elfogadott jogszabályt. Ezzel szemben a birtokunkba került iratok szerint a Kormányhivatal nem a kötelező érvényű törvényességi felhívással élt, hanem bizonyos pontok vonatkozásában konzultációra hívta a jegyzőt. A konzultáció során tisztázták a szándékot és a félreértéseket és a konszenzus eredményeképpen került előterjesztésre a javaslat, mely korrigál néhány hibát a rendeletben, a rendelet egészét azonban nem érintette.

Elfogadásra került a fenti rendelet "párjának", a helyi természetvédelmi rendeletnek a tervezete, így immár szabályozva van Dunakeszin a természeti értékek védelme és a helyi természetvédelmi szabályok is. A rendeletet a testületi ülés reggelén tartott bizottsági ülésen egyedül Lukácsi Bálint, az LMP képviselője nem támogatta, a testületi ülésen már ő is megszavazta a jogszabályt.

Jobbikos javaslatra módosította a vagyonrendeletet is a képviselő-testület. Mint ismert, a strand ügyének tárgyalása során Nyíri Márton egyik javaslata az volt, hogy a képviselő-testület az önkormányzat vagyonával történő rendelkezés során ne kössön szerződést büntetett előéletű személlyel, vagy olyan gazdasági társasággal, amelynek tulajdonosai között ilyen személy van. A módosítás jelen ülésre került előterjesztésre, melyet a képviselők támogattak.

A többi, a stranddal kapcsolatos jobbikos javaslatról is döntés született. Nyíri Márton korábban azt javasolta, hogy a képviselő-testület hozza nyilvánosságra a stranddal kapcsolatos zárt ülési anyagokat, valamint hogy indítson eljárást a területen a birtokba kerülésért, az elmaradt használati díj érvényesítéséért és nyilvánítsa ki, hogy a strandon az eredeti állapot helyreállítását tartja szükségesnek. Dióssi Csaba ezen kérdésekben a testület döntése alapján kikérte az Önkormányzat ügyvédi irodájának véleményét. Az iroda azt a tanácsot adta, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt az Önkormányzat és az ügyvédi iroda közösen tekintsék át a zárt ülési anyagokat, hogy nincs-e benne olyan rész, amely nyilvánosságra hozatala a folyamatban lévő bírósági eljárás során hátrányosan érinti az Önkormányzatot. A többi javaslattal kapcsolatban az ügyvédi iroda úgy foglalt állást, hogy mielőtt az Önkormányzat meglépi azokat, várja meg a bíróság által kirendelt szakértő véleményét. Amennyiben ez megállapítja, hogy az építkezések eltérnek az engedélyektől, úgy akár azok lebontására is kötelezhetik az egykori bérlőt, melynek költségei így nem az Önkormányzatot terhelik. A képviselő-testület jóváhagyta az ügyvédi iroda által javasoltakat, így utóbbi kérdéseket a szakértő véleményének megismerése után, várhatóan az első őszi ülésen terjesztik újra a képviselők elé.

A képviselő-testület újabb öt évre kinevezte Eich Lászlót a Dunakeszi Oktatási Központ és egyúttal a Szent István Általános Iskola igazgatójának, s szintúgy öt évre támogatta dr. Varga Tibor kinevezését a Radnóti Miklós Gimnázium vezetőjévé. A kinevezett intézményvezetőknek szerkesztőségünk ezúton gratulál.

A repülőtér ügyében az előző testületi ülésen döntöttek a képviselők, hogy felkérik Dr. Molnár György jegyzőt a területen előforduló szabálytalanságok kivizsgálására. A vizsgálat megtörtént és információink szerint több tucat szabálytalanságot tárt fel. A vizsgálat eredményeképpen a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy bontsa fel a repülőtér üzemeltetésére kötött szerződést az azt végző Malév Repülőklubbal. Nyíri Márton módosító javaslatát, mely szerint új pályázatot is írjon ki a testület, szintén támogatta a bizottság, így az is a testület elé került végső döntésre. Emellett viszont a pályázat elbírálásának napjáig a képviselő-testület megadta a repülőtér üzemeltetéséhez a tulajdonosi hozzájárulást. Ennek egyetlen feltétele a határozat szerint, hogy amennyiben akár egyetlen igazolható szabálysértés is történik a jövőben, a polgármester köteles a hozzájárulást minden további vizsgálat nélkül visszavonni. Mint Póczik Anita bizottsági elnök elmondta, a repülőteret a továbbiakban is repülésre kívánja használni a testület, ezért is támogatta Nyíri Márton módosító javaslatát a bizottság, majd a képviselő-testület is.

A repülőtérrel kapcsolatos vizsgálat részleteiről és az ügy állásáról külön írásunkban számolunk be.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás