Elaprózott baloldal: legalább négyféle formációban indulnak a dunakeszi választókerületben

2018-01-30

Önmagát teljesen elaprózva indul a 2018-as választáson a baloldal a dunakeszi központú választókerületben. Külön próbálkozik a DK, külön az Együtt, de önálló jelöltet indít az LMP és a Momentum is. Korábban az MSZP-nek is önálló jelöltje volt, de Velez Árpád, a szocialista párt korábbi jelöltje visszalépett a jelöltségtől, mivel szerinte Molnár Gyula pártelnök leépítette az MSZP-t. Velez nem jelölte meg, hogy kinek a javára mond le a jelöltségről. A baloldali szavazók bajban lehetnek, ha klasszikus baloldali pártra szavaznának és egyúttal kormányváltást is szeretnének, a több részre szakadt tábor ugyanis éppen a Fidesz és Tuzson Bence győzelmét segítheti elő. A baloldali formációkról szóló összeállításunk következik.

Együtt: külön

A baloldal pártjai közül elsőként az Együttről derült ki, hogy önálló jelöltet állít a választásokra: Dr. Vargha Nóra, a párt fóti önkormányzati képviselője indul a baloldali kispárt színeiben - ez már 2017-ben nyilvánosságra került, amikor Vargha Nóra és Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke tartott mérsékelten sikeres lakossági fórumot Dunakeszin. Az esemény a legnagyobb érdeklődést az azóta a választástól már visszalépett MSZP tagjainak körében váltotta ki, akik sajtóhírek szerint megjelentek a kampányrendezvényen és a baloldali cicaharc keretében kifütyülték Vargha Nórát. Vargha Nóra 2010-ben a Civil Összafogás a Fótiakért, 2013-ban a Magyar Liberális Párt, 2014-ben pedig az MLP, az Együtt, a PM és a DK színeiben veszítette el a választást.

Veresegyházi jelöltet indít a Momentum

A Momentum honlapján elérhető lista alapján a párt a veresegyházi Kohut Ákost indítja a választáson. A jelölt a közelmúltban nyílt levelet intézett Tuzson Bence fideszes jelölthöz a veresegyházi Misszió működésével kapcsolatban, választ azonban nem kapott.

Az LMP is önállóan indul

A Lehet Más a Politika is önálló jelölttel méreti meg magát a választáson a dunakeszi választókerületben. A pártnak Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt bejelentése szerint mind a 106 választókerületben van jelöltje, azonban a dunakeszi központú körzetben induló személyt még nem mutatták be a nagyközönségnek. Jelenlegi információnk szerint ugyanakkor az LMP erdőkertesi illetőségű jelölttel próbálja meg elnyerni a választók bizalmát. Az ügyben részletekért kerestük az LMP sajtosztályát, azonban még nem reagáltak megkeresésünkre.

Rónait indítja a Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja a dunakeszi Rónai Sándort indítja a választáson, aki 2014 óta a Pest Megyei Közgyűlés tagja a DK színeiben. Bár a párt szerkesztőségünket semmilyen formában nem tájékoztatta döntéséről, azonban a központi honlapjukon elérhető hír szerint a DK a január 20-án más jelöltjei között mutatta be Rónai Sándort is.

MSZP: már el sem indul

A Magyar Szocialista Párt tavalyi februárban jelentette be facebook-oldalán, hogy Velez Árpád országgyűlési képviselőt indítják a választáson, azonban a jelölt novemberben visszalépett a jelöltségtől.

Stratégia nélküli romba döntött közösség lett a Magyar Szocialista Párt

- írta a szocialista politikus novemberben, Molnár Gyula pártelnöknek küldött levelében indoklásul.

Velez Árpád nem jelölte meg azt sem, hogy kinek a javára lép vissza.

Bajban a baloldali szavazók

Legalább négy baloldali jelölt indul tehát a választókerületben, szétaprózva a közvélemény-kutatások szerint egyébként sem túl erős baloldali tábort, ezzel akár Tuzson Bence kormánypárti képviselő győzelmét elősegítve. A kormányváltást akaró baloldali szavazók bajban vannak tehát, hogy kire adják voksukat: a négy baloldali jelölt indulása óhatatlanul éppen ennek a rétegnek a fő célját, a kormányváltást veszélyeztetheti.

Dunakeszi-Online

Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás