A dinnye titka

2017-07-31

A megfelelő állagú és minőségű sárga- és görögdinnye kiválasztása évszázados titok, de azért léteznek csalhatatlan fortélyok - írja az agraragazat.hu.

Nem tévedhetünk a fogyasztásával sem, mert mindkét válfaja olyan egészséges, hogy bolond, aki ilyenkor nem ezzel kezdi vagy végzi a napját…!

A Duna-Tisza-közi termesztők szerint, akik nemcsak évszázados hagyományok folytatói, de maguk is szeretik az egyik legjobb nyári gyümölcsünket, az ügyes görögdinnye-választásnak két döntő fogása van. Először: ha az inda, az indacsonk zöld, nedvvel telített, akkor az a darab még éretlen. Másodszor: ha az oldalát megütögetve kong, mint a vízzel teli tök, akkor a gyümölcs kiérett. Az ízminősége ettől még persze korántsem biztos, de ekkor már nagyon nem lehet melléfogni.

A jó sárgadinnye az indánál közepesen puha, az íze pedig akkor lesz jó, ha az illata még a héjon keresztül is elárulja magát.

Ha dinnyét eszel, gyógyszert nem veszel

Az érett, friss dinnyét még akkor is érdemes gyakran enni nyáron, ha a kevésbé finom ízűekből sikerült bevásárolni. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A görögdinnye segíti az emésztést és a fogyást, egyes daganatos betegségek megelőzését és az UV-sugárzás elleni védelmet, csillapítja a lázat, enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása nemcsak ízületi, hanem szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését is támogatja.

Szinte felsorolni is nehéz a sárgadinnye előnyeit: ez is vitaminbomba, jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, élénkíti a veseműködést, ellenszere a köszvénynek, reumának, a menstruációs fájdalmaknak, a hasi részek és a vékony-/vastagbél gyulladásos betegségeinek. Jót tesz a szemnek, antioxidáns, csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, a rákos sejtek megjelenését. Emellett kiváló energiaforrás, stabilizálja a vércukor-szintet.

A dinnyékre is igaz továbbá az, ami a többi gyümölcsre: bölcs ember éhgyomorra – leginkább reggel – eszik gyümölcsöt. Reggel, délelőtt a szervezet „öntisztító üzemmódban” van, és az emésztőrendszerben ilyenkor hasznosul legjobban a lédús, hasznos elemekben gazdag alapanyag. Ugyanakkor, mivel emésztéssegítő hatású, nehezebb ételek elfogyasztása után is jól jön.

Dunakanyar Hírszolgálat

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás