Durva pengeváltás a Jobbik és az önkormányzat között

2016-04-26

Miközben a múlt hét végén a repülőtér ügye határozta meg a városi közbeszédet, a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány ügyében éles "pengeváltás" zajlott a helyi Jobbik és az önkormányzat között. Miután április közepén a Jobbik bejelentette, hogy feljelentésére két bírósági per és egy közérdekű adattal való visszaélés miatt folyamatban lévő büntetőeljárás mellett, újabb különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozás az önkormányzat alapítványának ügyében, a Polgármesteri Hivatal nem sokkal később személyeskedésekkel teli közleményt hozott nyilvánosságra honlapján. Az erre adott jobbikos válasz szerint az ellenzéki párt arra kérte az önkormányzatot, hogy vagdalkozás helyett számoljanak el végre a saját alapítványuknak juttatott milliárdokkal. Ma újabb önkormányzati válasz jelent meg az ügyben: ebben Erdész Zoltán alpolgármester néhány, többségében már eddig is ismert, az elszámolás szempontjából egyébként teljesen lényegtelen dokumentumot közzétéve, még durvább, személyeskedő hangnemben támadta Varga Zoltán Pétert, a Jobbik megyei képviselőjét, aki az ügyet kirobbantotta. Erdész többek között "megélhetési politikusnak" nevezte a jobbikos képviselőt - a saját, legutóbb éppen közel négymilliós alpolgármesteri jutalmáról a közleményben nem ejtett szót.

Mint arról korábban hírportálunk is beszámolt, Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője és Varga Zoltán Péter, az ellenzéki párt megyei képviselője április 14-én tartott sajtótájékoztatót arról, hogy két korábban indított, közérdekű adatok megismerése iránti bírósági per és egy közérdekű adattal való visszaélés miatti büntetőeljárás mellett - mivel az önkormányzat a hatóság gyanúja szerint valótlant állított egy közérdekű adat megléte kapcsán -, immár különösen súlyos, közvagyon ellen elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt is nyomozást indított az ügyészség a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány ügyében. A hűtlen kezelés miatt elrendelt nyomozásról szerkesztőségünk is beszámolt.

A Jobbik a sajtótájékoztatón elhangzottak során arra szólította fel az önkormányzati vezetőket, hogy végre számoljanak el a saját maguk által alapított és a "haverok által működtetett" alapítványnak kijátszott milliárdokkal.

Nem sokkal később az önkormányzat aláírás nélküli közleményt jelentetett meg a város honlapján, melyben az alapítványnak juttatott közel kétmilliárd forintról ugyan továbbra sem jelentettek meg semmiféle dokumentumot, de némi magyarázkodás után azt megjegyezték:

Szégyen, hogy az alapítvány tevékenységében járatlan emberek mégis alaptalan vádaskodással keltik rossz hírét az önkormányzatnak. Tisztán ellenségeskedő, feszültséggel táplált politikai motivációjukat kiélve akarják besározni több, évtizedek óta a városért aktívan tevékenykedő lokálpatrióta becsületét.

Emellett további személyeskedéssel támadták a helyi Jobbik vezetőjét, Varga Zoltán Pétert.

Később a Jobbik alapszervezete a közleményben foglalt személyeskedésre annyit reagált:

A hosszú közleménybe foglalt tömény személyeskedéssel a Jobbik nem kíván foglalkozni, azon túl, hogy az önkormányzat vezetőinek a szoruló hurok ellenére is több méltóságot kívánunk.

Ezt követően a Jobbik válaszközleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy noha az önkormányzat szégyennek nevezi, hogy az alapítvány tevékenységében szerintük járatlan emberek "alaptalan vádaskodással keltik rossz hírét az önkormányzatnak", ezzel szemben az igazság az, hogy amennyiben a lakosságnak kevés információja van az alapítvány működéséről, az éppen azért van, mert az önkormányzat "döbbenetes elszántsággal" rejtegeti az alapítványra vonatkozó tudnivalókat a lakosság elől.

Ha kevés információnk is van, egy dolog biztos: súlyos, közpénz sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt nyomozás van folyamatban, így az önkormányzat személyeskedő vagdalkozás helyett végre álljon a lakosság elé és számoljon el a milliárdos önkormányzati közpénzzel, amelyet a haverok által működtetett alapítványnak játszott ki

- írta Varga Zoltán Péter, a Jobbik elnöke.

Egyre durvább személyeskedések az önkormányzat részéről

Fenti előzmények után került sor a repülőtérre tervezett sportkomplexum ügyében tartott hétvégi városi véleménynyilvánításra, melyen a beruházásra javaslatot tevő Fidesz-KDNP-s képviselő javaslata kétharmados vereséggel csúnyán leszerepelt, így e téma az elmúlt napokban túlnyomórészt meghatározta a városi közbeszédet.

Ma azonban az önkormányzat visszatért a Közalapítvány ügyéhez: egészen elképesztő, még Dunakeszihez mérten is szokatlan személyeskedésbe csapva támadta meg a közpénzek elköltését feszegető jobbikos képviselőt a település honlapján.

Az ezúttal már Erdész Zoltán alpolgármester által jegyzett iromány sokadszor megismétli a Közalapítvány már többször elmondott, azonban dokumentumokkal soha alá nem támasztott "vélt" történetét, bár ehhez ezúttal néhány többségében már eddig is nyilvános, a tényleges elszámolás szempontjából teljesen jelentéktelen dokumentumot is újra nyilvánosságra hozott.

Noha érdemi magyarázatot a közalapítvány milliárdjainak elköltésére a közlemény nem szolgáltatott, annak végén az 1998 óta alpolgármesterként, emellett - párthuzamosan - négy éven át országgyűlési képviselőként is élő, jelenleg havi 619 275 forintot kereső, az évek során többször milliókat "jutalomként" lenyúló Erdész Zoltán "megélhetési politikusnak" nevezte a Jobbik megyei képviselőjét. (A megyei közgyűlési képviselők havi 109 000 forintot, ha bizottsági tagok, havi 159 000 forintot keresnek.)

A rendőrség közben megkezdte a nyomozást az ügyben

Szerkesztőségünk kérdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a legutoljára, hűtlen kezelés miatt indult nyomozás megérkezett a főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára, mely megkezdte az ügyben az eljárást.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás