Eddigi formájában vége a Fidesz-MSZP koalíciónak Dunakeszin

2016-09-23

Múlt pénteken, rendkívüli képviselő-testületi ülésen tette le az esküt a dunakeszi grémium két új tagja: a szocialista Bilinszky Ferenc és a jobbikos Varga Zoltán Péter. Utóbbi a nyáron lemondott Nyíri Márton helyét veszi át a testületben, Bilinszky viszont azért szerezhetett mandátumot, mert a 2014-es választáson szocialista színekben képviselői helyet szerző Ábri Ferencnek adótartozása miatt a bíróság jogerősen is kimondta méltatlanságát - annak ellenére, hogy a Dióssi-féle fideszes városvezetés mindent megtett ennek elodázásáért. Volt is rá oka: Ábri talán egyetlen egyszer sem szólalt fel a képviselő-testületben 2014 óta, de hűségesen és kérdés nélkül megszavazott mindent a fideszes vezetésnek - többek között a polgármester és az alpolgármester mintegy 15 millió forinttal történő jutalmazását is. Cserébe évekig az egyik legmagasabb tiszteletdíjjal járó bizottsági elnöki posztot tölthette be a Pénzügyi és Jogi Bizottság vezetőjeként.

Mint hírportálunk korábban beszámolt róla, Nyíri Márton jobbikos képviselő július végén lemondott képviselői mandátumáról. Akkor azt közölte, hogy politikai, stratégiai és kommunikációs véleménykülönbség alakult ki közte és az őt delegáló helyi Jobbik-szervezet vezetése között, mely feloldhatatlannak bizonyult. Később több helyi sajtótermék hasábján azt nyilatkozta, hogy a helyi szervezet több pártpolitikát várt volna tőle, erre azonban a Jobbik úgy reagált: nem várnak több pártpolitikát, csak több ellenzéki kritikát új képviselőjüktől. Ezt követően a Jobbik Varga Zoltán Pétert, a szervezet elnökét választotta új képviselőnek.

Ábri Ferenc szocialista képviselő már a 2014-es választásokkor jelentős, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezett, ami az ekkor hatályba lépő új önkormányzati törvény alapján méltatlansági oknak számít és a mandátum megszűnésével jár. Ennek azonban természetesen van egy jogi folyamata: valamennyi képviselőnek megválasztását követően kérnie kell felvételét a NAV online elérhető köztartozásmentes adózói adatbázisába, ha valakinek nincs tartozása, az a következő hónapban megjelenik a közhiteles adatbázisban. Ábrit ekkora tartozással természetesen nem vették fel az adatbázisba, ekkor azonban még nem szűnik meg automatikusan a mandátum. A képviselőnek ilyen esetben haladéktalanul közölnie kell a képviselő-testület illetékes bizottságával, hogy mi az oka, hogy nem került be az adatbázisba és ha adótartozása az ok, akkor kérhet részletfizetést a NAV-tól.

Ábritól ebben az esetben már legkésőbb 2015 januárjában érdeklődni kellett volna, hogy miért nem került be az adatbázisba, azonban már március volt, mire az ügy az illetékes Pénzügyi és Jogi bizottság elé került.

Közben a szocialista képviselőt megválasztották a Pénzügyi és Jogi Bizottság elnökének, amiért havi bruttó 190 ezer forint tiszteletdíj jár.

2015 márciusban Ábri a bizottság előtt közölte (amelynek ülését ekkor természetesen nem ő, hanem, a fideszes Csoma Attila, mint elnökhelyettes vezette) hogy részletfizetést kért a NAV-tól, melyet szeptemberig engedélyeztek számára. 2015 szeptemberben derült ki, hogy a részletfizetésnek ugyancsak nem tett eleget, így az eljárásnak újra kellett volna indulnia, azonban a szocialista képviselő méltatlanságának kérdését ezt követően fél évig nem vették még napirendre. A folyamatos halogatás ideje alatt a fideszes városvezetés jóvoltából Ábri végig hozzájutott 190 ezer forintos tiszteletdíjához, amit meg is hálált: egyetlen kérdés nélkül szavazta meg a városvezetők kétszer hathavi jutalmát és szinte minden más fideszes előterjesztést is.

Végül fél évvel később, 2016 márciusában került újra a bizottság elé az ügy, melynek során ekkor már megállapították a szocialista képviselő méltatlanságát, ezt azonban Ábri a bíróságon megtámadta. A bíróság végül július 22-én mondta ki jogerősen a szocialista képviselő mandátumának elvesztését.

A Magyar Szocialista Párt listájáról szeptember 10-én a szervezet korábbi elnöke, Bilinszky Ferenc szerzett mandátumot a méltatlanság miatt távozó Ábri Ferenc helyett.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás