Dunakeszin készült a NASA nap fotója

2015-02-22

A NASA APOD (nap képe/asztronómia) február 21-ére a nap képének Kovács Csaba fotóját választotta, melyet a a magyar fotós Dunakeszi repülőtéren készített: egy Antonov AN-2-es repülőgépet fényképezett 45 napon át lyukkamerával.

Kovács Csaba, a fényképész ezt írta a fotó elkészítésének körülményeiről: "A kép lyukkamerával készült, amely lényegében a legegyszerűbb fényképezőgép. Gépnek talán túlzás nevezni, hiszen egyszerű dobozokról van szó, amelyek oldalán egy apró lyuk található. Ezen az apró lyukon keresztül fény szűrődik be a doboz belsejébe (másodpercek, percek), ahol egy fényérzékeny hordozóra (film vagy papír) vetül ki."

"A szolárgráfia a lyukkamerás világon belül is különlegesség. A szolárgráfiát talán napjárásnak lehet lefordítani, ez a fotográfiának a leghosszabb expozíciós értékeivel dolgozó műfaja. Egészen pontosan a pár órányitól akár a féléves felvételekig készülnek a képek. Ez köszönhető az alacsony fényérzékenységű fotópapírnak (fényérzékeny hordozó), amibe a nap pályája szinte beleég. Nagyon jól ki lehet olvasni a fotókból, hogy amikor magasan járt a nap, közel voltunk a nyári napfordulóhoz, amikor alacsonyan, akkor a télihez, valamint azt is, hogy milyen volt általánosságban az időjárás.

Érdekesség, hogy a képhordozó alapjában véve fekete-fehér, ám digitális előhívás után az elkészült kép színes lesz. A NASA nap képe 45 napon keresztül készült 2013 telén. Az általam készített lyukkamera ennyi ideig volt a helyszínen (Dunakeszi reptér), és rögzítette az egy helyben álló Antonov AN-2 repülőgépet. A háttérben szépen kirajzolódik a Nap pályája, ahogy bal oldalon (keleten) felkel, és jobb oldalon (nyugaton) lenyugszik" - írta Kovács Csaba.

Index, VS.hu - Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás